Prima statuetă de tip Venus din România, veche de 17.000 de ani, va fi expusă publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
statueta venus

Cercetătorii şi arheologii de la Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologie în Paleolitic, din cadrul Complexului Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgovişte, anunţă că au descoperit, prin săpături arheologice, într-o nouă aşezare paleolitică  (denumită Piatra Neamţ 1), prima statuetă de tip Venus din ţara noastră, în data de 21 iunie 2019.

Pentru precizarea vârstei exacte a statuetei, au fost realizate câteva serii de datări radiocarbon AMS în două laboratoare diferite, Beta Analytic din SUA şi RoAMS, laborator al Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei. Astfel, rezultatul datărilor AMS a oferit vârsta de 17.000 de ani. 

„Aceasta înseamnă că ne aflăm în faţa celei mai vechi sculpturi în piatră din România şi din această parte a Europei, precum şi printre cele mai importante descoperiri paleolitice din Europa. O caracteristică excepţională a statuetei de la Piatra Neamţ este oferită de conservarea intactă a acesteia, mai ales că marea majoritate a statuetelor paleolitice din piatră descoperite până în prezent au fost găsite în stare mai mult sau mai puţin fragmentară”, se arată într-un comunicat al Curţii Domneşti de la Târgovişte.

Realizată din gresie, statueta măsoară circa 10 cm şi păstrează urme diverse de prelucrare. După 100 de ani de la recuperarea celebrei statuete paleolitice de la Willendorf din Austria, considerată acum simbol naţional, noua descoperire de la Piatra Neamţ contribuie substanţial la îmbogăţirea patrimoniului paleolitic cu un obiect de artă remarcabil.

Venus de Piatra Neamţ va fi expusă pentru prima dată publicului în data de 18 decembrie 2019 la ora 11:00, la sediul Muzeului Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic

În această lună muzeul împlineşte 6 ani de la înfiinţare.

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite