Descoperire arheologică specială la Târgoviște, în curtea unei biserici: vas funerar vechi de șase secole
0Muzeografii de la Curtea Domnească din Târgoviște continuă să scoată la lumină artefacet și obiecte vechi, valoroase, descoperite recent și intrate în patrimoniul cultural național mobil.
Noua descoperire este reprezentată de un vas funerar din sticlă, din secolul al XVI-lea, descoperit la Biserica Sf. Vineri, în anul 2021 și face parte din proiectul „Comori în obiectiv”.
„Cea mai recentă campanie, din vara anului 2021, când s-a pus în evidență limita vestică a cimitirului, avea să releve o descoperire deosebită: un vas din sticlă din categoria Lacrimarium, Balsamarium sau Olfactoriolum, cunoscut și ca Unguentarium”, arată muzeografii.
Acest tip de vas are o vechime mare, fiind întâlnit în civilizația elenistică, răspândit în Imperiul Roman, în cel Bizantin și în statele care s-au aflat în aria de influență a ortodoxei bizantine.
O întrebuințare, caracteristică spațiului de la sud de Munții Carpați - Țara Românească, a fost cea de vas funerar, utilizat în ceremonialul religios al înmormântărilor. În ele se păstrau uleiurile sfinte - mirul.
„Unele sunt de proveniență occidentală - atelierele de la Murano, de exemplu. Altele, însă, pot proveni de la ateliere locale, Matei Basarab având o sticlărie la mică distanță de capitala Târgoviște. Vasul din sticlă de la Biserica Sf. Vineri a fost identificat într-un mormânt, în zona capului defunctului, în partea dreaptă, și a fost recuperat intact, situație deosebită având în vedere depozitarea acestuia, fără o amenajare specială și, mai ales, a materialului extrem de fragil din care a fost realizat”, mai spun specialiștii.
Artefactul, fără îndoială un obiect de mare valoare care a bătut cărările Europei până să ajungă la Târgoviște. Este descoperire arheologica ce ne demonstrează măestria meșterilor medievali.
În ansamblu, astfel de vase din sticlă au fost descoperite în morminte în care au fost înhumate persoane de sex feminin.
Vasul funerar va fi expus, în perioada septembrie-decembrie 2022, la Curtea Domnească din Târgoviște, în clădirea Muzeului Tiparului și al Cărții Vechi Românești, într-un spațiu special amenajat.
Despre Biserica Sf. Vineri
O prezență discretă între monumentalele simboluri ale fostei curți domnești de la Târgoviște, Biserica Sf. Vineri rămâne unul din cele mai vechi edificii de cult religios din Țara Românească, zidită din temelie pe hramul Cuvioasei Parascheva, între anii 1446-1455.
De-a lungul timpului, refacerile succesive au dus la aspectul actual al bisericii. Începute încă din primii ani ai secolului al XVI-lea, prin grija jupânului Manea și a jupânesei sale, Vlădae, boieri din „casa domniei”, transformările au continuat în perioada domniilor lui Constantin Șerban și Constantin Brâncoveanu, după cum o dovedesc sursele istorice.