Uimitorul vas funerar descoperit la Târgoviște. Unul similar se află la Kremlin, în Rusia

0
Publicat:

Recent, Florin Gabriel Petrică și Minodora Cârciumaru, arheologi medieviști la Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, au descoperit un vas funerar din sticlă, considerat unul extrem de valoros.

Lacrimarium, vasul funerar descoperit la Târgoviște. FOTO: Florin Petrică
Lacrimarium, vasul funerar descoperit la Târgoviște. FOTO: Florin Petrică

Specialiștii de la Curtea Domnească spun că această categorie de sticlă este foarte veche, fiind întâlnită încă din antichitate greacă și romană.

Ulterior, obiceiul a rămas foarte activ în cultura bizantină, răspândindu-se, evident și în spațiul ortodox al Țării Românești. Vasele de genul acesta au fost utilizate în cadrul obiceiurilor funerare, fiind depuse chiar și la temelia unor lăcașuri de cult.

„Așadar, descoperirea, în ultima vreme, a mai multor piese de sticlă, întregi sau fragmentare (restaurate, ulterior) chiar dacă nu ne-a surprins neapărat, ne-a bucurat nespus. Faptul că acest vas funerar de sticlă a fost recuperat întreg se datorează nu atât șansei cât metodei de săpătură, dar și a răbdării și minuțiozității de care a dat dovadă arheologul care a adus la lumină artefactul”, spune Florin Petrică, arheolog medievist la Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște.

Obiectul de patrimoniu a fost expus la Curtea Domnească, pentru a putea fi admirat de toată lumea.

„După cum se știe, multe dintre obiectele descoperite de arheologi sunt fragile și deseori fragmentare, mai ales când este vorba de obiecte din sticlă sau ceramică. În multe cazuri, chiar și obiectele de metal sunt foarte fragile. Vasul pe care noi l-am expus recent, cu ocazia zilelor orașului nostru, face parte dintr-o serie de descoperiri arheologice foarte importante pentru ceea ce înseamnă istoria sticlei medievale în zona Târgoviștei”, spune, la rândul său, Minodora Cârciumaru, arheolog medievist la Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște.

Până la aceste descoperiri, începute din anii 2019 și care au pus bazele unei cercetări a obiectelor din sticlă din județul Dâmbovița, se știe faptul că acestea au fost descoperite în zonele Argeș, Muscel, Giurgiu și București.

În mod neașteptat, lipsea tocmai orașul Târgoviște din această listă, iar în condițiile dezvoltării orașului în perioada medievală, acest lucru părea cel puțin nefiresc.

„Astfel de piese, ce făceau parte din cultura medievală urbană, nu puteau lipsi, desigur. Așadar, descoperirea, în ultima vreme, a mai multor piese de sticlă, întregi sau fragmentare (restaurate, ulterior) chiar dacă nu ne-a surprins neapărat, ne-a bucurat nespus. Faptul că vasul expus a fost recuperat întreg se datorează nu atât șansei cât metodei de săpătură, dar și a răbdării și minuțiozității de care a dat dovadă arheologul care a adus la lumină artefactul. Aceste vase de sticlă au fost descoperite în contexte arheologice clare, fapt care a permis datarea lor și mai ales precizarea exactă a funcției pentru care au fost create și utilizate”, mai spus Florin Petrică

Aceste vase funerare fac parte din categoria „Lacrimarium” și au fost utilizate, printre altele, și ca vase funerare, fiind depuse lângă corpul defunctului. Este posibil ca acestea să fi fost folosite exclusiv în cazul persoanelor de sex feminin.

Categoria aceasta de sticlă este foarte veche, fiind întîlnită încă din antichitate greacă și romană. Ulterior, obiceiul a rămas foarte activ în cultura bizantină, răspândindu-se, evident și în spațiul ortodox al Țării Românești.

Vasele au fost utilizate în cadrul obiceiurilor funerare, fiind depuse chiar și la temelia unor lăcașuri de cult. Dar, sticla este, totuși și un obiect de lux. Prin realizarea sa specială, prin delicatețe și fragilitate, prin prețul obiectelor în ultimă instanță, aceasta putea imprima posesorului și un statut social.

„Prezența acestor obiecte în morminte aparținând unor persoane importante ale societății medievale nu mai trebuie explicată. Asemenea obiecte de lux, cu nimic mai presus ca eleganță față de vasul nostru, au fost descoperite și în mormintele unor țarine aflate în Voznesensky monastyr din Kremlin. Vase de sticlă utilizate ca obiecte funerare am descoperit la Mănăstirea Viforâta, Curtea Domnească și în alte puncte din zona istorică a orașului Târgoviște. Aceste vase puteau proveni din atelierele transilvănene sau balcanice, însă piesele de lux puteau fi realizate în atelierele occidentale, precum cele italiene, celebre de altfel, din Murano”, mai precizează Minodora Cârciumaru

Se crede că piesa datează din vremea lui Mihai Viteazul, fiind un obiect de patrimoniu deosebit de valoros, atât prin unicitatea sa cât și prin frumusețe.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite