VIDEO La Târgovişte se cere anchetă penală, după ce, timp de trei luni, 10.000 de oameni au băut apă din gârlă
0Preşedintele PDL Târgovişte, Iancu Caracota, a solicitat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, demiterea conducerii Companiei de Apă, a Direcţiei de Sănătate Publică, a Apelor Române şi a Gărzii de Mediu Dâmboviţa, după ce, timp de aproximativ 3 luni, peste 10.000 de cetăţeni din zona de nord a judeţului au consumat apă nefiltrată, direct din râul Ialomiţa.
Totodată, Caracota a cerut instituţiilor abilitate să demareze o anchetă penală în acest caz, pe care l-a calificat drept ”extrem de grav”.
”Sănătatea cetăţenilor din Fieni, Moţăieni, Pietroşiţa, Buciumeni şi Moroeni, care primesc apă din sursa Gâlma, a fost pusă în pericol. (...) Oameni bolnavi, copii au fost nevoiţi să consume o apă vândută ca potabilă, la un tarif exorbitant, dar netrecută printr-o staţie de tratare”, a spus Caracota.
Liderul PDL a explicat că sursa Gâlma are, la rândul ei, două surse de alimentare: izvoarele şi un puţ de mare adâncime.
În luna octombrie a anului trecut, pompa de adâncime s-a defectat, iar soluţia găsită de conducerea Companiei de Apă a fost o improvizaţie prin care apa din râu intra direct în bazinul de captare, deşi în
depozit

exista pompa de rezervă.

”Compania de Apă a gestionat dezastruos o problemă care se putea rezolva într-o singură zi, dacă ar fi existat interes. Pentru a face economiile cu care se laudă şi pentru a asigura necesarul de apă, nu a mai ţinut cont de pericolul la care îi expunea pe consumatori. (...) În inconştienţa lor, cei de la Compania de Apă au trecut sub tăcere acest lucru grav, nu i-au anunţat pe oameni şi poate că situaţia ar fi continuat până când vreun responsabil ar fi avut chef să o remedieze, dacă oamenii nu ar fi început să facă reclamaţii", a declarat Iancu Caracota.
Preşedintele PDL Târgovişte a atacat dur şi instituţiile cu atribuţii de control în aceast domeniu, care, în opnia sa, nu s-au mobilizat ca la carte pentru rezolvarea problemei.
”În loc să meargă de urgenţă, să preleveze probe şi să dispună măsuri, cei de la Direcţia de Sănătate Publică, Apele Române şi Garda de Mediu probabil au pus mâna pe telefon, i-au contactat pe cei de la Compania de Apă, i-au rugat cu frumosul să-şi rezolve problemele, până vin ei în control, luni. În week-end, spărtura bazinului din Ialomiţa a fost betonată, pompa arsă a fost înlocuită, iar cei de la Direcţia de Sănătate Publică au mers să ia probe, cu speranţa în suflet că nu vor mai găsi nimic care să-i incrimineze pe vinovaţi! În perioada în care eram prefect, le ceream acestor instituţii ale statului să nu procedeze niciodată în acest mod, adică împotriva oamenilor şi în favoarea celor care încalcă legile. Este strigător la cer cum instituţiile plătite din banii noştri acoperă un fapt grav, un fapt cu consecinţe penale, în opinia mea. Pentru cei responsabili, a fost mai important cercul de interese în care se învârt şi bunăvoinţa şefilor lor politici, decât sănătatea celor 10.000 de oameni expuşi unui risc major!”, a adăugat Caracota.
Apă murdară şi plină de mâl
"Adevărul" a semnalat această problemă, însă, directorul Companiei de Apă Târgovişte - Dâmboviţa a declarat că apa este bună de băut şi că oamenii nu o primesc direct din Râul Ialomiţa.
“În zona Gâlma, apa din gârlă se utilizează numai pentru spălări. Apa potabilă este preluată din surse verificate, controlate, fie din munte, fie din sursa Răteiu şi dintr-un puţ care este în funcţiune. Deocamdată suntem, din punctul de vedere al debitului, în limite normale. Caliltatea apei este sub control. Noi controlăm apa zilnic”, ne-a declarat ing. Dorin Staicu, director Companie de Apă.

PE ACEEAŞI TEMĂ:
FOTO Apă de băut direct din gârlă, la Fieni: „M-am trezit într-o zi cu nişte gunoaie urâte în cană”