Baronul minerilor, afaceri penale cu Pandurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Condescu, în vizorul anchetatorilor. FOTO: Alin Ion
Marin Condescu, în vizorul anchetatorilor. FOTO: Alin Ion

Marin Condescu, liderul a 23.000 de sindicalişti din minerit şi energie, este urmărit penal, de ieri, pentru că, în calitate de preşedinte al clubului de fotbal Pandurii Târgu-Jiu, ar fi girat contracte care au adus echipei un prejudiciu de 2,2 milioane de lei. Afacerile se derulau prin Mădălina Berbecel, mâna dreaptă a lui Condescu, cercetată şi ea în dosar

Marin Condescu, unul dintre cei mai controversaţi lideri de sindicat din ţară, cercetat, de-a lungul timpului, pentru diverse afaceri dubioase în domeniul minier, are, de ieri, un nou dosar. Condescu este urmărit penal pentru înşelăciune, spălare de bani, fals şi uz de fals, fiind acuzat că ar fi adus un prejudiciu de 2,2 milioane de lei Clubului de Fotbal Pandurii Târgu-Jiu, al cărui preşedinte este. Sediul clubului a fost zguduit, ieri, de mascaţi şi poliţişti, care au efectuat percheziţii şi au ridicat saci cu documente, dar şi mai multe computere. Angajaţii clubului susţin că activitatea le-a fost blocată luni, pentru opt ore, în timp ce lucrau la un raport pentru UEFA. 

În paralel, oamenii legii au descins şi la casa uneia dintre fiicele lui Condescu, de unde au ridicat saci cu carne de vânat. Ginerele sindicalistului le-a declarat anchetatorilor că are carnea după o partidă de vânătoare. Mascaţii au ajuns şi la sediul firmei Mădălinei Berbecel, apropiata lui Condescu, de unde au luat teancuri de acte, după ce mai bine de o oră au fost ţinuţi la uşa instituţiei, până ce un angajat le-a dat drumul.

După percheziţii, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, care au coordonat acţiunea, au dispus începerea urmăririi penale pe numele lui Marin Condescu, care este aşteptat, astăzi, la audieri. Dosarul este instrumentat de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj. 

A scos din buzunar 500.000 de euro

Potrivit unor surse apropiate anchetei, dosarul penal vizează mai multe contracte încheiate între club şi diverse firme, printre care şi cele administrate de Mădălina Berbecel, partenera lui de afaceri, dar şi cesiuni de creanţe. Unul dintre contractele luate în vizor vizează închirierea a trei maşini de lux, contra unor sume mari de bani, de către Clubul Pandurii de la firma lui Berbecel. „Nu mă aşteptam la percheziţii. Nu am fost anunţat că s-ar fi dispus începerea urmăririi penale şi nu ştiu nici acuzaţiile. Am înţeles că e vorba despre un împrumut din 2011, dar nu e nimic oficial. Dacă s-au încheiat contracte, înseamnă că sunt legale. Nu am nimic de ascuns. Eşti într-o funcţie publică, trebuie să te supui”, a spus Condescu.

Referitor la împrumutul din 2011, acesta a adăugat că, acum, n-ar fi prima oară când ar fi împrumutat cu bani din propriul buzunar clubul de fotbal: „Şi săptămâna trecută am împrumutat clubul cu 500.000 de euro, printr-un credit, pentru că sunt perioade când nu ai resurse financiare şi trebuie ca situaţia să fie depăşită. Transferurile au fost făcute dintr-un cont bancar în alt cont bancar şi totul este evidenţiat în contabilitate“. În 2011, sindicalistul a făcut un împrumut în bancă, în valoare de peste două milioane de lei, cu care a creditat clubul, aflat atunci într-o situaţie dificilă.

Sursele apropiate anchetei au mai declarat pentru „Adevărul” că o altă afacere care a ajuns acum pe mâna oamenilor legii prevede un contract semnat între Clubul Pandurii şi casa de avocatură aparţinând soţiei unui prieten de-al lui Condescu. Practic, peste un milion de lei ar fi ajuns din conturile clubului de fotbal către apropiaţii lui Marin Condescu, în baza unor contracte de peste un milion de lei, pentru consultanţă juridică.

Afaceri prin firmele sindicatelor

Marin Condescu este tot mai contestat în ultimul timp, atât din postura de lider de sindicat, cât şi din cea de preşedinte al Clubului de Fotbal Pandurii Târgu-Jiu. Condescu se află, de peste două decenii, la cârma Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME). În prezent, el reprezintă peste 23.000 de sindicalişti din domeniul minier, dar şi din cel al energiei. Practic, cei mai mulţi sindicalişti, 17.000, provin de la Complexul Energetic Oltenia, iar restul de la Nuclear Electrica (900 de membri), de la Compania Naţională a Uraniului (1.400 de membri), de la Sindicatul „Muntele din Valea Jiului“ (3.700 de membri), dar şi de la o firmă privată de exploatare de cupru (400 de membri), din Abrud.

Nu mă aşteptam la percheziţii. Nu am fost anunţat că s-ar fi dispus începerea urmăririi penale şi nu ştiu nici acuzaţiile

Activitatea sindicală a lui Condescu s-a extins, în timp, la afaceri controversate. Una dintre ele vizează un hotel construit de Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), condusă de Condescu. Hotelul i-a fost dat în administrare Mădălinei Berbecel, partenera sa de afaceri şi în contractele cu clubul Pandurii. Un alt business controversat a fost cel în care a fost implicată Olservmin, firmă la care era acţionar FNME, şi care a fost falimentată. Practic, societatea finanţată de Federaţia Naţională Mine Energie primea contracte de sute de mii de euro de la Complexul Energetic Oltenia, prestând servicii precum cele de întreţinere a benzilor de transportare a cărbunelui. De anul trecut, odată cu schimbarea conducerii Complexului, contractele cu firma sindicatului au fost reziliate. Ulterior, Olservmin a intrat în faliment, iar aproximativ o mie de salariaţi au fost scoşi în şomaj.

Condescu, sindicalistul-jucător

Pe lângă activitatea de sindicalist, de-a lungul timpului, Condescu nu s-a dat în lături nici de jocuri pe scena politică. Este de notorietate faptul că sindicalistul a fost un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu şi al PDL. De exemplu, la prezidenţialele din 2009, Condescu a emis un comunicat de presă, cu doar câteva zile înainte de alegeri, în care îşi arăta susţinerea pentru Băsescu.

Influenţa lui Condescu în mineritul şi energia din judeţul Gorj era imensă până la schimbarea regimului PDL. Liderul de sindicat a fost acuzat public, în repetate rânduri, că numea directorii unităţilor din minerit şi energie. Condescu are, însă, o relaţie bună cu diverşi politicieni. Recent, acesta a avut o întâlnire privată cu Victor Ponta, când premierul a participat la deschiderea anului şcolar la o instituţie de învăţământ din Târgu-Jiu. Întâlnirea a avut loc chiar în biroul primarului Florin Cârciumaru, şeful PSD Gorj. 

Patru vile ridicate într-un cartier de lux

Averea lui Marin Condescu este ferită de ochii publici. Acesta a refuzat permanent să îşi completeze declaraţia de avere, deşi, în calitate de lider de sindicat, avea această obligaţie. Condescu este unul dintre strămutaţii de lux din cartierul Primăverii, din Târgu-Jiu, după ce casa cumpărată de el de la un coleg din sindicat a fost dărâmată odată cu începerea unor lucrări miniere. 

Deşi locuinţa iniţială era într-un sat din Gorj, unitatea minieră care s-a ocupat de exproprieri şi lucrări i-a construit, în schimb, lui Condescu o vilă în cartierul rezidenţial Primăverii, din oraş. În acelaşi cartier de lux, Marin Condescu a  mai ridicat trei vile, pentru fiicele lui. ;

Afaceri cu bonuri de masă

Marin Condescu mai este urmărit penal într-un alt dosar, instrumentat de Tribunalul Gorj. Preşedintele clubului Pandurii Târgu-Jiu este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi uz de fals. Cazul priveşte încheierea unui contract de cesiune între Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), clubul Pandurii şi firma EDENRED din Bucureşti. Societatea a furnizat tichete de masă către SNLO, dar, conform contractului, contravaloarea acestora era virată, iniţial, în contul clubului Pandurii. De aici, sumele ajungeau la firma din Capitală. În plus, procurorii susţin că documentul a fost falsificat.

Citeşte şi:

Descinderi la clubul Pandurii şi la firmele Mădălinei Berbecel, o apropiată a liderului de sindicat Marin Condescu

Dosarul în care s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Marin Condescu, declinat

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite