VIDEO Moreni, un oraş înfloritor pe vremea lui Ceauşescu
0Moreni este un nume cu rezonanţă în istoria petrolului românesc, important centru al industriei extractive a petrolului în trecut şi azi, al industriei constructoare de maşini, a textilelor şi utilajelor complexe a făcut parte până în 1968 din Raionul Câmpina fiind mai legat de Valea Prahovei.
"A fost odată. De demult. Acum unele din ele nu mai există nici ca ruine, le-au distrus. Pacat! De constuit este foarte greu dar de daramat, imediat se dărâmă şi fără să ne mai ferim de autorităţi", a scrie realizatorul videoclipului, pe pagina sa de Facebook.
Istorie
Există două versiuni orale cu privire la întemeierea localităţii Moreni. Astfel, se povesteşte că, pe vremea când moşia era încă sub stăpânirea boierească, trăia o femeie destoinică şi curajoasă, numită Moreanca (desigur, soţia unui oarecare Moreanu). Curajoasa femeie stăpânea cu mare greutate pământul, căci se începuse coborârea pe vale a locuitorilor stabiliţi pe plaiuri, "veniţi din Ţara Ungurească". Moreanca îi alunga cu parul de pe moşie. Pentru curajul cu care apara pământul şi destoinicia ei, boierul proprietar (care nu locuia în zonă) şi avea întinderi foarte mari de pământ, a dăruit Morencei locul care se va numi "Moreni".
Prima atestare documentară a Moreniului datează din timpul lui Petru Cercel, Voievodul care pe 18 iunie 1584, întăreşte “Jupânesei Caplea şi nepoţilor ei, Badea şi Calotă postelnici, satele Drăgăneşti şi Moarile în urma unor judecăţi”.
Localitatea apare menţionată documentar ca sat prima oară, cu numele Moarile (datorită numeroaselor mori de pe valea Cricovului Dulce) sau Moara Rateşului, Moara Nouă, Moara Sasului. Din 1661 este cunoscută cu numele actual. Administrativ, comuna Moreni apare în 1864. În 1868, în Moreni, existau cătunele, ca în 1876 să existe şi satele Neagra, Piscuri, Pleaşa, Râpa, Ţuicani.
La sfârşitul secolului al XIX-lea, comuna rurală Moreni făcea parte din plasa Filipeşti a judeţului Prahova, şi era compusă din satele Moreni, Tisa, Stavropoleos, Ţuicani şi Pleaşa, cu 1350 de locuitori. În comuna Moreni funcţionau două biserici — una la Moreni, înfiinţată în 1868 şi alta la Tisa, reconstruită în 1893 — o şcoală cu 61 de elevi (dintre care trei fete), înfiinţată în 1864; şi două mori.
În 1925, comuna Moreni este consemnată de Anuarul Socec în aceeaşi plasă, cu aceeaşi compoziţie şi o populaţie de 4016 locuitori. În anul 1931, comuna Stavropoleos este o unitate administrativă de sine stătătoare, formată din satele Tisa, Stavropoleos, Ţuicani şi Pleaşa.
La 17 septembrie 1947, prin unirea comunei Moreni cu Stavropoleos, apare oraşul Moreni. În 1950, Moreni a devenit oraş raional în raionul Târgovişte al regiunii Prahova şi apoi, după 1952, al regiunii Ploieşti. În 1968, Moreni a fost transferat judeţului Dâmboviţa, şi până în 1989 a avut în jurisdicţie şi comuna Iedera, drept comună suburbană. Din 2003, prin legea nr. 259/2003, oraşul a fost ridicat la rangul de municipiu.
Sursa: wikipedia.org