Elev din Gorj medaliat cu aur la Olimpiada Naţională de Chimie şi admis la faimoasa Universitate Cambridge: „Acolo, toţi studenţii sunt buni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Călugăru participă din clasa a VII-a la faza naţionale a olimpiadelor
Dumitru Călugăru participă din clasa a VII-a la faza naţionale a olimpiadelor

Dumitru Călugăru (18 ani), elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu-Jiu, a obţinut medalia de aur la Olimpiada Naţională de Chimie şi urmează să reprezinte România la etapa internaţională din Armenia. Tânărul a fost deja acceptat să studieze, din toamnă, la Universitatea Cambridge din Marea Britanie

Supranumit „elevul de aur“, Dumitru Călugăru (18 ani) are zeci de medalii obţinute la concursuri, olimpiade naţionale sau internaţionale de chimie la care a participat. Anul trecut, elevul din Târgu-Jiu a primit titlul de „Gorjeanul anului“ din partea Consiliului Judeţean, tocmai datorită rezultatelor excepţionale. 


Liceanul gorjean din clasa a XII-a, la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu, a obţinut cea mai bună notă la faza naţională a Olimpiadei de Chimie, care a avut loc pe 17 aprilie, şi s-a calificat pe primul loc în lotul naţional lărgit al României. Primii şase elevi sunt calificaţi automat în lotul lărgit şi constituie echipa care va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Chimie „Dimitri Mendeleev“, care se va desfăşura în Armenia, în perioada 3-9 mai.

SURPRIZĂ LA FAZA NAŢIONALĂ

Competiţiile internaţionale mă surprind tot timpul şi niciodată nu se potrivesc aşteptărilor mele, pentru că acolo subiectele sunt inedite şi diferă de la an la an şi asta constituie farmecul. Nu mă aşteptam să mă clasez pe primul loc la faza naţională, pentru că depinde şi de dispoziţia de moment, şi de cum ţi se par subiectele. Mă aşteptam să fiu pe podium, dar nu pe locul I“, mărturiseşte Dumitru Călugăru, care crede că la acest rezultat a contribuit şi experienţa anilor anteriori. „Mi-am dorit să termin cu succes, fiind şi în clasa a XII-a, mai ales că particip la Olimpiada Naţională de Chimie din clasa a VII-a“, adaugă elevul. 

Anul acesta, Dumitru a reuşit să se claseze pe primul loc la faza naţională, deşi subiectele au fost mai dificile faţă de anii anteriori. „Subiectele au fost diferite faţă de cum se dădeau în anii trecuţi. Chiar şi comisia de clasa a XII-a a fost schimbată, iar preşedintele mi-a mărturisit că a făcut nişte subiecte foarte dificile, pentru că ştia că în această generaţie sunt elevi foarte buni şi trebuia să facă ceva pentru a ne departaja. La o competiţie, depinde foarte mult şi ceea ce fac ceilalţi“, explică liceanul. 

VA STUDIA ŞTIINŢE NATURALE

Dumitru va susţine examenul de Bacalaureat în perioada 16-29 mai, adică mai devreme decât ceilalţi colegi ai săi. Apoi, elevul gorjean va participa la selecţia de accedere în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internaţională de Chimie, de la Baku, Azerbaidjan, care va avea loc în luna iulie. „Sperăm să se califice în acest lot şi să meargă la Baku, în iulie“, a precizat Valeria Teoteoi, profesoara de chimie a lui Dumitru. Cât despre continuarea studiilor, elevul gorjean deja ştie ce va face din toamnă, pentru că a fost acceptat la prestigioasa Universitate Cambridge din Marea Britanie. 

„Am aplicat pentru mai multe universităţi din Anglia şi am fost invitat la interviuri. Am acceptat oferta de studiu de la Universitatea din Cambridge şi voi urma acolo un curs de ştiinţe naturale, pentru că în acest mod se predau toate ştiinţele: biologie, fizică şi chimie“, explică Dumitru. 

Călugăru

A ales Universitatea Cambridge pentru modul în care se predă chimia. „În primii doi ani, există un curriculum mai divers, deşi se aprofundează la acelaşi nivel diferite discipline din ştiinţe şi acestea pot fi alese, iar în ultimii doi ani te poţi specializa. Deocamdată, nu ştiu ce voi face, dacă mă voi întoarce sau voi rămâne acolo. Iau în calcul ambele variante,

completează olimpicul. 

VREA SĂ LUCREZE ÎN CERCETARE

Elevul gorjean îşi doreşte să lucreze în cercetare şi crede că universitatea din Anglia îi oferă un mediu prielnic de dezvoltare. „Acum patru ani, nu ştiam ce vreau să fac cu viaţa mea. Nu ştiam dacă vreau să fiu medic sau dacă o să fac ceva cu chimia. Este evident că nici peste patru ani nu voi şti imediat unde mă aflu, dar îmi doresc să lucrez în cercetare“, mărturiseşte Dumitru, spunând că este un domeniu interesant tocmai pentru că aşa îşi poate cunoaşte limitele cunoştinţelor actuale. 

„Chimia este un domeniu extrem de vast şi nu ştiu ce voi face peste un an. Este posibil ca, în timp, cunoştinţele pe care le voi dobândi la Cambridge să aibă o aplicabilitate în România. Am ales să merg în străinătate, pentru că îmi place modul lor de a preda materia, nu neapărat că la noi nu ar exista universităţi bune. Este drept şi că, acolo, laboratoarele sunt mai dotate“, mai spune Dumitru. 
 

Elevul gorjean este sigur că rolul cercetării în România se va schimba cu timpul: „Eu sunt convins că situaţia se va schimba şi că parcurgem o etapă de tranziţie şi mă gândesc că în câţiva ani lucrurile o vor lua pe un făgaş normal“. Pentru Dumitru, chimia este o ştiinţă centrală, care se întrepătrunde cu toate disciplinele: „Suntem înconjuraţi de chimie şi, până la urmă, într-o clasificare filosofică, chimia a fost gândită ca ştiinţă centrală care face legătura între fizică, biologie şi matematică. Foarte mulţi greşesc atunci când afirmă despre chimie că se foloseşte doar de regula de trei simplă“. 

VA PRIMI BURSĂ 

În Marea Britanie, Dumitru va fi sprijinit de guvernul britanic să studieze la Cambridge. Astfel, în timpul facultăţii, Dumitru nu va plăti taxa de 9.000 de lire anual, dar după ce va termina studiile şi se va angaja, cu un salariu de cel puţin 25.000 de lire pe an, el va începe să returneze banii britanicilor. „Acolo, toţi studenţii sunt buni şi nu ar putea să le acorde burse tuturor. Sunt mai multe tipuri de burse. La unele acum aplic, iar pentru altele o să aplic de îndată ce voi ajunge acolo. Sunt şi burse pentru rezultate, dar şi burse pentru ţările care au aderat la Uniunea Europeană după 2004, cu posibilităţi financiare mai reduse faţă de englezi şi alţi occidentali. Ei au un principiu că, dacă în urma procesului de admitere dovedeşti că meriţi să studiezi acolo, dar din punct de vedere financiar, nu ţi-ai putea permite să faci acest lucru, ei fac tot ce pot ca să te sprijine“, mai spune Dumitru. 

„E BUN LA TOATE“

Valeria Teoteoi, profesoara de chimie a lui Dumitru, spune că secretul reuşitelor sale îl reprezintă abnegaţia şi capacităţile intelectuale de excepţie: „Este un elev care învaţă zi de zi. Pe lângă fapul că dotarea intelectuală este deosebită, munceşte foarte mult, munca fiind, alături de pasiune, secretul acestei reuşite. Este vorba despre ore întregi de muncă în fiecare zi şi un timp îndelungat petrecut în laborator, pentru a obţine rezultatele care ne fac mândri cu asemenea elevi“, spune profesoara. 

Dumitru excelează şi la celelalte materii exacte, iar asta l-a ajutat să înţeleagă mult mai bine chimia. „Este un copil cu abilităţi practice, fapt care l-a ajutat foarte mult. Este înclinat să experimenteze practic în chimie, nu doar la nivel teoretic. Îl susţine foarte mult şi pregătirea la matematică şi fizică“, mai spune Valeria Teoteoi. 

Performanţele „elevului de aur“

Dumitru Călugăru a început să participe la olimpiada naţională de chimie din clasa a VII-a. A reuşit să se califice la această fază în fiecare an şi, mai mult decât atât, să se claseze pe podium sau să obţină măcar o menţiune. La olimpiadele internaţionale a început să participe din clasa a IX-a, atunci când a obţinut o medalie de argint la Olimpiada de Ştiinţe pentru juniori.

În clasa a X-a, liceanul gorjean a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe şi o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie. Anul trecut, în clasa a XI-a, Dumitru a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională „Dimitri Mendeleev“, care s-a desfăşurat în Rusia, şi încă o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie. „Am speranţe destul de mari şi în acest an la olimpiadele internaţionale“, ne spune elevul.  

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite