Târgu-Jiu: Galerie Foto/ O familie creşte nuferi şi lotuşi în spatele casei
0Majoritatea speciilor de plante acvatice deţinute în iazul din gospodărie nu le mai are nimeni în ţară şi sunt aduse din străinătate. Mira şi Iulian Cureleanu, de 35, şi, respectiv, 36 de ani, din Târgu-Jiu îngrijesc plante acvatice de câţiva ani în propria gospodărie şi se gândesc să înceapă o afacere.
Soţii Cureleanu au investit de curând 2000 de euro pentru amenajarea unui iaz în curte şi achiziţionarea unor specii de lotuşi şi nuferi de toate culorile. Anul acesta au plantat 30 de lotuşi, încă 40 de lotuşi tropicali şi 40 de nuferi de climă temperată, toţi aduşi din Israel. Cei ce doi soţi lucrează la propria firmă de consultanţă în domeniul sistemelor de management şi împărtăşesc un hobby mai puţin obişnuit: colecţionează plante acvatice. Iulian Cureleanu a moştenit o suprafaţă mare de teren. Numai suprafaţa luciului de apă se întinde pe 400 de metri. „Terenul este foarte băltit, pentru sunt multe izvoare naturale şi nu se putea face altceva. M-am gândit să plantez nuferi. Primul fir de nufăr l-am primit de la un vecin, apoi am cumpărat câteva exemplare din toate speciile existente în România, după care am hotărât să extindem. Am căutat surse de nuferi şi lotuşi în Eurasia, am primit şi de la prieteni din Spania. Toată lumea are trandafiri, lalele, dar nuferii şi lotuşii sunt mai neobişnuiţi, nu are toată lumea plante despre care legendele să povestească că lumea sau soarele s-au născut dintr-o astfel de floare. Sau sub care Budha Sidharta Gautama să fi atins iluminarea. În primăvara aceasta am continuat cu exacavaţiile şi amenajările la iaz. “, spune Iulian. La amenajări au fost ajutaţi de unchiul lui Iulian, Liviu Puia care este zidar. În prezent, în iaz sunt peste 200 de fire de plante acvatice al căror avantaj extraordinar este că o dată plantaţi, nu mai au nevoie de îngrijire specială. Bărbatul consideră această activitate un hobby, însă recunoaşte că s-a gândit să transforme pasiunea într-o afacere. A insuflat pasiunea pentru florile de baltă şi soţiei sale, Mira, cu care este căsătorit de un an.
Soţii Cureleanu au 15 specii de nuferi
Cei doi soţi au plantat şi câteva specii de lotuşi din Europa şi China. „Nelumbo Lutea din America, cel mai nordic lotus din lume, Nelumbo Nucifera de culoare roz din Europa, Nelumbo First Lady şi Perry Slocum, lotus american de culoare variabilă şi Nelumbo Momo Botan, primul lotus pitic din România – o bijuterie obţinută în China. Aceste specii nu le mai are nimeni în România. Ne-am gândit să le vindem. Ideea de afacere ne-a venit în urma unor comenzi de la nişte persoane din afara judeţului. Prima persoană care a cumpărat această plantă de la noi a fost un preot din Mediaş care i-a plantat în iazul din curtea bisericii şi apoi un medic din Cosntanţa. Avem peste 15 specii de nuferi, al căror preţ variază între 30 şi 50 de euro firul. Banii câştigaţi îi investim în achiziţionarea plantelor. Nuferii se plantează direct în mâl sau în ghiveci adânci şi largi şi se pune un strat de pământ, unul de argilă, unul de nisip. Cei plantaţi în ghivece, trebuie fertilizaţi de două ori pe lună. Există tablete speciale pentru plantele de apă, un borcănel de 150 de ml costă 30 de lei“, precizează Mira Cureleanu. Pentru Iulian, un costum de scafandru ar fi perfect atunci când va fi nevoit să planteze sau să mute câteva fire de plante.
Nuferi pentru potenţă şi fertilitate
Cele mai noi achiziţii sunt nuferii tropicali şi seminţele de nufăr, aduse din Spania, care poartă denumirea de Euryale Ferox. Frunzele sunt uriaşe, merg până la un metru jumate în diametru şi sunt foarte ţepoase. Această plantă nu o mai deţine nimeni în Europa de est şi în plantaţiile vest europene se vinde şi cu 60 de euro. O parte din speciile de lotuşi şi nuferi sunt folosite pentru tratarea unor boli. „Ştiu că Euryale ferox este foarte bun pentru bolile de rinichi potenţă şi fertilitate. Rizomii, frunzele şi seminţele de lotus sunt folosite în scopuri culinare şi medicinale în Asia de est şi de către amerindieni“, mai spune Mira.
Soţii Cureleanu intenţionează să aducă şi nuferi din Olanda şi Africa de Sud. De curând sunt membri la o asociaţie care se ocupă de propagandă pentru creşterea şi dezvoltarea nuferilor.
Navigaţi pe site-ul http://www.lacul.ro/ pentru eventuale comenzi.