Semne că suferi de hipotiroidism şi ce ar trebui să faci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă glanda tiroidă nu funcţionează bine, atunci nici organismul nu funcţionează la turaţie maximă. Tiroida, cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman, are rolul de a stimula metabolismul general, de a distribui energia în corp şi de a produce proteine, influenţează termoreglarea organismului, stimulează la copii creşterea scheletului şi intensifică excitabilitatea sistemului nervos faţă de alţi hormoni.

Simptomele unei glande tiroide dereglate sunt: slăbiciunea generală, constipaţia, lipsa de concentrare şi nervozitatea, creşterea în greutate, încetinirea ritmului cardiac, ciclul menstrual abundent, anemia sau dislipidemia (creşterea grăsimilor sangvine). 

Pe lângă acestea, practica medicală a arătat că dereglarea tiroidei duce la fragilitatea oaselor, reduce activitatea intestinala, esentiala pentru sanatatea digestiei, scade apetitul sexual, reduce nivelul de energie, ducând la o oboseală debilitantă, creşte nivelul de colesterol şi trigliceride.

Hipotiroidismul mai este asociat cu o slabă funcţionare a neurotransmiţătorilor şi un risc mărit de probleme de sănătate, precum depresia, anxietatea şi bipolaritatea. Un studiu din 2014 a descoperit că persoanele ce sufereau de depresie prezentau disfuncţii la nivelul conversiei tiroidiene sau sindromul deficitului de hormoni tiroidieni de tip T3.

image

FOTO endocrineweb.com

De asemenea, studiile au arătat că femeile au o probabilitate de şase ori mai mare decât bărbaţii de a fi diagnosticate cu tulburări tiroidiene, riscul de apariţie a hipotiroidismului crescând o dată cu vârsta.

Hipotiroidismul poate fi vindecat printr-o alimentaţie sănătoasă

Dacă persoanele suferinde nu sunt într-o avansată a bolii, care necesită tratament îndelungat, uneori toată viaţa, este bine să consumaţi iod natural din alimente precum alge de mare, merisoare, fasole din soiul Navy (alba, boabe mici), sare cristalina himalayana, cartofi, nuci romanesti sau oţet din cidru de mere. De asemenea, este bine să se consume  grăsimi benefice din avocado, ulei din nuca de cocos sau ulei de in.

Pe lista alimentelor care trebuie eliminate sunt cele care conţin goitrogeni, precum produsele de soia nefermentate, porumbul, legume crude precum broccoli, varza, conopida, varza de Bruxelles, kale, spanac şi napi, piersici şi căpşuni.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite