Unelte medievale din corn, descoperite în Târgoviște, pe „Ulița Mare”. La ce erau folosite FOTO
0Arheologii din Târgoviște continuă să scoată la lumină istoria îngropată de sute de ani. În ultimii, ani au fost descoperite zeci de artefacte, iar cele mai recente sunt câteva unelte medievale din corn, dezgropate de pe „Ulița Mare”.

„Evul Mediu târziu păstrează tradiția utilizării uneltelor din corn. Iată câteva exemple de artefacte, destul de rare de altfel, datând, unele din sec. al XV-lea, altele din sec. al XVII-lea, descoperite în Târgoviște, în anii 2020 și 2023, pe Ulița Mare (str. Calea Domnească). Piesele au fost recuperate din complexe de tip groapă menajeră, alături de monede, ceramică, sticlă, cahle”, au precizat arheologii târgovișteni.
Uneltele respective erau folosite la numeroase activități cotidiene, precum obținerea resurselor de hrană și gătitul, confecționarea și decorarea hainelor, implicând diverse tehnici și instrumente de realizare.











Cel mai vechi topor din corn de cerb
Muzeul Județean Buzău are în colecție o unealtă folosită de populațiile de la Curbura Carpaților în urmă cu peste cinci mii de ani. A fost descoperită în cursul săpăturilor arheologice desfășurate în cadrul proiectului de restaurare și punere în valoare a Schitului „Sfinții Mihail și Gavriil” din comuna Berca, județul Buzău.
În jurul zidurilor vechii biserici din comuna Berca, spun reprezentanții instituției buzoiene, pe lângă structurile medievale târzii au fost documentate consistente și valoroase vestigii preistorice, datând din eneolitic și epoca bronzului.
Statuetă rară, veche de 17.000 de ani, găsită în România și validată de cercetătorii americani și francezi
O statuetă numită „Venus”, veche de 17.000 de ani, singura de acest fel descoperită în ultima sută de ani în Europa, a fost scoasă la lumină în Piatra Neamț de către o echipă de arheologi din Târgoviște și expusă la Muzeul Evoluției Omului.
Descoperită în anul 2019 într-un sit paleolitic de lângă Piatra Neamț, statueta paleolitică de tip Venus a fost prima de acest gen identificată vreodată în România și prima figurină antropomorfă decoperită întreagă în Europa după mai bine de un secol.

Pentru că au existat contestatari ai autenticității piesei, arheologii români au căutat recunoașterea internațională. Printre specialiștii care au precizat că Venus este o piesă veritabilă este Randall White, profesor de antropologie la Universitatea din New York, unul dintre cei mai mari specialiști în artă paleolitică din lume și cel care a demascat mai multe falsuri de-a lungul timpului.