Primari ai unor localităţi gorjene cu potenţial turistic zero, la Târgul Internaţional de Turism, pe banii publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarii gorjeni care au fost în excursie la Berlin
Primarii gorjeni care au fost în excursie la Berlin

Opt primari gorjeni care, cu doar câteva excepţii, reprezintă localităţi care nu au absolut nicio legătură cu turismul au făcut parte din delegaţia judeţului Gorj care a participat la Târgul Internaţional de Turism, unul dintre cele mai mari din lume.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, fiecare primar şi-a achitat costurile legate de deplasare, transport şi cazare din bugetul propriu al localităţii pe care o conduce. 

Din delegaţia judeţului Gorj au făcut parte primarii a opt localităţi: Adi Câmpeanu, primarul comunei Runcu, Aristide Şerbănescu, primarul comunei Schela, Ioana Buşe, primarul comunei Stoina, Emil Cătănoiu, primarul comunei Căpreni, Ovidiu Pungan, primarul comunei Bălăneşti, Marian Rotaru, primarul comunei Leleşti şi Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin.

Cu excepţia comunei Runcu, pe raza celorlalte localităţi care au fost reprezentate nu există nici măcar o casă de vacanţă. Oferta turistică pe care primarii ar fi putut s-o prezinte a fost zero. În aceste comune ar putea ajunge doar vreun  turist rătăcit, care nu ar avea unde să se cazeze. Doar edilii localităţilor Schela şi Leleşti s-au putut lăuda cu unele frumuseţi ale naturii, dar fără ca acestea să fie exploatate în vreun fel prin existenţa vreunui spaţiu de cazare. Runcu este o comuna pe care se află Cheile Sohodolului, căutată de turişti mai ales vara, dar pe terirul căreia se află mai multe pensiuni. Restul de cinci localităţi sunt total neatractive din punct de vedere turistic.

În mod surprinzător, nu au fost la Târgul Internaţional de la Berlin primarii unor localităţi cunoscute din puncte de vedere turistic, cum ar fi : Tismana, Peştişani, Polovragi, Bumbeşti Jiu, Novaci, Polovragi sau Baia de Fier. 

Sărbătoarea Mărţişorului de la Stoina ar putea deveni de nivel internaţional

Primarii celor cinci comuneo fără potenţial turistic -  Căpreni, Stoina, Căpreni, Bustuchin şi Bălăneşti – probabil că nu vor vedea vreodată picior de turist străin prin localităţile pe care le păstoresc cu mare responsabilitate în privinţa cheltuirii banului public. „Fiecare a prezentat la Târgul Internaţional de Turism posibilităţile de turism din zonă. În comuna mea există posibilităţi de practicarea a parapentei şi de vânătoare. De asemenea, sunt multe trasee de drumeţie montană“, a spus primarul comunei Schela, Aristide Şerbănescu. 

De asemenea,  primăriţa comunei Berleşti, Maria Dumitraşcu, a aflat ce caută turiştii germani : „A fost foarte interesant pentru că am putut să prezentăm activităţile traţionale din fiecare zonă. Este pentru prima dată când a fost prezent şi Gorjul şi a fost un succes. În localitatea noastră se pretează foarte bine apicultura. La Berleşti ar putea merge casele vechi pregătite pentru cazarea turiştilor, care pot fi închiriate. Turiştii caută astfel de locunţe. Avem case mai vechi, dar nu sunt amenajate corespunzător. La Stoina se poate merge pe Sărbătoarea mărţişorului să devină un fel de târg internţaional. Sunt tradiţii care se pot valorifica. Este posibil ca ghidul care ne-a însoţit să vină şi să discutăm toate problemele pe fiecare localitate în parte“. 

55 de expozanţi din România

Din partea Consiliului Judeţean Gorj, la Târgul Internaţional de Turism de la Berlin au fost prezenţi Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj, Ovidiu Popescu, consilier la Cabinetul Preşedintelui, şi Ion Călinoiu, peşedintele Consiliului Judeţean Gorj. 

Reprezentanţii comunelor gorjene au participat la evenimentul de deschidere a Târgului Internaţional de Turism de la Berlin şi la seara românească, în zilele următoare vizitând expoziţia şi participând împreună cu delegaţia judeţului Mehedinţi la întâniri şi evenimente. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu a fost prezent la Târg în zilele de 4 şi 5 martie, unde a avut întâlniri cu oficiali din turism, cu reprezentanţi ai agenţiilor de turism şi cu consultanţi pe probleme de afaceri şi turism în Germania. Filmul de prezentare a judeţului Gorj a rulat în perioada târgului pe videoplasma amplasată la intrarea în standul României, vizitatorii fiind atraşi de imaginile spectaculoase ale filmului. Premiul internaţional pentru turism, « Mărul de aur » obţinut de judeţul Gorj, ca destinaţie turistică şi culturală unicat a fost expus şi prezentat în cadrul Târgului Internaţional de Turism de la Berlin“, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Gorj. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite