Cum acţionau escrocii specializaţi în înscenarea accidentelor rutiere pentru a lua bani de la firmele de asigurări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Escrocii simulau accidente în urma cărora maşinile erau făcute praf FOTO Arhivă ISU
Escrocii simulau accidente în urma cărora maşinile erau făcute praf FOTO Arhivă ISU

Judecătoria Târgu-Jiu a pronunţat o primă sentinţă într-un dosar în care au fost trimise în judecată şase persoane acuzate că au pus la cale un mecanism de fraudare a firmelor de asigurări prin înscenarea unor accidente rutiere.

Potrivit procurorilor care au trimis dosarul în judecată, „inculpaţii au reuşit să fraudeze societăţile de asigurări creând un prejudiciu în cuantum de 741.273 lei”. „Prin încheierea unor poliţe RCA şi/sau CASCO la o valoare net superioară preţului de achiziţie şi al pieţei şi avarierea intenţionată a autoturismelor inculpaţii au reuşit să obţină foloase materiale importante”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Câştig de 10.000 de euro la o maşină

Potrivit dosarului judecat la Judecătoria Timişoara, escrocii făceau bani grei de pe urma firmelor de asigurări. Spre exemplu, unul dintre inculpaţi „a cumpărat în anul 2013, cu puţin timp înainte de primul eveniment rutier, din Franţa, un autoturism Peugeot 407, cu suma declarată de 10.000 de euro, iar în urma avarierii intenţionate, în cele două evenimete rutiere simulate, a reuşit să obţină de la părţile civile (n.red. firme de asigurări), în total, suma de aproximativ 100.000 de lei, echivalentul a 20.000 de euro”.

„Totodată, inculpatul D.N.Ş. urma să obţină potrivit devizului estimativ suma de aproximativ 39.000 de lei, în condiţiile în care acesta achiziţionase autoturismul său Opel Zafira cu suma de 3.150 de euro, iar autoturismul prezenta deja avarii”, s-a mai arătat în rechizitoriu. Potrivit procurorilor „multe dintre faptele de înşelăciune în asigurări reţinute în sarcina inculpaţilor nu au produs prejudicii, dosarele de daună nefiind acceptate la plată”.

Cum erau înscenate accidentele

Potrivit dosarului trimis în judecată, şapte dintre accidentele înscenate au fost identice, „implicând două autoturisme care se deplasează din direcţii opuse şi care se acroşează, în sensul că unul dintre ele pătrunde parţial pe contrasens îl tamponează uşor pe celălat în partea laterală, determinând ieşirea acestuia din urmă de pe carosabil şi coliziunea frontală cu un copac de pe marginea drumului”.

„Potrivit declaraţiilor pe proprie răspundere date de inculpaţi în dosarele de daună deschise la societăţile de asigurare, intrarea autoturismelor agresoare pe contrasens s-ar fi produs de opt ori din cauza apariţiei neaşteptate pe carosabil a unor animale. Astfel, de trei ori s-a declarat că ar fi apărut un câine, de două ori un animal sălbatic neidentificat, probabil dihor, de două ori cabaline şi o dată o vulpe”, s-a mai arătat în rechizitoriu.

În urma procesului, unul dintre inculpaţi a fost condamnat la o amendă de 1.800 de lei, iar ceilalţi cinci au primit pedepse cuprinse între un an şi două luni şi doi ani cu suspendare, recunoscând faptele.

Sentinţa finală va fi pronunţată de Curtea de Apel Craiova, unde procesul este pe rol.  

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Cum a ajuns o elevă cu tatăl plecat la muncă în străinătate să fie vândută de un escroc sentimental. Mama proxenetului a promis o nuntă în schimbul tăcerii

Cei mai proşti escroci din România. Cum au sunat tocmai la dispeceratul Poliţiei ca să înşele prin metoda „accidentul“

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite