Sticlă din Târgoviștea medievală descoperită în interiorul Curții Domnești. Istoric: „Cioburile aduc noroc”
0Straturile de pământ din jurul Curții Domnești din Târgoviște continuă să le aducă surprize arheologilor care sapă în acea zonă. Istorii au scos la lumină mai multe bucăți de sticlă, semn că în zonă ar putea exista și alte obiecte de valoare.

Arheologii târgovișteni au descoperit bucăți de sticlă din Târgoviștea medievală (sec. XVI), fără vreo valoare anume, dar asta ar putea duce la alte descoperiri.
„Cioburile aduc noroc. Este un borcan spart, găsit într-o groapă menajeră, nu e ceva spectaculos. Am descoperit sticlă în mai multe locuri, iar aspectul ăsta este important pentru istoria Târgoviștei”, spune istoricul Florin Petrică.

Săpăturile ample efectuate de arheologi, în ultima perioadă la Mănăstirea Viforâta, de lângă Târgoviște, au condus la o descoperire extrem de importantă. Specialiştii au dat peste un lacrimarium foarte vechi.
Face parte din categoria Lacrimarium, Balsamarium sau Olfactoriolum, botezat mai modern „Unguentarium” și are o vechime mare, fiind întâlnit în civilizaţia elenistică, răspândit în Imperiul Roman, în cel Bizantin şi în statele ce au orbitat în aria de influenţă a Ortodoxei bizantine.

Vasele de sticlă intacte au fost găsite în contexte arheologice deosebite, fiind depuse în locuri special amenajate pentru protecţie.
În ele se păstrau uleiurile sfinte - mirul. Aceste vase apar în sec. XIV-XVIII, pe tot întinsul Ţării Româneşti.
Categoria aceasta de sticlă este foarte veche, fiind întâlnită încă din antichitate greacă și romană. Ulterior, obiceiul a rămas foarte activ în cultura bizantină, răspândindu-se, evident și în spațiul ortodox al Țării Românești.
Vasele au fost utilizate în cadrul obiceiurilor funerare, fiind depuse chiar și la temelia unor lăcașuri de cult. Dar, sticla este, totuși și un obiect de lux. Prin realizarea sa specială, prin delicatețe și fragilitate, prin prețul obiectelor în ultimă instanță, aceasta putea imprima posesorului și un statut social.
„Prezența acestor obiecte în morminte aparținând unor persoane importante ale societății medievale nu mai trebuie explicată. Asemenea obiecte de lux, cu nimic mai presus ca eleganță față de vasul nostru, au fost descoperite și în mormintele unor țarine aflate în Voznesensky monastyr din Kremlin. Vase de sticlă utilizate ca obiecte funerare am descoperit la Mănăstirea Viforâta, Curtea Domnească și în alte puncte din zona istorică a orașului Târgoviște. Aceste vase puteau proveni din atelierele transilvănene sau balcanice, însă piesele de lux puteau fi realizate în atelierele occidentale, precum cele italiene, celebre de altfel, din Murano”, mai a precizat Minodora Cârciumaru, arheolog.
Se crede că piesa datează din vremea lui Mihai Viteazul, fiind un obiect de patrimoniu deosebit de valoros, atât prin unicitatea sa cât și prin frumusețe.