Baronii de Gorj, la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care au fost denumiţi baroni în judeţul Gorj, Nicolae Mischie şi Ionel Manţog, care s-au aflat în fruntea PSD Gorj şi, respectiv, PDL Gorj, se află la puşcărie.

Ionel Manţog a fost director de resurse umane în cadrul fostei Societăţi Naţionale a Lignitului Oltenia, ministru secretar de stat în Ministerul Economiei şi director economic la fostul Complex Energetic Turceni. Acesta a ocupat şi funcţia de preşedinte al PDL Gorj. În perioada în care a deţinut funcţiile de conducere, mineritul şi energia din Gorj s-au aflat sub controlul lui. Niciun contract nu era încheiat fără ştirea lui Manţog, iar anumite firme câştigau contracte pe bandă rulantă, cum ar fi Alpha Construct Sistem, din Mehedinţi, patronată de omul de afaceri Constantin Izvoranu.

Trimis şi în judecată de DNA şi condamnat la cinci ani de închisoare

Ionel Manţog a fost trimis în judecată de DNA, în anul 2006, alături de Ion Vulpe, fostul director al SNLO, pentru că au beneficiat de informaţii clasificate din interiorul societăţii pe care o conduceau pentru a achiziţiona din timp terenuri şi case în zonele ce urmau a fi expropriate de compania minieră. În schimbul acestora, celor doi le-au fost reconstruite vile la marginea municipiului Targu Jiu, în cartierul Primaverii.
În anul 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a schimbat încadrarea juridică a faptelor, în abuz în serviciu în formă calificată, şi l-a condamnat pe Manţog la cinci ani de închisoare cu executare şi confiscarea sumei de 378.526 lei, care a fost dobandită din săvârşirea infracţiunii.
În urmă cu două zile, Judecătoria Târgu Jiu a decis înlocuirea regimului de executare a pedepsei din „semideschis” în cel „deschis” pentru fostul baron de Gorj.

„În pixul meu stau banii voştri“

„În pixul meu stau banii voştri“ este replica lui Nicolae Mischie, care l-a propulsat către titulatura de «baron», prima de acest fel din România.
Acesta este acum în penitenciar, fiind condamnat cu executare într-un dosar de corupţie, în care a fost găsit vinovat de luare de mită de la un om de afaceri. Nicolae Mischie a condus judeţul Gorj într-un stil autoritar şi a avut numeroase ieşiri violente la adresa jurnaliştilor. Firmele de casă ale unor apropiaţi aveau exclusivitatea la lucrările finanţate de Consiliul Judeţean Gorj, în fruntea căreia se afla Mischie. În anul 2004 a fost exclus din PSD şi, astfel, nu a mai avut posibilitatea să candideze pentru un nou mandat. De atunci au început să apară şi problemele cu legea. Procurorii au întocmit pe numele lui mai multe dosare penale pentru contrabandă cu cu arme şi maşini, abuz în serviciu, luare de mită, fiind condamnat în majoritatea la pedepse cu suspendare. Totul a culiminat în primăvara acestui an, când a fost condamnat definitiv  la patru ani de închisoare pentru luare de mită în urma unui proces maraton, care a durat opt ani

De la învăţător la deputat şi preşedinte

Mischie a absolvit, în anul 1965, Şcoala pedagogică de învăţători din Bucureşti, după care , până în anul 1970, a urmat cursurile Facultăţii de Istorie - Geografie din cadrul Institutului Pedagogic Craiova. De asemenea, în anul 1975 a absolvit cursurile Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti. Nicolae Mischie a susţinut teza de doctorat în cadrul Univesităţii Bucureşti şi a devenit profesor doctor în istorie.
Mischie şi-a început cariera profesională ca învăţător, iar apoi, după absolivirea studiilor superioare a activat ca profesori în localitatea natală în perioada 1964-1977. După Revoluţia din 1989 a fost ales deputat în Parlamentul României. În anul 1996 a devenit preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj şi, concomitent a activat ca lector, conferenţiar şi apoi profesor universitar în cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu, la înfiinţarea căreia şi-a adus contribuţia. La alegerile din anul 2000, Mischie a fost ales senator în Senatul României, funcţie la care a renunţat pentru cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite