INTERVIU Mircea Şcheau, specialist securitate cibernetică: „Investiţia care pune România pe harta lumii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de date de la Mischii                                                                                       Foto:  Cluster Power
Centrul de date de la Mischii                                                                                       Foto:  Cluster Power

Cel mai mare centru de date din România şi unul dintre cele mai mari din Europa va începe să funcţioneze din luna martie. Acesta este dezvoltat de societatea Cluster Power. Centrul se construieşte în localitatea Mischii, de lângă Craiova. Primul modul va fi pus în funcţiune chiar de luna viitoare, urmând ca proiectul să continue şi în anii următori.

Mircea Şcheau, specialist în securitate cibernetică, declarat, într-un interviu acordat pentru „Adevărul”, că centrul de la Mischii va avea capacitatea să acopere nevoile României în privinţa stocării de date, dar şi al ţărilor învecinate (site-uri, informaţii din reţelele spitalelor, ministerelor, instituţiilor, societăţilor etc). 

Tot aici va funcţiona şi cel mai puternic computer din lume, care va fi folosit pentru procesarea datelor. Acest calculator a fost folosit la conceperea unuia dintre vaccinurile anti COVID-19.

Investiţia se ridică la suma de 172 milioane de lei,  din care 82 milioane de lei este asigurată printr-un ajutor de stat acordat de Ministerul de Finanţe.

Adevărul: Cum s-a ales să dezvoltaţi centrul în această localitate de lângă Craiova?

Mircea Şcheau: Locul respectiv are o serie de avantaje fără de care nu puteam să dezvoltăm proiectul nostru. În primul rând, se poate face racordarea la Transgaz şi Transelectrica. În al doilea rând, am primit sprijinul autorităţilor. Este o zonă cu risc seismic şi de inundaţii scăzut.

Cum va fi dezvoltat acest proiect şi când va începe să funcţioneze?

Proiectul va fi dezvoltat pe etape. A început pe data de 15 octombrie 2021 şi sperăm ca în cursul lunii martie să inaugurăm primul modul. Centrul se va întinde pe o suprafaţă două hectare şi jumătate. Va fi dotat cu generatoare pentru situaţii de urgenţă, în cazul în care scade tensiunea sau dacă reţeaua de alimentare cu energie electrică nu mai este în funcţiune. Proiectul va ajunge la capacitate maximă de funcţionare în anul 2025.

Cel mai puternic computer din lume

Care vor fi principiile de funcţionare ale centrului?

Este conceput ca un Artificial Intelligence, ca Machine Learning, cu o putere de procesare fantastică. Aceleaşi computere Nvidia, care au ajutat la producerea unuia dintre vaccinurile care sunt pe piaţă este prezent în acest centru. Pe lângă acea capacitate de stocare pe care o oferă, centrul de la Mischii va avea o capacitate mare de procesare de date, adică procesare de informaţii, de imagini, de acces.

Ca să vă dau un exemplu, genul de computer Nvidia care a fost folosit la fabricarea vaccinului anti COVID-19 are un consum de 13,5 Megawatt. Poate toate bazele de date din România nu consumă 13,5 MW. Asta înseamnă că este capabil să facă calcule de un ordin de mărime absolut inimaginabil într-un timp foarte scurt.

Parteneriate cu universităţi

S-au încheiat până acum parteneriate ?

S-au încheiat parteneriate Euro HPC, cu Institutul de Cercetări în Informatică Bucureşti, Universitatea Craiova, Universitatea Maritimă din Constanţa. Se intenţionează încheierea de parteneriate şi cu alte instituţii şi entităţi private. Ne interesează încheierea de colaborări cu cât mai multe universităţi, pentru că ne interesează să realizăm o comunitate care să apeleze la resursele centrului de date şi la aplicaţiile pe care le va pune la dispoziţie platforma, pentru că centrul va funcţiona nu doar ca o capacitate de stocare de date şi putere de procesare, ci vor fi aplicaţii disponibile celor care vor apela la resursele acestui centru de date.

Foto: Ziarul de Craiova

cluster power mircea scheau

Centrul se poate adresa, la un moment dat, sistemului de învăţământ. Discutăm de principii. Oricine se poate conecta la o platformă educaţională, unde poate avea acces atât profesorul, cât şi elevii sau studenţii. Totul se poate petrece într-o comunitate. Pentru că pun la dispoziţie o capacitate foarte mare de stocare şi procesare a datelor, se pot desfăşura cursuri cu mai multe licee sau universităţi în acelaşi timp, fără niciun fel de restricţii.

Avem în vedere încheierea de parteneriate public – privat, deoarece reprezintă o bună oportunitate pentru organizarea rezilienţei, a capacităţii de recuperare. Pot să vă ofer un exemplu, dacă o entitate publică sau privată este atacată cibernetic şi nu are salvate datele niciunde este foarte dificil să le mai recupereze sau poate imposibil. Dacă datele sunt salvate zilnic sau de mai multe ori pe zi, automat, datele sunt restaurate. 

Poate asigura baza de date pentru cinci ţări

Ce înseamnă această investiţie pentru România?

Această investiţie dezvoltată la Mischii pune România pe harta lumii, pentru că la acest nivel mai există doar trei centre de date în Europa, gen Google şi Amazon.

Ce capacitate de funcţionare va avea centrul?

În privinţa bazei de stocare de date şi a capacităţii de procesare putem să asigurăm întreaga memorie a României, Republicii Moldova, Ungariei, Serbiei şi Bulgariei fără nici un fel de problemă.

Au început să se facă angajări?

Se fac angajări chiar în acest moment, cu precădere specialişti, dar şi în alte domenii, pentru că este nevoie de personal auxiliar pentru ca centrul să funcţioneze. Vor fi încheiate, de asemenea, parteneriate.

Ce strategie are companie în privinţa centrului din judeţul Dolj?

Strategia este a de ne orienta atât către domeniul educaţional, cât şi către domeniul comercial, dar şi către cel public şi privat, administraţiei publice şi locale.

Vă mai recomandăm şi:

O nouă investiţie uriaşă în România. O companie auto vrea un teren de 150 de hectare pentru viitoarea fabrică

Undă verde pentru un nou drum expres în România. Va lega două oraşe importante 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite