Regretul etern al unui pensionar care şi-a pus tabloul lui Ceauşescu pe peretele exterior al casei: „Aveam un loc de muncă, ştiam de ce plecăm de acasă“
0Un bărbat de 70 de ani, din Târgovişte, îl regretă atât de mult Ceauşescu, încât şi-a pus, pe un perete exterior al casei, un tablou cu fostul dictator, acoperit cu un tricolor. Dumitru Drăgoi are trei copii şi şase nepoţi, toţi plecaţi în străinătate, pentru că nu găseau de muncă în Târgovişte.
Bărbatul şi-a pus tabloul pe casă de mai bine de patru ani şi spune că a făcut asta pentru ca toţi cei care trec prin dreptul casei lor să nu uite că, pe vremea lui Ceauşescu, românii o duceau mult mai bine şi aveau un loc de muncă. Tabloul este vizibil din stradă.
„Ceauşescu a fost un om care a ajutat ţara asta şi pe care am ajuns să îl regretăm. Toţi copiii mei şi nepoţii sunt plecaţi în străinătate să muncească. Dacă aveau de muncă aici, nu plecau. Am trei copii şi şase nepoţi. Au plecat în Spania, Italia, care pe unde a găsit. Au lucrat la combinat cât a mers. După aia, au fugit. Ce să facă aici? Să moară de foame. Acolo lucrează în construcţii şi le e bine“, spune Dumitru Drăgoi.
„Bine că am apucat să ies la pensie“
Bărbatul se consideră un norocos pentru simplu fapt că a apucat să iasă la pensie, cu un venit decent. Câştigă 850 de lei pe lună. „Vreau să transmit un mesaj tuturor, vreau să înţeleagă tineretul că nu are şi nu va avea viaţa pe care am avut-o noi pe vremea răposatului. Aveam un loc de muncă, ştiam de ce plecăm de acasă. Bine că am apucat să ies la pensie şi că am unde să dorm. Nu câştig mult, dar e suficient cât să nu mor de foame“, crede târgovişteanul.
Dumitru Drăgoi a lucrat în construcţii, dar a fost şi oţelar la COS Târgovişte. „Am lucrat de toate la viaţa mea. Am fost şofer, strugar, oţelar la COS Târgovişte, fierar betonist. Eu am pus umărul la construcţia microraionului IV din Târgovişte. Casa Sindicatelor e făcută de mine. Îl regret pe Ceauşescu şi cel mai mult îmi pare rău de copiii noştri. Foarte mulţi tineri sunt plecaţi în străinătate. Îmi vine să plâng când mă gândesc ce diferenţă este între perioada lui Ceauşescu şi cea de acum. Nici nu ştii pe ce să pui mâna, ce să faci pentru a avea o pâine pe masă“, mai spune Dumitru Drăgoi.
„Nu trebuia să îl omorâm“
El mai este de părere că lui Nicolae Ceauşescu trebuia să i se asigure un proces echitabil, care să îi dea dreptul să îşi continue viaţa, chiar şi după gratii. „Nu trebuia să îl omorâm. Trebuia să primească pedeapsă, cum au primit ăştia care stau acasă şi cu milioane de euro în conturi. Dumnavoastră credeţi că e bine? Nu e bine. Ce a construit Ceauşescu rezistă şi astăzi. Cei de astăzi ce au făcut?“, se întreabă retoric bărbatul.