UPDATE Procurorii îi răspund judecătorului CSM Neacşu. Acesta susţine că percheziţia informatică a fost ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Neacşu îi acuză pe procurorii DNA că au făcut percheziţii fără acordul CSM FOTO Adevărul
Adrian Neacşu îi acuză pe procurorii DNA că au făcut percheziţii fără acordul CSM FOTO Adevărul

Judecătorul Adrian Neacşu susţine că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au făcut percheziţia informatică a calculatorului ridicat din biroul său de la Consiliul Superior al Magistraturii fără încuviinţarea Secţiei pentru Judecători. El consideră această acţiune „samavolnică şi nelegală”. Reprezentanţii DNA susţin că este vorba doar de o greşeală de tehnoredactare şi că percheziţia s-a efectuat conform legii.

UPDATE 17.15: Biroul de informare şi relaţii publice al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a făcut o serie de clarificări în legătură cu declaraţiile judecătorului Adrian Neacşu.
 

„În ceea ce priveşte declaraţiile judecătorului Neacşu făcute în spaţiul public, în sensul că procurorii au percheziţionat calculatorul, în mod ilegal, precizăm că acesta a speculat o eroare de tehnoredactare din conţinutului Rezoluţiei întocmite de procurorul ierarhic superior. Prin această Rezoluţie a fost respinsă plângerea învinuitului împotriva actelor de urmărire penală efectuate de procurorul de caz. Aceste inadvertenţe de formulare au fost remediate şi comunicate atât învinuitului cât şi apărătorilor aleşi“, se precizează în comunicat. 

„Deşi învinuitul şi apărătorii aleşi ai acestuia cunoşteau situaţia menţionată, ei au susţinut în continuare, în spaţiul public, că procurorii au încălcat legea în timpul anchetei penale. Acest lucru induce ideea că scopurile acestui demers sunt acelea de a face presiuni prin intermediul opiniei publice asupra procurorilor, de a decredibiliza organul de urmărire penală şi de a crea suspiciunea efectuării unei anchete bazate pe arbitrariu“, se concluzionează în comunicatul remis presei.


„Protestez ferm faţă de încălcarea gravă de către Direcţia Naţională Anticorupţie a normelor legale referitoare la protecţia independenţei judecătorilor şi îmi exprim îngrijorarea profundă cu privire la crearea unui precedent extrem de periculos de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie prin violarea dispoziţiilor legale referitoare la efectuarea percheziţiilor asupra bunurilor aparţinând judecătorilor”, a precizat luni judecătorul Adrian Toni Neacşu, reprezentant al tribunalelor în Consiliul Superior al Magistraturii, într-un comunicat de presă.

Neacşu a declarat  că, pe 18 ianuarie, organele de urmărire penală care au venit la sediul Consiliului Superior al Magistraturii şi au solicitat preşedintelui CSM, procurorul Oana Schmidt Haineală, predarea unităţii centrale a calculatorului folosit de el la Consiliu.

„Din informaţiile pe care le deţin, cererea organelor de urmărire penală a fost aprobată de conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, procedându-se la intrarea în biroul meu din cadrul CSM, la ridicarea şi sigilarea unităţii centrale şi transportarea acesteia la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a spus Neacşu.

Judecătorul a precizat că unitatea centrală ridicată conţine documente personale în legătura cu activitate lui de membru CSM şi „o serie de documente vizând activitatea Secţiei pentru judecători din perioada conflictului creat în jurul alegerii preşedintelui Consiliului, respectiv documente de poziţie şi strategie aparţinând secţiei pentru judecători, comunicări către instanţele judecătoreşti sau către reprezentanţii Comisiei Europene şi ai ambasadelor unor state străine la Bucureşti”.

Judecătorul a adăugat că, ulterior, prin avocaţii lui, a formulat o plângere prin care a solicitat infirmarea actului procedural prin care s-a dispus ridicarea unităţii centrale a calculatorului din biroul pe care îl ocupă în sediul Consiliului Superior al Magistraturii şi restituirea acestuia.

 
Pe 24 februarie, procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de judecătorul Adrian Toni Neacşu, membru ales în Consiliul Superior al Magistraturii  în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals, toate în formă continuată. 

Vineri, 11 ianuarie 2013, în urma unor pecheziţii, anchetatorii i-au ridicat computerul  judecătorului Neacşu, din biroul său de la CSM.

Totodată, anchetatorii au cerut toate foile de parcurs din iulie până în decembrie 2012 ale şoferului lui Neacşu, potrivit unor surse judiciare. Dosarul de la DNA are numărul 3, înregistrat la începutul acestui an.

În 7 ianuarie 2013, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate i-au comunicat lui Neacşu că este verificat, investigaţia ar fi având legătură cu Jurindex.

Programul Jurindex este indexul jurisprudenţei naţionale, constituind noul standard al accesului liber la hotărârile judecătoreşti. Iniţiativa aparţine judecătorului Adrian Neacşu de la Tribunalul Vrancea, lansarea, în mai 2009, a portalului realizându-se sub egida Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Reamintim că şapte judecători CSM, între care Adrian Neacşu, Horaţiu Dumbravă (cercetat de Agenţia Naţională de Integritate pentru conflict de interese), Alexandru Şerban, alături de ministrul Mona Pivniceru, au contestat alegerea procurorului Oana Haineală ca preşedinte CSM şi au boicotat alegerea vicepreşedintelui, pentru care şi-au depus candidatura judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite