VIDEO Apa cu mangan, consumată de ani de zile la Găeşti, afectează inteligenţa copiilor. Un medic de prestigiu de la DSP Dâmboviţa nu ştie asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Cornelia Ionescu nu ştie cât de gravă este prezenţa manganului în apa pe care oamenii o consumă
Dr. Cornelia Ionescu nu ştie cât de gravă este prezenţa manganului în apa pe care oamenii o consumă

Un nou caz de imcompetenţă a autorităţilor care ne conduc destinele şi care „veghează” la sănătatea noastră iese la iveală. De data aceasta, un medic de vază al Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa, declară public faptul că apa cu mangan este bună de băut, deşi studiile au arătat că afectează inteligenţa copiilor.

Doctoriţa Cornelia Ionescu, „o somitate în domeniul calităţii apei”, aşa cum a prezentat-o în faţa presei directorul de la Compania de Apă, nu ştie cât de gravă este prezenţa manganului în apa pe care oamenii o consumă. Un studiu publicat în urmă cu patru ani, arată că  apa cu exces de mangan afectează inteligenţa copiilor.

„Este o apă cu o concentraţie mai mare de mangan, care are două efecte: o parte îmi limitează consumul de apă, că, vorba aia, când bei o apă dintr-un pahar, te uiţi şi este galbenă, îţi repugnă consumul. Iar pe de altă parte, se depune şi distruge aparatura electrică, electronică la care este folosită...În literatura de specialitate, manganul nu este coniderat a fi un element cu impact major pe sănătatea populaţiei” a spus Ionescu.

O echipă condusă de Maryse Bouchard, de la Centrul de cercetare interdisciplinara în domeniul biologiei, a sănătăţii şi mediului de la Universitatea Quebec din Montreal, a realizat acest studiu pe un număr de 362 de copii cu vârstă cuprinsaintre 6 şi 13 ani. Pentru fiecare dintre ei, cercetătorii au măsurat concentraţia de mangan din apa de la robinet, iar cantitatea absorbită a fost estimată cu ajutorul unui chestionar. În paralel, fiecare copil a fost supus unei serii de teste destinate capacităţilor cognitive, motricităţii şi comportamentelor. 

Potrivit lui Bouchard, "s-a observat o reducere semnificativă a coeficientului de inteligenţă la aceştia legată de prezenţa manganului în apa potabilă, chiar dacă se consideră că actuală concentraţie a acestui element este slabă şi nu prezintă risc pentru sănătate". Astfel, cei 20% dintre copiii la care această concentraţie era cea mai ridicată aveau în medie un IQ mai mic cu şase puncte decât la copiii care au băut apa fără mangan. Aceste analize au luat în considerare factori precum venitul familial, nivelul matern de educaţie, precum şi prezenţa altor metale în apa. 

Care ar fi soluţia?

Unele autorităţi locale vizate de acest studiu au instalat deja filtre care reţin manganul. Cercetătorii sfătuiesc oamenii să-şi instaleze acasă filtre care conţin un amestec de rasinasi cărbune activ, care reduc concentraţia de mangan cu 60% până la 100%. Ei propun, de asemenea, stabilirea unor norme naţionale şi internaţionale care să limiteze prezenţa manganului în apa potabilă.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Bătaie de joc la adresa consumatorilor: potrivit DSP, apa de la Găeşti conţine mangan care „îţi repugnă consumul şi distruge aparatura electrică”

Dosar penal în cazul suspiciunii privind furnizarea apei direct din Râul Ialomiţa, la Fieni

FOTO Apă de băut direct din gârlă, la Fieni: „M-am trezit într-o zi cu nişte gunoaie urâte în cană”

VIDEO La Târgovişte se cere anchetă penală, după ce, timp de trei luni, 10.000 de oameni au băut apă din gârlă

Scandalos! Găeştenii sunt obligaţi să bea apă cu mâl

Locatar: “Apa pe care eu o plătesc ca fiind potabilă, se prezintă ca un lichid negru şi urât mirositor cel puţin de câteva ori pe săptămână”

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite