Sucurile care ne fac frumoşi şi sănătoşi. Pot fi preparate acasă prin metode simple

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de băuturi preparate din fructe şi chiar din legume pot să reprezinte un adevărat medicament, cu efecte benefice asupra sănătăţii. Băuturile pot fi preparate foarte simplu de către fiecare dintre noi.

Sucurile pot fi obţinute din aproape toate fructele şi plantele cu respectarea unor reguli simple. Toate acestea reprezintă un aport natural de substanţe şi vitamine binefecătoare organsimului uman. Marian Niţă ne oferă în lucrarea „Culegere de sucuri din plante medicinale“ mai multe metode simple de preparare a băuturilor. 

Socata, băutura care se prepară cel mai simplu

Socată este cea mai populară băutură răcoritoarea preparată acasă. La 5-10 flori de soc se foloseşte o cantitate de o jumătate de litru de apă, 250 grame de zahăr şi 5 felii de lămâie. Se amestecă florile de soc cu apa, zahărul şi feliile de lămâie. Se lasă 24 de ore la frigider să infuzeze, după care va rezulta o băutură răcoritoare, care întăreşte sistemul imunitar şi vindecă simptomele răcelii. 

Beneficiile sucului de spanac

image

Sucul de spanac se prepară din câteva frunze de spanac foarte bine spălate şi zdrobite în blender. Se poate consuma suc de spanac în fiecare zi şi în foarte multe combinaţii. O legătura medie de spanac poate fi transformată în suc împreună cu 7 morcovi şi 2 mere mici. O altă variantă este în combinaţie cu mango şi ananas, mere şi castraveţi, mere şi ţelină, fructe de pădure, mere şi ghimbir, mere şi mentă etc. Consumaţi sucul de spanac, în orice combinatie, în maximum o oră de la preparare. Se poate păstra şi un timp mai îndelungat, de circa 12 luni, prin congelare. În acest caz se va adăugat zeamă de lămâie, 3 linguri la 1 litru de suc. 

Se recomandă în anemie, convalescenţă, ca activator al secreţiilor pancreatice, laxativ şi anticancerigen. 

Sucul de ţelină, băutura care readuce tinereţea

image

Rădăcinile de ţelină se spală bine, se curăţă şi se spală din nou, după care se vor tăia în bucăţi mici care se introduc în storcător. Sucul obţinut se va lăsa 20 de minte să se limpezească şi apoi se va strecura prin tifon. Se poate consuma imediat şi în combinaţie cu alte sucuri. Se poate păstra 4-6 ore la frigider. Sucul are un puternic efect diuretic, contribuie la combaterea obezităţii şi la creşterea poftei de mâncare. De asemenea, stimulează sexualitatea şi creşterea potenţei.

„Sucul de ţelină este unul dintre cei mai buni reglatori hormonali şi reîntineritori dintre remediile naturale. Are o faimă de revigorant, afrodisiac şi stimulent al capacităţii naturale de apărare a organismului“,

arată Marian Niţă. 

Sucul care previne îmbătrânirea

image

Se aleg cireşele şi se îndepărtează sâmburii, după care se vor trece prin maşina de tocat sau mixer, după care se pun la presă. Conţinutul se va pune în borcane şi se va lăsa 2-3 ore pentru limpezire. Sucul va fi tras cu ajutorul unui furtun şi se va turna în sticle pregătite şi se pasteurizează. Din boştina rămasă se mai poate obţine din nou suc. La un kilogram se adaugă 1-2 pahare cu apă şi se lasă la foc mai slab până când ajunge la o temperatură de 70-75 grade. Se va lua de foc şi se va lăsad două ore, după care se va introduce din nou în presă. Sucul obţinut se va pasteuriza. 

Sucul de cireşe este un foarte bun remineralizant, depurativ, antireumatismal. Este un factor de prevenire a îmbătrânirii prin acţiunea lui regeneratoare şi eliminatoare a deşeurilor şi toxinelor. 

Sucul care elimină toxinele şi colesterolul

Sucul de căpşuni este uşor de preparat. Fructele se introduc în storcător, după ce sunt spălate foarte bine şi sucul rezultat se lasă 20 de minute pentru a se limpezi. Apoi, se poate consuma. Acţionează asupra tubului digestiv şi stimulează eliminarea acidului uric şi a toxinelor din organism. Sucul de căpşuni are acţiune favorabilă asupra ficatului, cu proprietăţi hipotensive şi efecte diuretice-depurative. Provoacă eliminarea excesului de colesterol din sânge. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite