FOTO VIDEO Incursiune pe bicicletă în inima naturii: peisaje de vis pe Cheile Sohodolului şi la Valea cu Peşti
0Traseul cuprins între Cheile Sohodolului, din judeţul Gorj, şi Valea cu Peşti, din judeţul Hunedoara, poate fi parcurs doar cu o maşină de teren puternică şi echipată special sau cu bicicleta off-road. Peisajele sunt deosebite, iar ca să simţi „pulsul“ naturii este indicat să pleci la drum pe bicicletă.
Din Târgu Jiu, reşedinţa judeţului Gorj, şi până pe Cheile Sohodolului, rezervaţie naturală declarată arie protejată, distanţa este de 16 kilometri.
Traseul este lipsit de elemente de dicultate şi poate fi parcurs de către orice biciclist în aproximativ o oră şi jumătate. Doar Dealul Bârseştiului, la ieşire din Târgu Jiu, este puţin mai dificil, dar pantele sunt accesibile. Şi drumul prin Cheile Sohodolului nu este anevoios. Numai îngustimea drumului crează unele probleme atunci când mai apare câte o maşină. Frumuseţea zonei de îndeamnă să cobori de pe bicicletă şi să mai zăboveşti ca să te bucuri de natură.
Raiul alpiniştilor şi unele dintre cele mai spectaculoase chei din ţară
Minunăţiile naturii se întind pe aproximativ zece kilometri în interiorul Munţilor Vâlcan şi se aseamănă cu un canion săpat în stâncă. Sus, pe creste, turiştii sunt întâmpinaţi de formaţiuni de roci modelate de forţa vântului. Inelul, cea mai cunoscută dintre acestea, se aseamănă cu o fereastră prin care se poate vedea cerul.
Aria naturală protejată din nordul judeţului Gorj atrage anual mii de turişti din ţară şi din străinătate. Nările, Fusteica, Inelul, Peştera Popii, Peştera Gârla Vacii sunt doar câteva dintre reperele impresionante ale acestei zone. Peştera Popii, aflată la intrarea în Chei, este cel mai vizitat obiectiv, pentru că aici au fost descoperite picturi rupestre. Dacă ai noroc de vreme însorită, poţi fotografia peisaje impresionante.
Vara, dar şi toamna, alpiniştii iau în piept muntele pe cele mai dificile trasee de căţărat din zonă. Cheile Sohodolului sunt locul ideal datorita existentei a numeroase trasee speciale pentru acestia. În prezent există nu mai puţin de 120 de trasee de escaladă sportivă, având grade de dificultate diferite.
Picnic la Peştera de Gheaţă
Traseul cel mai dificil porneşte după ieşirea din Cheile Sohodolului. Drumul nu mai este asflaltat, iar dacă a plouat înainte de a-l parcurge devine şi mai dificil. Calea de acces traversează masivul Vâlcan. Cea mai mare altitudine o atinge în punctul Dâlma Căzută, după care se coboară o pantă destul de abruptă, cu mai multe denivelări, şi se ajunge în Valea cu Peşti.
Este motivul pentru care bicicliştii preferă să parcurgă traseu către Valea cu Peşti, pentru că la întoarcere este mult mai dificil, fiind nevoie ca pe o lungime de peste trei kilometri să se apeleze la push bike. 45 de kilometri despart Cheile Sohodolului de Valea cu Peşti, distanţă care este parcursă în mod normal în cinci - şase ore. Traseul este recomandat mai mult bicicliştilor experimentaţi. Atracţiile principale sunt Cheile Sohodolului, peisajele în primul rând de pe Cheile Sohodolului, aerul, liniştea şi lacul de la Valea cu Peşti, în care se poate pescui. Aici se mai află şi Peştera de Gheaţă, în faţa căreia se găseşte un platou, ideal pentru picnic şi reîncărcarea bateriilor. Traseul are, în total, dus-întors, 136 de kilometri şi poate fi străbătut într-o singură zi.
Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook,125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.
Recomandări pe aceeaşi temă:
Lumea celui mai bătrân morar din Transilvania
FOTO VIDEO Staţiune de lux, cu terenuri de golf şi spa, într-un sat din Sălaj
FOTO VIDEO Mănăstirile medievale UNESCO, bijuteriile de pe tărâmul de basm al Bucovinei
FOTO VIDEO Invincibila Cetate de Scaun reface atmosfera perioadei de glorie a Moldovei
FOTO VIDEO Vacanţă în România. Minunăţiile din adâncurile Salinei Cacica
FOTO VIDEO Munţii Rarău - Giumalău, ţinut de poveste. Legenda uriaşei comori de sub Pietrele Doamnei
FOTO Paradisul din Ţara Dornelor şi Munţii Călimani, locurile care-ţi taie răsuflarea