Amuleta de la curtea Basarabilor, artefactul unicat descoperit în fosta Cetate de Scaun a Ţării Româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amuleta este un fragment din os, de mici dimensiuni, pe care este incizată o figură antropozoomorfă, un chip cu trăsături vizibil umane. FOTO: Curtea Domnească
Amuleta este un fragment din os, de mici dimensiuni, pe care este incizată o figură antropozoomorfă, un chip cu trăsături vizibil umane. FOTO: Curtea Domnească

Iubitorii de cultură şi istorie din Târgovişte au un motiv de mândrie. Arheologii de la Curtea Domnească au descoperit un artefact considerat unic în spaţiul românesc şi chiar central-vest european. Este vorba despre o amuletă, descoperită la curtea Basarabilor.

În timpul cercetărilor sistematice de la Curtea Domnească din Târgovişte, întreprinse în anul 2020, a fost descoperit obiectul. 

„Spectaculozitatea dată de manierea de execuţie, dar, mai ales, de semnificaţia repezentării, înscrie această piesă în categoria obiectelor cu caracter magico-religios. 

Este vorba despre un fragment din os, de mici dimensiuni, pe care este incizată o figură antropozoomorfă, un chip cu trăsături vizibil umane, căruia i se adaugă elementele fizionomice ale unui leu. 

Faţa, gura şi nasul aparţin unui om, iar coama bogată, ochii fioroşi şi pătrunzători, precum şi urechile sunt ale unui leu”, precizează arheologii.

Obiectul este atent traforat, cu incizii precise, realizate pe un plan de lucru redus ca suprafaţă şi reprezintă, cu siguranţă, o reuşită artistică.

Muzeul Tiparului Târgovişte

Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi, Târgovişte

„Expunerea acestei inedite descoperiri, în data de 8 septembrie, cu prilejul sărbătoririi Zilelor oraşului Târgovişte reprezintă pentru noi, cei hărăziţi în a-i descoperi şi ocroti trecutul, un gest de recunoaştere, o obligativitate morală faţă de un simbol al verticalităţii. Aşadar, vă îndemnăm să surprindeţi tainele unei descoperiri cu contribuţii însemnate la cunoaşterea unor aspecte legate de viaţa spirituală din Târgoviştea medievală, printr-o vizită la Curtea Domnească”, mai spun arheologii.

Artefactul poate fi văzut în perioada septembrie - octombrie 2021, la Curtea Domnească din Târgovişte, în clădirea Muzeului Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, într-un spaţiu special amenajat.

Vă recomandăm să mai citiţi:

O nouă descoperire „de lux” la Curtea Domnească din Târgovişte. Cercetătorii au scos la lumină două farfurioare din faianţă decorativă

O descoperire arheologică în zona centrală blochează o construcţie în zona centrală a Târgoviştei

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite