Roata olarului Nini Porojan. A devenit meșter al lutului când a fost disponibilizat de la fabrica unde era lăcătuș mecanic

0
Publicat:

Meșteșugul olăritului se păstrează și grație meșterului popular Nini Porojan din Dâmbovița. Artizanul trage speranțe că unul dintre învățăcei îi va călca pe urme, la un moment dat.

Nini Porjan. FOTO Roata Olarului / Facebook
Nini Porjan. FOTO Roata Olarului / Facebook

Artistul, în vârstă de 51 de ani, a lucrat toată viaţa ca sculptor în lemn, iar de cinci ani s-a apucat şi de olărit, fiind unul dintre cei mai apreciaţi meșteri populari din Dâmbovița.

Nini Porojan se trage din comuna dâmbovițeană Vulcana Pandele și a lucrat o bună perioadă la UPET Târgoviște (producător de utilaje de forat), ca lăcătuș mecanic. După ce a fost disponibilizat, a descoperit acest meșteșug al olăritului. Acum este chemat la diferite școli și after-school-uri pentru a-i învăţa pe cei mici arta modelării în lut. 

Nini Porojan este singurul care îi învaţă meşteşugul pe elevi în instituţiile de învăţământ. Din mâinile prichindeilor ies „oale și ulcele” de toată frumusețea. Meşterul spune că a lucrat chiar şi cu copii de doi ani, iar prietenia dintre el şi tinerii învăţăcei se leagă imediat.

Copiii sunt cei mai receptivi pentru că sunt curioși, le place să se murdărească pe mâini și le place ce iese din mâinile lor. Prin activitatea de olărit, centri nervoşi din degete comunică direct cu creierul și se relaxează foarte mult. Am lucrat și cu copiii de la o școală specială și au fost foarte cuminţi după activitate, s-au relaxat total. Îi ajută mult. M-au sunat doamnele profesoare a doua zi și m-au rugat să mai vin pe la ei, pentru că i-am cumințit de tot”, spune Nini Porojan.

Meșterul olar spune că în această perioadă are comenzi din multe județe și chiar din București. Vazele și bufnițele sunt cele mai căutate. „Am activitate intensă zilele astea. Stau în atelier de dimineața până seara pentru a onora toate comenzile”, spune meșterul.

Prețurile pentru obiectele din lut pornesc de la 30 de lei și pot ajunge până la 200 de lei, în funcție de dimensiune și de complexitate.

Pornind de la joc, atelierul de olărit predat de Nini Porojan are ca scop activarea imaginației, a răbdării şi a îndemânării prin cultivarea creativităţii. Copiii îşi pot petrece timpul liber descoperindu-şi noi abilităţi şi încrederea în propriile capacităţi prin forme şi expresivităţi unice.

Artistul spune că cei mici vor modela obiecte tridimensionale din lut şi ceramică. Le vor adăuga accesorii din materiale complementare: pene, pietricele, sâmburi, beţişoare etc.

Nu prea am cui să las meșteșugul acesta pentru că cei mici au alte atracții în ziua de astăzi. Mă uit la băiatul meu de 14 ani, care stă toată ziua cu telefonul în mână. El este un caz mai fericit pentru că știe cum stă treaba cu olăritul, l-am învățat de mic cum se face, dar nu vrea să trăiască din asta”, spune artistul. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite