Imagini spectaculoase cu un superb drum montan din Gorj, proaspăt modernizat. Străbate o rezervație naturală cunoscută VIDEO

0
Publicat:

O porțiune din drumul montan care străbate Cheile Sohodolului, din județul Gorj, este modernizat, iar imaginile cu șoseaua și zona străbate rezervația naturală sunt spectaculoase.

image

Drumul se află pe raza localității Runcu. Reprezentanții Primăriei comunei Runcu au prezentat fotografii cu drumul proaspăt asfaltat.

Se fac lucrări de modernizare pe o lungime de 5,5 kilometri. Lucrările de modernizare se vor încheia la sfârșitul acestui an“, a spus Adi Câmpeanu, primarul comunei Runcu. Deocamdată nu se poate circula pe drum, deoarece se desfășoară lucrările de asfaltare.

Investiția este realizată de Consiliul Județean Gorj.

Numărul de turiști va crește spectaculos

Primarul localității Runcu crede că numărul turiștilor care vor ajunge în zonă va crește după ce drumul va fi modernizat: „Cu siguranță va crește numărul turiștilor care vor ajunge în localitatea noastră. Anual, pe acest drum intrau aproximativ 5.000 de mașini“. Șoferii trebuie să achite o taxă de intrare de 10 lei, care este încasată de Obștea Runcu, deoarece drumul traversează proprietatea acesteia.

image

Potrivit lui Adi Câmpeanu, în comuna Runcu sunt 38 de pensiuni turistice.

Cheile Sohodolului se află la limita nordică a județului Gorj cu județul Hunedoara, în Munții Vâlcan (o grupare ce aparține lanțului montan Retezat-Godeanu din Carpații Meridionali), în partea nordică a satului Runcu.

Accesul se face din Drumul National 67D ce leagă municipiul Târgu Jiu de orașul Baia de Arama, urmărind indicatoarele din zonă.

image

„Rezervația naturală întinsă pe o suprafață de 350 hectare a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 și reprezintă o zonă de chei săpate în calcare cretacice de apele pârâului Sohodol, cu forme diversificate de relief (doline, canioane, lapiezuri, avene, peșteri, abrupturi stâncoase), cu floră și faună specifică Meridionalilor“, se arată pe site-ul Primăriei Runcu.

Zona Văii Sohodolului este o importantă rezervație floristica care adăpostește are o mare bogăție de specii de plante, unele dintre ele fiind rare în flora țării noastre. 

Cheile Sohodolului reprezintă unul dintre cele mai impresionante peisaje carstice din România.

Cu o întindere de aproximativ 12 kilometri în interiorul Munților Vâlcan, cheile se situează între localitatea Runcu și Poiana Contului. Sunt cunoscute și pentru faptul că aici s-au filmat numeroase scene din filmul «Trandafirul Galben», avându-l în centrul acțiunii pe ineditul personaj Mărgelatu. Astăzi, Cheile sunt străbătute de drumul județean care face legătura, peste munte, cu zona Valea de Pești din bazinul Jiului de Vest. De-a lungul traseului (de preferat pedestru) pot fi admirate în detaliu diverse etape de evoluție ale cheilor, cu peșteri, grote, marmite, tunele prin care se strecoară apa“, se mai arată pe pagina online a Primăriei Runcu.

Formațiunile cele mai interesante sunt săpate de apă sau vânt în calcar: Nările, Cuptorul, Peștera Gârla Vacii, Inelul. Alte obiective care nu trebuie ratate in Cheile Sohodolului sunt Peștera Popii, unde au fost descoperite picturi rupestre cu forme antropomorfe de culoare neagră.

Pentru cei care vor sa practice alpinismul, Cheile Sohodolului sunt locul ideal pentru că aici sunt amenajate numeroase trasee speciale pentru aceștia. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite