Greva pâinii din Motru, de la 19 octombrie 1981. Oamenii au fost torturați îngrozitor

0
Publicat:

Câțiva dintre participanții „grevei pâinii“ din Motru au fost prezenți miercuri, 19 octombrie, la un eveniment prin care s-a marcat împlinirea a 41 de ani de la protestul anticomunist.

Mineri au ieșit în stradă după ce s-a introdus raționalizarea alimentelor Foto Arhivă
Mineri au ieșit în stradă după ce s-a introdus raționalizarea alimentelor Foto Arhivă

„Greva pâinii“, așa cum a fost denumit protestul minerilor din bazinul Motru, Gorj, a avut loc în data de 19 octombrie 1981. Nouă persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea în urma acelui protest. Este vorba de Viorel Nișulescu, Gheorghe Sârbu, Nicolae Tarnovschi, Alexandru Gaidaș, Ștefan Chirilă, Constantin Soare, Dumitru Dănuț Soare, Dumitru Dănuț Tătaru, Valerică Măciucă și Valerică Ursan. Toți au primit pedepse de șapte și opt ani de închisoare. Șase dintre aceștia mai sunt în viață.

Constantin Soare este unul dintre supraviețuitorii „Grevei pâinii“ Foto: C-tin Țăpuș
Constantin Soare este unul dintre supraviețuitorii „Grevei pâinii“ Foto: C-tin Țăpuș

Constantin Soare este unul dintre supraviețuitori. Acesta și-a amintit ce s-a întâmplat în urmă cu peste 40 de ani: „În anul 1981 a fost prima zi de revoltă adevărată. Oamenii au ieșit în stradă pentru a-și spune nemulțumirea. Atunci s-a dat un decret de către Nicolae Ceaușescu, de raționalizare a alimentelor. Aveam 23 de ani. Ceea ce mi-au văzut ochi nu credeam că o să văd așa ceva. Intram în mină la adâncimi mari. Cu un ciric de pâine de 250 de grame nu puteam să merg nici pe jos. Nu aveam alimente. Erau magazinele goale. Cei care spun că s-a trăit bine atunci vorbesc în necunoștință de cauză. Din cauza neajunsurilor, minerii n-au mai avut altă șansă decât să iasă în stradă. 10.000 de muncitori au ieșit în stradă. Era atunci o zi extraordinar de frumoasă, cum este astăzi“.

S-au folosit reziduuri din canalizare pentru împrăștierea protestanților

Pentru înăbușirea revoltei, la Motru au venit forțe impresionante. S-a acționat cu furtunurile cu apă și, apoi, cu reziduuri împotriva celor care ieșiseră în stradă. „Erau tancuri, cu pistoale mitralieră pe ele. Lângă Școala gimnazială nr.1 se trăgea cu trasoare. În parcuri, au venit să ne împrăștie cu pompierii. S-a terminat apa în acele cisterne și au băgat reziduuri de la WC-uri. Noi ne-am cerut drepturile“, a mai relatat Constantin Soare. 

„La Securitate mi-au spart testiculele“

Constantin Soare a povestit torturile îngrozitoare la care a fost supus în timpul anchetei: „Am ispășit șase ani și patru luni de închisoare. La Securitate mi-au spart testiculele de la lovituri, în timpul anchetei. Le-au luat dinții din gură colegilor mei, pentru faptul că am cerut pâine. Se striga: «Ceaușescu, PCR, pâinea noastră unde e?», «Dăm cărbune, dar vrem pâine». După noi s-au ridicat și alți oameni, în Brașov și în alte părți“.

Revolta anticomunistă a minerilor din Motru a pornit de la un decret prin care pâinea era raţionalizată. Motru era una dintre puţinele localităţi din ţară unde nu se introdusese cartela pentru pâine, pentru că era un oraş mineresc.

Protestul anticomunist din Motru, judeţul Gorj, de la 19 octombrie 1981, a fost una dintre cele importante revolte muncitoreşti.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite