Toamna la Chindie se învaţă meşteşugurile tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până pe 12 septembrie, copiii deprind, în joacă, tradiţia populară românească. Tabăra de creaţie “Toamna la Chindie”, organizată în Parcul Mitropoliei, reuneşte mai mulţi artişti populari care îi vor iniţia pe micuţi în tainele meşteşugurilor tradiţionale.

Atelierele de lucru cuprind: cioplit în lemn - Vasile Moldoveanu; olărit şi modelaj în lut - Jorj Dimitriu; ţesut la gherghef - Maria Neamţu; împletituri din răchită - Ion Sandu; icoane pe sticlă şi lemn - Elena Băniceru, Viorica Mărăcineanu şi Ana Ioniţă; încondeiat ouă - Valeria Fercal. “La finalul taberei, vom organiza o expoziţie cu vânzare, astfel încât, cu puţin noroc, copiii să-şi poată întregi bugetul pentru începutul de an şcolar. De asemenea, ne-am propus ca anul viitor, pe perioada vacanţei mari, să realizăm ateliere de creaţie la sediul Şcolii Populare de Arte”, ne-a mărturisit Mircea Niţă, directorul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

image

Copiii s-au strâns ciucure în jurul meşterilor
Cei opt meşteri iscusiţi s-au arătat entuziasmaţi de ideea organizării taberei de creaţie “Toamna la Chindie”.  Maria Neamţu, venită de la Vulcana Pandele pentru a le dezvălui copiilor tainele gherghefului, ne-a spus că face totul cu multă plăcere. “Este bine ca fiecare dintre noi să ne cunoaştem, de mici copii, tradiţiile. Mai târziu, se învaţă mai greu. Îmi place că-i văd pe copii foarte interesaţi să afle mai multe despre obiceiurile străbune”. În preajma meşterului răchitar Ion Sandu, prichindeii se adunaseră  ciucure. Urmăreau cu mare atenţie mâinile artizanului care împleteau meticulos nuielele, dând formă unor coşuri tradiţionale. Obiecte pe care le folosesc de obicei femeile când merg la biserică. “Primul coş l-am făcut pe la 7 ani, pentru ora de lucru manual”, le-a dezvăluit copiilor nea Ion Sandu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite