Cum apar polipii la copii şi de ce sunt periculoşi. Explicaţiile unui medic specialist
0Polipii sunt denumiţi, medical, vegetaţii adenoide şi sunt situate în spatele nasului şi sunt alcătuite din ţesut limfoid, care are rol imunitar, distrugând bacteriile şi viruşii care pătrund în corp prin nas şi gură.
Toţi copiii au acest ţesut limfoid în spatele nasului şi după fiecare viroză respiratorie acest ţesut se măreşte în volum.
„Problemele apar pe la vârsta de 3-4 ani, când copiii intră în colectivitate (grădiniţe, creşe), şi intră în contact cu microbi pe care organismul nu i-a cunoscut până la acel moment. Este vârsta la care începe să se dezvolte imunitatea organismului. O alimentaţie deficitară în fructe şi legume, săracă în vitamine, igiena precară, toate acestea duc la cedarea sistemului imunitar în faţa infecţiilor.
Cu fiecare episod de răceală, ţesutul limfoid din spatele nasului îşi măreşte volumul din ce în ce mai mult, obstruând parţial sau în totalitate orificiile nazale situaţie în care: copilul respiră mai mult pe gură; nu îşi poate sufla nasul; este mai mereu înfundat; are somnul agitat; are vocea nazonată; are o scădere de auz; apare faciesul adenoidian: faţa palidă, ochi adânciţi în orbite, gura întredeschisă, expresia de „copil năucit” cu cearcăne, implantare vicioasă a dinţilor“, precizează medicul Maria Violeta Dina, medic primar ORL şef Secţia ORL din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Ce complicaţii pot genera
Prezenţa polipilor se determină, conform medicului specialist, în funcţie de o serie de factori: copilul respiră mai mult pe gură; somn agitat şi sforăit în timpul somnului; copilul nu poate sufla nasul, acesta fiind permanent înfundat; scăderea auzului (copilul vorbeşte mai tare decât de obicei sau solicită creşterea volumului televizorului; tuse matinală persistentă datorită secreţiilor nazale care se scurg în spatele nasului; prezenţa faciesului adenoidian. Părinţii care sesizează această simptomatologie la copil trebuie să solicite un consult la un medic de specialitate ORL.
Complicaţiile pe care polipii le pot genera sunt: adenoidite acute, amigdalite acute, otite, laringite, traheobronsite, bronhopneumonii, conjunctivite, gastrite, apendicite, astm bronşic infantil, întârziere în creştere.
„Tratamentul este chirurgical, operaţia se numeşte adenoidectomie şi constă în chiuretarea polipilor“, a mai precizat medicul Maria Violeta Dina.
Vă recomandăm să citiţi şi