Cine a luat decizia concedierii bătrânei de 83 de ani de la grădiniţă. Oficialii Casei de Pensii spun că motivul invocat e greşit
0Decizia de încetare a activităţii femeii de serviciu în vârstă de 83 de ani angajată la grădiniţa din satul gorjean Leurda a fost luată de conducere, dar oficialii Casei de Pensii spun că motivaţia este eronată.
Marcela Mrejeru, vicepreşedinte al PSD Gorj proaspăt instalată în funcţia de inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, spune că bătrâna avea „vârsta expirată“ şi nu mai putea să lucreze.
„Doamna a fost angajată ca îngrijitor cu taxă forfetară, adică fără contribuţie la pensie până la 1 aprilie 2001. Apoi, în 2003, s-a schimbat Codul Muncii şi directoarea a angajat-o cu 0,25 normă de bază, crezând că face vechimea. Nu ştia că se face an pe an, ci trei luni la un an lucrat, conform normei de 0,25. Săptămâna trecută i-a închis contractul de muncă, pentru că avea vârsta expirată. Am sunat-o pe doamna director de la Grădiniţa Motru ca să dea o notă explicativă. (...) Nu a spus la şcoală că mai avea o pensie de la CAP.
Camelia Barbu, directoarea Grădiniţei Motru, spune că nu ştia că bătrâna primea şi pensie de la CAP şi că, în aceste condiţii, aceasta nu mai are voie să lucreze:
„Motivul este că doamna este pensionară. Nu am ştiut că este pensionară şi că are pensie de CAP. Niciodată nu ne-a spus lucrul acesta. Normal este ca la vârsta asta să fie la pensie. Am ţinut-o aşa pentru că era la două ore, normă de forfetar şi nu avea cotizaţia, din punctul nostru de vedere, dar dacă dumneaei are pensie de CAP este normal ca aşa să fie. Este decizia legală. Nu că nu are voie să lucreze, dar are o vârstă înaintată, mă înţelegeţi? Ei, la patru ani lucraţi, i se calcula un an. De ceva timp i se calculează la un an lucrat un an de cotizaţie. Trebuie să ai o cotizaţie minimă ca să ieşi la pensie, dar nu ştiam că dumneaei era deja pensionară. A fost angajată de foarte mulţi ani. Între timp, dumneaei şi-a băgat pensia de CAP. Nu mai are voie să lucreze. Să lucreze la vârsta asta?(...) Am decis că trebuie să înceteze contractul pentru că are o vârstă înaintată şi dumneaei a dorit să iese la pensie.
În schimb, Oana Talău, director al Casei de Pensii Gorj, a precizat că bătrâna avea dreptul să lucreze şi să cumuleze pensia cu salariul, pentru că s-a pensionat la limită de vârstă şi a îndeplinit stagiul minim de cotizare.
Tanti Sofia era extrem de bucuroasă că poate să mai fie utilă şi să-i ajute pe copii. Ea venea la grădiniţă în fiecare dimineaţă la ora 5.00, făcea focul în sobă şi, apoi, începea să măture sala şi să şteargă praful. Copiii, părinţi şi educatoarea erau foarte mulţumiţi de modul în care bătrâna avea grijă de grădiniţă. Localnicii din satul Leurda îi poartă un mare respect, pentru că bătrâna a avut grijă de mulţi dintre ei.
Sofia Chiţoran primeşte o pensie de la CAP de 640 de lei, la care se adăuga suma de 440 de lei pentru activitatea pe care o desfăşura la grădiniţă.
Deşi mai mulţi români s-au arătat interesaţi să doneze bani în contul bătrânei după debutul scandalului, ea şi fiul ei au declarat pentru „Adevărul“ că nu doresc să fie ajutaţi financiar.