Cum promovează ministerul „bijuteriile” turistice din județul lui Brâncuși. De la șoseaua dintre nori la marele sculptor

0
Publicat:

Principalele atracții turistice din județul Gorj sunt promovate de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pe pagina de Facebook a instituției.

Coloana lui Brâncuși este una dintre principalele atracții Foto: Cristian Coaja - Unsplash
Coloana lui Brâncuși este una dintre principalele atracții Foto: Cristian Coaja - Unsplash

Reprezentanții Ministerului consoderă că județul Gorj are un potențial turistic enorm: „Lasă-te surprins de țara ta, descoperă județul Gorj! Cu un potential turistic uriaș, județul Gorj este bogat în peisaje pitorești, în monumente istorice, de artă și arhitectură.

Pentru turiștii pasionați de aventură județul Gorj este locul unde pot admira diversitatea și frumusețea naturii cu un relief de dealuri şi depresiuni, râuri și munți“.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului propune turiștilor pasionați de natura sălbatică să viziteze zone care sunt protejate de lege:

Rezervația Cheile Corcoaiei, o arie naturală cu o suprafață de 34 de hectare, înclusă în Parcul Național Domogled-Valea Cernei.

Cheile Oltețului și Peștera Polovragi, o arie protejată de interes național situată pe cursul râului Olteț.

Cheile Sohodolului, o arie naturală protejată de interes național, cu unul dintre cele mai impresionante peisaje carstice din Romania. Aici puteți practica alpinismul pe cele 120 de trasee special amenajate.

Cheile Sohodolului, o arie naturală protejată Foto: Adevărul
Cheile Sohodolului, o arie naturală protejată Foto: Adevărul

Peștera Popii unde au fost descoperite picturi rupestre cu forme antropomorfe de culoare neagră.

Peștera Muierii, cu o istorie foarte bogată, este prima peștera electrificată din România. Aici au fost găsite resturi scheletice de urși, lei, hiene, vulpi, lupi, capre sălbatice și mistreți.

Rânca și Transalpina

Rânca și Transalpina sunt promovate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: „Tot în județul Gorj turiştii care îşi doresc să scape de aglomeraţia oraşului pot vizita Stațiunea Rânca. Aceasta este situată la o altitudine de 1600 de m, pe versantul sudic al Munților Parâng, fiind astfel o destinație ideală pentru sporturile de iarnă. Stațiunea dispune de mai multe pârtii de schi omologate, deservite de instalații de teleschi.

Cine nu a auzit de soseaua dintre nori? Transalpina este cel mai înalt drum rutier din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele la 2.145 m. Fiind un drum montan, acesta este închis pe timpul iernii, dar poate fi parcurs în sezonul cald“.

Transalpina este cea mai înaltă șosea din România Foto: Cristian Coaja - Unsplash
Transalpina este cea mai înaltă șosea din România Foto: Cristian Coaja - Unsplash

Arta și religia, la cel mai înalt nivel în Gorj

De asemenea, arta și religia se regăsesc la cel mai înalt nivel în județul Gorj.

„Vă invităm să descoperiți una dintre cele mai frumoase atracții turistice gorjene, și anume ansamblul monumental din Târgu Jiu, realizat de Constantin Brâncuși, compus din Coloana Infinitului, Poarta sărutului și Masa Tăcerii. Gorjul se numără printre județele cu cele mai spectaculoase monumente de artă arhitecturală cum este și Statuia Ecaterinei Teodoroiu, sau Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu ambele amplasate în Târgu Jiu“, se arată în postarea promovată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

La doar 36 de kilometri de orașul Târgu-Jiu este cel mai vechi așezământ monahal încă în funcțiune din Țara Românească (Oltenia), aflat pe teritoriul orașului Tismana. Ctitorul mănăstirii Tismana este Cuviosul Nicodim cel Sfințit de la Tismana, care a înființat aici prima școală din țară de caligrafi și copiști de cărți bisericești în mai multe limbi.

Totodată, Tudor Vladimirescu a lansat la Tismana Proclamația de la Padeș din 22 ianuarie 1821, act programatic al mișcării conduse de pandur care avea drept obiectiv înlăturarea regimului fanariot“, se mai arată în postare.

De asemenea, Mănăstirea Lainici se află în Defileul Jiului și a devenit în ultimul timp un lăcaș de cult care atrage mulți credincioși. Mănăstirea Polovragi este una dintre cele mai vechi din România, la fel ca mănăstirile Crasna, Strâmba Jiu, Târgu Logrești.

Personalitățile județului Gorj

O seamă de personalități s-au născut în Gorj și pot fi descoperite în acest județ. Tudor Vladimirescu s-a născut într-o comună din Gorj, acolo unde există Casa memorială.

Revoluționarul Tudor Vladimirescu s-a născut în Gorj Foto: MNIR
Revoluționarul Tudor Vladimirescu s-a născut în Gorj Foto: MNIR

„În anul 1780 se naște la Vladimir, județul Gorj, Tudor Vladimirescu. Acesta a fost o figură emblematică pentru istoria Țării Românești de la început secolului al XIX-lea, fiind conducător Revoluției de la 1821. În lista obiectivelor turistice pe care vă invităm să le vizitați se află și casa memorială Tudor Vladimirescu, muzeu amenajat specific începutului de secol XIX unde puteți vedea obiecte şi documente legate de viaţa conducătorului Revoluției de la 1821“, au mai transmis reprezentanții Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Constantin Brâncuși s-a născut în satul Hobița, din Gorj
Constantin Brâncuși s-a născut în satul Hobița, din Gorj

Printre personalitățile marcante care s-au născut în județul Gorj se numără și Constantin Brâncuși, românul care a făcut „piatra să cânte...pentru omenire".

„Născut în 1876 în Hobița, județul Gorj, Brâncuși este considerat unul dintre cei mai importanți artiști din istorie, fiind printre primii sculptori moderniști din lume. Locul unde s-a născut și a crescut marele sculptor poate fi vizitat, aici fiind construită o casă memorială Constantin Brâncuși, asemănătoare cu cea în care a locuit artistul până la vârsta de 11 ani. Turiștii pot vedea casa lucrată în lemn de stejar de către tatăl lui Brâncuși care era cioplitor în lemn“, se mai arată în postarea de pe Facebook.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite