Localnicii din două sate au rămas fără apă din cauza carierei miniere. Merg zece kilometri pentru a se aproviziona cu apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de localnici din satele gorjene Miculeşti şi Ştiucani, din comuna Slivileşti, pătimesc din cauza lipsei apei. Aceştia învinovăţesc de această situaţie cariera minieră, care s-a apropiat de sat şi a afectat, astfel, pânza freatică.

Oamenii din cele două sate îndură o situaţie greu de imaginat de care spun că se face vinovat Complexul Energetic Oltenia (CEO). Fântânile au rămas fără apă, iar la reţeaua de alimentare cu apă curge un lichid gălbui plin cu impurităţi. 

Localnicii se aprovizionează cu apă de la un izvor din comuna Meriş, care se află în judeţul Mehedinţi, în apropiere de Motru, la o distanţă de zece kilometri. „Este apă industrială. E apă cu mâl, nu de băut. Nu mai avem apă potabilă de mult timp. Când vin copiii acasă, bag în maşină 40 de bidoane şi iau apă de la Meriş. Mai cumpăr apă şi de la magazin. Nu e apă din cauza minei. La mine acasă era apa bună în fântână şi după ce s-a apropiat cariera este mâl şi are o grăsime“, ne-a spus un localnic. 

Merge cu vitele peste doi kilometri ca să le adape

image

Ion Truşcă, de 74 de ani, se plânge cu ochii în lacrimi că nu mai are apă nici măcar pentru vite: „Nu am apă pentru vite. Merg cu ele doi kilometri şi jumătate. Iau apă de băut de la Meriş sau cumpăr apă minerală. Din cauza excavărilor miniere am rămas fără apă. Au excavat la o adâncime de 100 de metri, faţă de vatra satului şi a fost afectată pânza freatică. La pompă avem apă raţionalizată, două ore pe zi, dar apa nu este bună de băut. Până acum nu am avut probleme cu apa vreodată“. 

Plătesc ca să şi se aducă apă

Localnicii au ajuns să plătească pentru a li se aduce apă.

„Luăm apă de la Motru sau cumpărăm de la magazin. Taxez maşină şi îmi aduce apa. Plătesc 20 de lei şi îmi aduce apă de la Meriş. Am o pensie de 400 de lei. Renunţ la haine sau încălţăminte, ca să am bani de apă. Când vin copiii la noi, ne aduc apă“,

a spus Maria Stăniloiu. 

Soluţia este forarea unui nou puţ

Primarul comnunei Slivileşti, Sorin Bucurescu, spune că singura soluţie este forarea unui puţ de o adâncime mult mai mare, dar a cariera a refuzat acest lucru: „Am discutat cu directorul carierei Jilţ Sud în legătură cu apa potabilă din satele Miculeşti şi Ştiucani. Avem o mare problemă cu staţia de pompare care alimentează cele două sate. Oamenii sunt supăraţi, pentru că nu au apă potabilă, şi nici menajeră. Atunci când cetăţenilor celor două sate li s-au luat terenurile au spus că vor apă permanent. Această problemă s-ar putea rezolva doar dacă se va fora un puţ la o anumită adâncime şi capacitate“. 

image

Localnicii au refuzat să-ţi mai cedeze terenurile carierei miniere şi din cauza problemei ape, dar şi pentru că sunt supăraţi din cauza că rudele nu le-au fost angajate la CEO, aşa cum li s-a promis. „Cariera Jilţ Sud nu mai are spaţiu de haldare, iar localnicii nu vor să-şi cedeze terenurile pentru că nu le-au fost angajate rudele la Complexul Energetic. S-a ajuns în această siotuaţie din cauza excavările care s-=au făcut în această zonă în uşltimii 20 de ani. Din acest motiv s-a ajuns ca locuitorii din cele două sate să rămână fără apă“, a mai spus primarul comunei Slivileşti.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite