A încălcat legea preşedintele Iohannis aşezându-se pe unul dintre scaunele de la Masa Tăcerii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat Parcul Central din Târgu Jiu, acolo unde se află Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor şi Poarta Sărutului, opere ale marelui sculptor Constantin Brâncuşi. Este o modă printre turişti de a se aşeza la Masa Tăcerii pe unul dintre cele 12 scaune şi de a se fotografia, în acest fel procedând şi preşedintele. Ce spune hotărârea de Consiliu Local care reglementează astfel de situaţii?

Operele lui Brâncuşi se află în administrarea municipalităţii, iar Consiliul Local Târgu Jiu a emis o hotărâre prin care le dă voie turiştilor să se aşeze pe opere şi sunt sancţionaţi doar cei care se urcă pe acestea. 

Adevarul.ro a prezentat această situaţie în urmă cu aproximativ un an, iar autorităţile şi-au manifestat intenţia de a interzice în viitor vizitatorilor contactul cu operele, dar acest lucru nu s-a materializat. 

Poliţiştii prezenţi în Parcul Central spun că majoritatea turiştilor care vizitează operele se fotografiază pe scaunele de la Masa Tăcerii. 

Preşedintele Klaus Iohannis a fost fotografiat, vineri, în timp ce stătea pe un scaun de la ”Masa Tăcerii”, în zonă fiind inscripţii prin care vizitatorii sunt rugaţi să nu atingă operele artistului.

Klaus Iohannis a participat împreună cu premierul Dacian Cioloş, vineri, la Târgu Jiu, la ceremoniile prilejuite de comemorarea eroilor bătăliei de pe Jiu din octombrie 1916, care a permis retragerea populaţiei şi autorităţilor în Moldova în Primul Război Mondial.

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre evenimentele de acum 100 de ani, care au reprezentat primii paşi către Marea Unire şi l-a menţionat şi pe Constantin Brâncuşi, lângă a cărui operă s-au desfăşurat ceremoniile.

"Prin capodopera sa, Brâncuşi ne-a demonstrat că şansa societăţii româneşti stă şi în integrarea potenţialului ei creativ în Europa şi în lume. Brâncuşi ne transmite peste ani că pentru a împlini marile idealuri ale naţiunii noastre trebuie să depăşim nu atât dificultăţile obiective, cât mai ales factorii subiectivi, mentalităţile, şi să ne asumăm pe deplin valorile. Lucrurile nu sunt greu de făcut. Ceea ce este cu adevărat greu, este de a ne pune în starea de a le face.” Acest aforism al lui Brâncuşi este un excelent îndemn pentru noi şi, în primul rând, pentru tinerii generaţiei Centenarului", a spus el.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite