Slujba de sfinţire a apei de la "fântâna de leac" va fi oficiată de ÎPS Nifon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una din cele mai importante vetre monahale muntene, Mănăstirea Nucet este ctitoria boierului Gherghina Pârcălab şi a soţiei sale Neaga, în secolul al XIV-lea
Una din cele mai importante vetre monahale muntene, Mănăstirea Nucet este ctitoria boierului Gherghina Pârcălab şi a soţiei sale Neaga, în secolul al XIV-lea

Cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii, vineri, 13 aprilie 2018, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, însoţit de preoţi şi diaconi, va săvârşi Sfânta Liturghie cu ocazia hramului bisericii Mănăstirii Nucet.

Se va merge în procesiune la locul cunoscut sub numele "Fântâna de leac", unde va avea loc slujba aghiasmei, iar cei prezenţi vor primi apă sfinţită.

Una din cele mai importante vetre monahale muntene, Mănăstirea Nucet este ctitoria boierului Gherghina Pârcălab şi a soţiei sale Neaga, în secolul al XIV-lea. 

Mănăstirea a cunoscut un amplu proces de restaurare şi consolidare, fiind sfinţită în anul 2004, iar lucrările la clădirile anexe au fost încheiate în anul 2017. Slujba va începe la ora 8.00.

Imagine indisponibilă

Prima ştire directă despre Mănăstirea Nucet ne este furnizată de documentul emis la 15 decembrie 1501 de Cancelaria domnitorului Radu cel Mare, prin care sfântul lăcaş este înzestrat cu mai multe sate de ţigani de către Gherghina Mare Pârcălab, care-l ridicase din temelie. La sfârşitul sec. XVIII-lea, Mănăstirea Nucet ajunsese un puternic stăpân feudal. Pe domeniile sale, slujbaşilor domneşti le era interzis să încaseze dări, să întocmească acte de natură judiciară sau administrativă. Lăcaşul a suferit în decursul timpului multe renovări şi îmbunătăţiri. Avariat grav la cutremurul din 1940 şi părăsit de monahi, a devenit biserică de mir, folosită de enoriaşii comunei.

Mănăstirea Nucet este cunoscută în ţară şi pentru izvorul „izbăvitor de boli sufleteşti şi trupeşti”, situat în pădurea din apropiere. În secolul al XIV-lea, acesta era străjuit de „stejarul crucii”, numit aşa întrucât pe scoarţa lui fuseseră scrijelite mulţime de cruci. Fântâna şi foişorul construite peste ani la Nucet atrag mii de credincioşi, în special în ziua când se sărbătoreşte „Izvorul Tămăduirii”. Traversând pădurea spre „Fântâna de leac”, călătorul se simte mai bine ca într-o grădină botanică, întrucât fiecare locşor merită explorat. Vara, aerul este înmiresmat de zeci de floricele colorate, iar zumzăitul gâzelor şi ciripitul păsărilor îţi presară în suflet linişte. Foişorul îţi asigură o răcoare dumnezeiască, iar apa rece din fântâna este numită pe bună dreptate „apă vie”, întrucât este dătătoare de puteri. 

Aşadar, când timpul vă permite, merită să faceţi o călătorie până la Mănăstirea Nucet şi să vă „încărcaţi bateriile”. Puteţi ajunge fără mare cheltuială şi foarte uşor cu trenul. Costul biletului pe ruta Târgovişte-Nucet este doar 3 lei. 

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite