Transformarea digitală a lui Vlad Țepeș. Cum ar arăta astăzi cel mai sângeros conducător de oști din istoria Europei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O artistă din SUA, pasionată de istorie, încearcă să aducă marile figuri istorice în prezent, transformându-le cu ajutorul graficii digitale. Așa a realizat și portretul lui Vlad Țepeș, domnitorul muntean.

Vlad Țepeș. FOTO Arhivă
Vlad Țepeș. FOTO Arhivă

Becca Saladin postează pe blogul personal „Royalty Now” portete cu multe personalități aduse în zilele noastre.

Cred că face bine ce face, este un demers bun. Portretul seamănă cu imaginea pe care o știm noi, care, oricum, nu pare să fie cea reală, pentru că ea fost realizată la 100 de ani după moartea lui Vlad Țepeș”, spune istoricul Vasile Lupașc.

Vlad al III-lea a trăit între 1431-1467/77. Deși este încă un erou cult în România, Vlad ar putea fi cu ușurință clasat printre cei mai însetați de sânge domnitori din istorie. Situată între Europa creștină și ținuturile musulmane ale Imperiului Otoman, Țara Românească a fost scena unui număr mare de bătălii sângeroase.

Vlad Țepeș, transformat digital. Sursa foto: Royalty Now Studios
Vlad Țepeș, transformat digital. Sursa foto: Royalty Now Studios

Este important de menționat că nu există imagini contemporane cunoscute ale lui Vlad Țepeș. Acest portret a fost pictat în secolul al XVI-lea, mult după moartea sa, de un artist necunoscut. Poate că se crede că este o copie a unui original pierdut. Unii cred că a fost chiar pictat de dușmanii săi, ca o modalitate de caricatură de a-l face să pară mai rău. Există și un mic tablou cu un bărbat despre care se crede că este Vlad din altarul bisericii Sf. Maria, Viena, pictat în anul 1460. Avem și o singură descriere a lui, de la Niccolò Modrussa, legat papal”, spune Becca Saladin pe blogul personal.

Singurul portret cunoscut al domnitorului muntean a fost pictat în secolul al XVI-lea, mult după moartea sa, de un artist necunoscut. Poate că se crede că este o copie a unui original pierdut. Unii cred că a fost chiar pictat de dușmanii săi, ca o modalitate de caricatură de a-l face să pară mai rău.

Există și un mic tablou cu un bărbat despre care se crede că este Vlad din altarul bisericii Sf. Maria, Viena, pictat în anul 1460 (vezi diapozitivul următor).

Niccolo de Modrussa, un trimis special al Papei Pius al II-lea, însărcinat cu anchetarea lui Vlad Ţepeş, după arestarea acestuia de către Matei Corvin, a oferit o descriere a lui Vlad Țepeș. Niccolo îl descrie pe Vlad ca fiind îndesat, puternic, cu un aspect rece și teribil. Avea un nas puternic acvilin, o față subțire, cu ochi verzi foarte mari. Avea, de asemenea, un gât puternic, păr negru și creț și umeri largi.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite