Copilul trimis în Germania pentru adopție a fost preluat de autoritățile române. Ce spune avocatul despre intențiile cetățeanului străin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băiețelul în vârstă de șase ani, din comuna Dănciulești, din județul Gorj, care a plecat în Germania pentru a fi adoptat de un cetățean german a fost preluat de autoritățile române și se întoarce acasă.

Familia din Dănciulești trăiește în condiții modeste FOTO A.I.
Familia din Dănciulești trăiește în condiții modeste FOTO A.I.

O echipă a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj, din care face parte și un psiholog, s-a deplasat la München pentru a prelua minorul și a-l însoți înapoi în țară. În cursul aceleiași zile, au fost efectuate demersurile necesare în vederea repatrierii, minorul fiind preluat de la autoritățile germane, în prezent acesta aflându-se în drum spre România. În momentul în care minorul va ajunge la DGASPC Gorj, directorul general va dispune, în condițiile legii, plasamentul în regim de urgență la un asistent maternal profesionist, la care se află și sora acestuia, în vârstă de 8 ani“, au transmis reprezentanții DGASPC Gorj.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție s-a deplasat în Germania. 

Demersurile necesare repatrierii au fost sprijinite în mod direct de către președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, secretarul de stat Rareș-Petru Achiriloaie, care s-a deplasat personal în Germania“, se arată într-un comunicat de presă al DGASPC Gorj.

Băiatul va beneficia de consiliere psihologică

Copilul va beneficia de consiliere psihologică.

Ne vom asigura că specialiștii DGASPC Gorj îi vor oferi acestuia tot sprijinul necesar în vederea depășirii traumei prin care a trecut, fiind inclus imediat într-un program de consiliere psihologică. Ne exprimăm convingerea că, în situația în care anumite persoane se fac vinovate de încălcarea prevederilor legale în acest caz, acestea vor răspunde în fața justiției.

În tot ceea ce întreprinde, DGASPC Gorj apără și promovează drepturile copiilor, urmărind respectarea interesului superior al acestora, iar cei care aduc atingere sau care pun în pericol viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală și socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului, trebuie să răspundă cât mai aspru în fața legii“, se mai precizează în comunicatul de la DGASPC Gorj.

DIICOT efectuează o anchetă

DIICOT a deschis o anchetă cu privire la acest caz, după ce au existat informații furnizate de rudele familiei că s-ar fi achitat o sumă de bani pentru adopția copilului.

A fost înregistrată la data de 08.04.2024, o cauză penală privind săvârşirea infracţiunii de trafic de minori, urmare a unei sesizări formulate de către Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţie a Copilului Gorj. Cercetările sunt efectuate in rem, iar această etapă nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă şi completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluţii legale şi temeinice”, a transmis DIICOT într-un comunicat de presă.

Alexandru Călinoiu, avocatul cetățeanului german, a povestit cum a cunoscut cetățeanul german familia din județul Gorj: „Toate demersurile s-au făcut perfect legal și nu există nicio infracțiune. Dacă sunt niște chestiuni aparent nelegale, sunt lucruri mărunte, care pot fi trecute cu vederea. În fapt, cei doi părinți ai copilului mai au și alți copii și au o situație materială puțin mai precară. Domnul din Germania este administratorul unei firme și are angajați din România. Aceștia l-au invitat să vadă România și i-a plăcut. Din întâmplare, acesta a cunoscut copiii, stând în apropierea lor. Le-a dat dulciuri cum se dau de regulă la copii. A intervenit un atașament între copii și dumnealui, astfel a lansat intenția de a deschide procedurile de adopție“, a declarat avocatul germanului, Alexandru Călinoiu.

Procură pe numele unui român

Avocatul susține că s-a întocmit o procură pe numele unui cetățean român, coleg de serviciu cu germanul. 

„Pentru a adopta un copil trebuie să se vadă dacă există o compatibilitate. A constatat că există o compatibilitate în țară și a vrut să vadă dacă băiețelul a vrut să meargă în Germania pentru a vedea dacă există și acolo compatibilitate. Dânsul este cetățean străin și nu poate să scoată din țară un copil. A apelat perfect legal la un coleg de serviciu și au mers la un notar la Craiova ca să fie de acord ca pe o perioadă de timp limitată să meargă cu procură colegul de serviciu. Pentru că cei doi părinți nu știau să semneze a fost nevoie să fie aduși doi martori“, a mai precizat avocatul Alexandru Călinoiu.

Avocatul mai spune că trecerea frontierei s-a făcut în condiții legale și că autoritățile din Germania au luat măsura preluării copilului, atunci când au aflat că nu există hotărâre de adopție.

Băiețelul a fost preluat de autoritățile germane când au aflat că nu este adoptat: „A fost declarat copilul în Germania și a fost trecut la instituțiile de acolo. Reprezentanții instituțiilor i-au cerut hotărârea de adopție, dar cetățeanul german a spus că nu are și că se află în procedurile preliminare de adopție. I s-a spus că rămâne copilul în grija autorităților până când rezolvă problema. Dânsul s-a întors în România și continuă demersurile de adopție. La venirea în țară a celor doi părinți (n. red. - potențiali părinți adoptivi) s-a constatat că începuse o procedură penală și ceilalți doi copii au fost luați în plasament de urgență de DGASPC Gorj“, a mai menționat avocatul Alexandru Călinoiu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite