Vin spumant sau vin spumos. Cu ce se deosebesc cele două băuturi, deopotrivă apreciate la petreceri sau ocazii speciale

0
Publicat:

În lumea vinurilor efervescente, există o confuzie frecventă între termenii „vin spumant” și „vin spumos”. Deși acestea pot părea similare la prima vedere, există diferențe semnificative între cele două.

FOTO foodandwine
FOTO foodandwine

Potrivit specialiștilor, vinul spumant este obținut prin refermentarea vinului în sticlă sau în recipiente închise de inox. Acest proces îndelungat de fermentare la sticlă conferă vinului spumant o calitate distinctă. Exemple de vinuri spumante includ șampania, Cava, Prosecco și Cremant.

Pe de altă parte, vinul spumos este obținut prin impregnarea cu dioxid de carbon a vinurilor de bază. Acest proces diferit de producție duce la o experiență de degustare diferită pentru consumator.

Ei bine, când suntem la ghișeu și vrem să cumpărăm un pahar de vin spumant, atunci ne dăm seama de diferența dintre vin spumant și vin spumant. Vinul spumant este mai scump. De ce? Pentru că are o fermentație în pahar, exact la fel ca și în cazul șampaniei. Desigur, în vinul spumant, această fermentație poate avea loc fie în pahar, fie în pahare din oțel inoxidabil. În schimb, în vinul spumant, se produce dioxidul de carbon”, spune prof. dr. univ. Dan Vodnar - profesor de gastronomie moleculară și biotehnologie alimentară la Facultatea de Știință și Tehnologia Alimentelor la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Secretul unei șampanii bune

În ciuda acestor diferențe, atât vinul spumant, cât și vinul spumos sunt apreciate pentru efervescența lor și sunt nelipsite de la orice ocazie festivă.

Secretul unei șampanii bune este, fără îndoială, efervescența acesteia. Trebuie să vă spun că șampania se obține doar într-o regiune din Franța, lângă Paris. Vinul care poartă numele de șampanie în acea regiune, în alte regiuni ale Franței, poartă numele de Cremeux. Metoda tradițională menționează că se folosesc strict 7 soiuri de struguri și din acești struguri se obține vinul. Vinul este apoi pus într-un pahar, dar înainte se adaugă un sirop glicidic împreună cu o drojdie de fermentație secundară. Această drojdie, împreună cu siropul de zahăr, va fermenta și va transforma glucoza în alcool și dioxid de carbon”, precizează Dan Vodnar.

O șampanie bună este considerată după 15 luni de maturare, iar una foarte bună este considerată după cel puțin trei ani de maturare. Mai mult, secretul efervescenței șampaniei constă între echilibrul dintre dioxidul de carbon liber, care se acumulează practic în vârful paharului, și dioxidul de carbon dizolvat în șampanie.

Dan Vodnar. FOTO Facebook
Dan Vodnar. FOTO Facebook

Calitatea unei șampanii mai este dată și de finețea pe care o are spuma. Cu cât bulele de dioxid de carbon sunt mai fine, cu atât calitatea șampaniei este mai bună.

Pentru a vă bucura la maximum de aceste vinuri, este important să le serviți la temperaturi adecvate. Vinurile spumante obținute prin metoda Champenoise se servesc între 6° și 8°C, iar vinurile fermentate în tanc, cum ar fi Prosecco, la temperaturi cuprinse între 4° și 6°C.

Istoria șampaniei

Șampania este un vin spumant obținut prin metoda tradițională, în regiunea Champagne, din Franța. Istoria vinului spumant este la fel de lungă ca și istoria vinului. Istoria șampaniei datează de acum 300 de ani. Dom Perignon, un călugăr benedictin la abația Hautvillers, de pe malul râului Marna, în centrul regiunii Champagne, care se ocupa de cramele din mănăstire, a perfecționat tehnica realizării acestei băuturi. În anul 1743, Claude Moet a transformat această mănăstire într-o vinărie de mare renume.

Legendele spun că Dom Perignon ar fi depozitat în beciul mănăstirii Hautvillers vinul îmbuteliat mai devreme decât în mod normal, care nu a avut timp să fermenteze din cauza temperaturilor scăzute.

În momentul în care s-a încălzit, vinul din beci a început să fermenteze când se afla în sticlă, iar pentru că dioxidul de carbon nu s-a mai eliberat, a apărut vinul spumant cunoscut pe care îl cunoaștem și noi astăzi.

Dom Pérignon a fost impresionat de această descoperire și a început să lucreze la perfecționarea tehnicii realizării unui vin spumant fără egal.

Șampania este o băutură modernă despre care se spune că nu a existat înainte de anul 1600, cel mai vechi vin spumant consemnat ar fi Blanquette de Limoux, inventat în 1531, de către călugării benedictini de la Biserica Saint Hilaire.

Totuși, în scurt timp de la perfecționare, aceasta a devenit preferata curților regale, iar după 1800 s-a născut o adevărată industrie de producere a vinurilor spumante.

În localitatea Champagne a fost elaborată metoda tradițională de producere a vinurilor spumante – Methode Champenoise, din trei soiuri de struguri cultivate în această regiune, respectiv Pinot Meunier, Pinot Noir și Chardonnay.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite