Tainele Qigongului, prin ochii unui român devenit instructor. Cum ne ajută să scăpăm de stres tehnica descoperită în China în urmă cu 7.000 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adepţii Qigong, o tehnică care îmbină sportul, respiraţia şi concentrarea, susţin că practicarea disciplinei ne poate ajuta să scăpăm de problemele omului modern: stres, oboseală cronică şi nervi întinşi la maximum. Qigong este o cale de autocultivare care presupune armonie între toate nivelurile fiinţei umane (fizic, psihic şi spiritual).

Venind din China, cu o vechime de peste 7.000 de ani, Qigong-ul ne ajută să devenim conştienţi de energia noastră (Qi), cea care ne ţine-n viaţă corpul fizic şi mai ales să ne-o conservăm, fără să o irosim prin zeci de gânduri inutile. 

Prin practica Qigong obţinem o creştere a rezistenţei la stres, o mai bună centrare de sine, o stare din ce în ce mai bună de sănătate şi înţelepciune.

Florian Ispas, fotograf profesionist din Târgovişte, spune că a redescoperit plăcerea de a trăi datorită acestei tehnici de eliminare a stresului. 

Etimologia cuvântului vine de la Qi, care înseamnă energie şi Gong înseamnă utilizare cu scopul de măestrie. Gong vine de la Kung Fu, care a fost înţeles greşit în Europa. Poţi să ai Kung Fu în arte plastice, în muzică. Asta înseamnă abilitate, măiestrie.

Totul constă într-o îmbinare a unor tehnici de mişcare cu tehnici de concentrare şi meditaţie.

„Ne ajută să conştientizăm mai bine corpul nostru, energia noastră, să deblocăm traseele, medirianele energetice pe care le avem în corp, pentru că sedentarismul şi viaţa de oraş ne ajută să ne blocăm aceste circuite”, spune Florian.

Cum readucem echilibrul în organism

„Qi Gong este o artă care se află la baza tuturor artelor marţiale. Este un set de mişcări coordonate, cu un anumit ritm de respiraţie, cu o activitate mentală, care ne ajută să ne conştientizăm mai bine corpul nostru, energia noastră internă, să deblocăm meridianele energetice pe care le avem blocate în corp din cauza vieţii sedentare, haotice”

„Avem două principii de bază: avem putere mentală şi unde ne este mintea ne este şi energia. Noi suntem circuite electronice de fapt. Tot ce se întâmplă în mintea şi corpul nostru are la bază semnal electric. Toată această energie electrică este energia corpului nostru. Creierul consumă în activitatea lui chiar şi 70% din energia corpului nostru şi ca atare, atunci când ajungi cu atenţia pe o anumită mişcare şi nu îţi fuge mintea în alte părţi, spre alte idei, automat conservi energia şi o direcţionezi pe anumite gânduri”, spune trainerul de Qigong.

„Noi, la Qi Gong ne bazăm pe un singur gând, ca să fim eficienţi”

„Fiecare exerciţiu Qi Gong are o activitate mentală. Învăţăm ca şi în activitatea de zi cu zi să avem un singur gând. Mai multe gânduri înseamnă energie dispersată. Cheia este educarea minţii. Dacă studiem şi analizăm, sursa tuturor bolilor vine de la haosul din mintea noastră. Viaţa noastră modernă este foarte tumultoasă. Noi, la Qi Gong ne bazăm pe un singur gând, ca să fim eficienţi. Trebuie să avem o disponibilitate pentru activitate fizică de nivel mediu la Qi Gong.  Sunt oameni care încearcă să te enerveze, să te abată de la drumul tău, să te scoată din sărite. Eu am devenit imun la treburile astea şi chiar mă amuz de ele”, spune el.

Cum se practică Qigong

Se bazează pe tehnici de mişcare, de respiraţie şi de activitate mentală. 

„Eu mă antrenez la sală şi cu cursanţii mei şi în fiecare zi fac antrenamentul. Dimineaţa când mă trezesc beau o cană cu apă şi fac qi gong. Mişcarea pe care o fac de dimineaţă este benefică atât pentru trezirea completă a întregului corp cât şi pentru cat şi pentru acumularea energiei necesare întregii zile. Diferenţa dintre qigong şi sport e că sportul nu implică nicio activitate mentală sau foarte puţin şi doar ne consumăm energia. În clipa în care pui mintea la contribuţie poţi să acumulezi energie. Omul are un  centru de colectare de energie în abdomen, sub ombilic şi se numeşte Xia Dantian. Avem trei locuri în corp în care există neuroni: în creierul pe care îl ştie toată lumea, în inimă şi în intestine”, adaugă el.

Imagine indisponibilă

Florian Ispas este trainer acreditat în cadrul Federaţiei Naţionale de Qigong din Romania. El le vorbeşte cursanţilor săi şi despre mişcările pentru creşterea mobilităţii corpului, colectarea de energie (Qi), o tehnică preluată de la călugării Shaolin ce acţionează pe îmbunătăţirea vederii şi limpezirea minţii, un exerciţiu pentru îndreptarea coloanei vertebrale, Shuai Shou care este o tehnică ce stimulează curgerea de energie prin tot corpul, eliminând blocajele şi stimulând detoxifierea organismului şi Meditaţia Inimii Infinite care este o tehnică foarte înaltă de creştere în conştiinţă şi autovindecare. 

Toate acestea fac parte din Şcoala Maestrului Lin Kai Ting, stilul de Qigong QilinGong, ce îmbină cele mai eficiente metode ale celor 5 stiluri tradiţionale de Qigong: taoist, budist, confucianist, Qigong-ul medical si Qigong-ul artelor marţiale (Wushu Qigong).

Cursul său are loc  sâmbătă şi duminică, între orele 07:30-9:30, în perioada  14 septembrie -  6 octombrie. 

Florian Ispas poate fi găsit aici:

Site: www.qilingong.com 

Tel: 0724221502 sau 0775203703

Email: fispas@gmail.com

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite