Podul istoric de peste Jiu, din capitala Gorjului, va fi refăcut. Aici s-a dat lupta pentru apărarea oraşului la 1916

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar o parte din vechiul pod de peste Jiu mai există FOTO: A.I
Doar o parte din vechiul pod de peste Jiu mai există FOTO: A.I

Vechiul pod peste râul Jiu, din capitala judeţului Gorj, se află pe lista monumentelor istorice, fiind denumit şi podul lui Ferdinand deoarece a fost construit între anii 1894 şi 1895. În prezent, podul istoric este „ciopărţit“. Din cele cinci module, trei se află amplasate între Parcul Central şi o insuliţă aflată în lacul de acumulare, iar două elemente sunt abandonate în mărăciniş.

Primăria Târgu Jiu, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România, intenţionează organizarea unui concurs de idei şi soluţii pentru amplasarea celor două module ale podului vechi, precum şi pentru amenajarea spaţiului monumentului comemorativ de la capătul podului nou.

„Sprijinul Ministerului Culturii arată că lucrurile pot funcţiona şi dau un imbold autorităţilor locale de a face demersuri importante în vederea dezvoltării durabile a municipiului Târgu Jiu. Toate măsurile adoptate sunt menite să conducă la administrarea şi dezvoltarea eficientă a patrimoniului, fiind importante şi din perspectiva implicării şi conştientizării comunităţii locale asupra valorilor ansamblului“, se arată pe site-ul sospatrimoniu.ro.

Proiectul de restaurare este important în perspectiva includerii Ansamblului monumental „Calea Eroilor“, realizat de Constantin Brâncuşi, în patrimoniul UNESCO. 

„Podul Ferdinand“, tăiat în urmă cu 27 de ani

Podul istoric, din oţel, a fost tăiat în momentul în care a fost mutat, în anul 1994, de pe fostul amplasament. În locul lui s-a construit un pod din beton cu patru benzi, iar trei module din „Podul Ferdinand“ a fost mutat în Parcul Central pentru a face legătura cu o insuliţă care a apărut în urma lucrărilor hidroenergetice.

podul jiului

Foto Alin Ion

Două dintre module sunt abandonate de atunci pe malul lacului de acumulare în mărăciniş, fiind ruginite. Celelate trei elemente sunt într-o stare bună de conservare. 

Inaugurat în prezenţa prim-ministrului

A fost inaugurat oficial la data de 3 iulie 1897, în prezenţa primarului Titu Frumuşanu, a prefectului Iancu Carabatescu, a primului ministru D. A. Sturza şi a ministrului lucrărilor publice din acea vreme, I.C. Brătianu. Podul a fost construit după planurile a doi ingineri francezi Dayde şi Pille, ei find renumiţi şi pentru realizarea planurilor Marelui Palat (1900) şi a viaductului Bir-Hakeim (1905) din Paris. Podul Ferdinand a primit o garanţie de 100 de ani.

Lupta istorică

În anul 1921 a fost aşezată o placă comemorativă la podul de peste Jiu în amintirea luptei de la 14 octombrie 1916, în care populaţia oraşului, formată în general din cercetaşi, elevi şi bătrâni, au opus rezistenţă trupelor germane, sub coordonarea colonelului Ioan C. Popilian. Lupta a fost una foarte importantă deoarece a permis Armatei Române care era în retragere să se regrupeze. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Acuzaţii grave la adresa societăţii care administrează groapa de gunoi din Târgu-Jiu. „S-au comis falsuri“

44 de detectoare de oxigen cumpărate de Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite