Vechea cazarmă a vânătorilor de munte din zona montană Rânca, transformată în centru de pregătire montană al NATO

0
Publicat:

Vechea cazarmă a vânătorilor de munte din zona montană Rânca, din județul Gorj, va fi transformată într-un centru modern de pregătire montană al NATO.

Centrul NATO se va afla în Rânca, la o altitudine de 1.650 metri Foto: shutterstock
Centrul NATO se va afla în Rânca, la o altitudine de 1.650 metri Foto: shutterstock

Ministerul Apărării Naţionale a pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern pentru realizarea investiției, care se ridică la o valoare de 74 de milioane de lei. Centrul de pregătire ar urma să fie folosit în special de militarii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est Craiova (MNBDESE).

Vechea unitate militară este situată în extravilanul localităţii Novaci, la aproximativ 1600 de metri altitudine, și are în componenţă zece clădiri pavilionare. Accesul se face pe un drum parţial pietruit, din DN67C Transalpina. Aceasta poate îndeplini cerinţele de odihnă şi instrucţie în teren muntos pentru personalul multinaţional din cadrul MNBDESE, structură interoperabilă, mobilă, sustenabilă şi dislocabilă.

Clădirile care alcătuiesc cazarma au fost construite în perioada 1970-1983 și sunt degradate, deoarece aici nu s-a mai desfășurat vreo activitate de zeci de ani.

Cazarma de la Rânca va deveni a şasea bază militară a NATO din România, singura specializată în pregătirea militarilor aliaţi pentru lupta în mediu montan.

La Craiova se află sediul central al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est Craiova și are misiunea de a asigura comanda şi controlul unei operaţii NATO de tip apărare colectivă, de nivel brigadă, pentru a contribui la securitatea teritorială şi a populaţiei din sud-estul continentului european.

Zona Rânca, polul turismului din Gorj

Zona montană Rânca se află la o altitudine de 1650 de metri și a devenit, în ultimii, ani cea mai importantă zonă turistică din județul Gorj. Aici au fost construite după anul 1989 sute de pensiuni, case de vacanță și hoteluri. Valoarea zonei a crescut după ce a fost modernizat drumul care traversează Munții Parâng și face legătura dintre Oltenia și Ardeal. Transalpina este cel mai înalt drum din România, care ajunge la o altitudine de 2.145 de metri în pasul Urdele, iar peisajele care pot fi admirate sunt spectaculoase, astfel că turiștii sunt încântați și vin în număr mare să-l viziteze. 

În Rânca pot fi cazați peste 5.000 de turiști.

Târgu-Jiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite