Nici partidul de guvernământ nu mai crede în salvarea COS Târgovişte. Lider PNL, scrisoare deschisă către ministrul Economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă arhivă
Sursă arhivă

Preşedintele PNL Târgovişte, Aurelian Cotinescu, îi transmite o scrisoare deschisă ministrului Economiei pe tema Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte, după ce soarta celor 1.200 de angajaţi pare să fie pecetluită: patronatul i-a anunţat pe oameni că va emite decizii de preaviz.

Ultima perioadă de şomaj tehnic a angajaţilor de la Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte a expirat vineri, 19 februarie 2021. 

Liderul PNL Târgovişte Aurelian Cotinescu, care a fost unul dintre promotorii ideii ca statul poate prelua combinatul şi chiar a bătut monedă pe acest lucru în campania electorală, îi explică ministrului Economiei de ce Târgovişte are nevoie (încă) de un combinat. 

Anul trecut, în plină campanie electorală, preşedintele PNL Dâmboviţa, Virgil Guran, anunţa că a rezolvat situaţia celor peste 1.000 de angajaţi ai COS-ului.

„Ca târgoviştean şi mai puţin în calitate de om politic, mă adresez direct dumneavoastră pentru că la COS Targovişte timpul aproape a expirat. Pe 22 februarie a încetat măsura acordării şomajului tehnic pentru peste 1.000 de salariaţi şi pasul următor – o spune Administratorul Judiciar, este emiterea preavizelor şi concedierea colectivă. Toate acestea se întâmplă după ce, la sfârşitul anului trecut, Guvernul Orban a creat cadrul legislativ care permite preluarea de către stat, prin Ministerul Economiei, a activelor productive ale C.O.S Targovişte, în contul datoriilor bugetare”, spune Cotinescu.

Sindicaliştii şi-au pierdut şi ei răbdarea şi vineri, 26 februarie, salariaţii de la COS Târgovişte vor protesta în faţa Ministerului Economiei. Reacţia sindicaliştilor vine în urma promisiunilor neonorate a guvernanţilor de a prelua ultima redută a Epocii de Aur de către statul român.

„Şi-au exprimat acordul celelalte ministere avizatoare şi mai trebuie doar semnătura dumneavostră pentru preluarea Combinatului şi a celor peste 1.000 de angajaţi. De ce avem nevoie de COS Târgovişte? Pentru că a rămas singurul producător de oţel-beton din România – 250000 tone /an; Economia României are nevoie anual de peste 1100000 tone de oţel-beton; C.O.S este foarte important pentru economia oraşului Târgovişte, numeroase firme locale depinzand de producţia acestui combinat; Forţa de muncă calificată din această oţelărie asigură alte 10000 locuri de muncă în domenii conexe; În susţinerea interesului naţional trebuie să prevaleze dezvoltarea industriilor locale, pentru a reduce dependenţa de importuri, ducând astfel la micşorarea deficitului comercial al Romaniei. Pentru dezvoltarea oraşului Târgovişte şi Romaniei avem nevoie de Combinatul de Oţeluri Speciale”, mai spune Cotinescu.

Până ce guvernanţii se vor pune de acord asupra situaţiei Combinatului, oamenii ar putea fi daţi afară.

CARE ERA VARIANTA GUVERNULUI ÎN 2020

La finalul lunii noiembrie 2020, ministrul de atunci al Economiei, Virgil Popescu, anunţa că activele funcţionale ale COS Târgovişte vor fi preluate de stat în contul datoriilor la ANAF, de către o societate comercială nou înfiinţată în subordinea Ministerului Economiei, care va prelua inclusiv salariaţii combinatului.

"... Ordonanţa 60, care a fost publicată în Monitorul Oficial (...) va fi aplicată la COS Târgovişte, activul funcţional industrial, ca un tot, va fi preluat în contul datoriilor pe care le are la ANAF. Aştept în cursul săptămânii viitoare, ziua de 2 decembrie, colega mea secretar de stat Nicolescu împreună cu cei de la Politici Industriale se vor întâlni cu lichidatorul judiciar, cu administratorul special, la Târgovişte s-au făcut paşi deja în avans (...), s-au făcut analize şi vă spun că în foarte scurt timp planul de reorganizare va fi modificat în aşa fel încât să poată activul funcţional industrial să poată fi preluat", a spus ministrul Economiei. 

Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte, unul dintre giganţii Epocii de Aur, dar şi principalii producători de produse din oţel din România, şi-a anunţat angajaţii că se vor face concedieri colective, în data de 17 iulie. Aproape 1.200 de salariaţi au rămas, de atunci, fără un loc de muncă.

În luna februarie 2013, pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Tot în luna februarie 2013 fusese făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL.

Tot în 2013 Mechel a anunţat că la combinatul de la Târgovişte se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale.

Sindicatul Valahia Târgovişte a precizat în luna iulie că a primit o notificarea de conducerea COS Târgovişte că încetează producţia pe termen nedefinit şi se vor face aproximativ 1.200 de concedieri colective.

Sindicatul Valahia a mai anunţat că a prezentat parlamentarilor de Dâmboviţa situaţia existentă la COS Târgovişte şi le-a cerut sprijinul pentru ca statul român sa-şi convertească creanţa pe care o are la COS Târgovişte, de circa 10 milioane de euro, în acţiuni la COS Târgovişte. Pe întreaga durată a anului 2020, societatea a avut sistată activitatea de producţie.

CITEŞTE ŞI:

VIDEO Falimentul bate la uşa Mechel Târgovişte: datorii uriaşe la ANAF şi reorganizare cerută de o firmă care taie fier vechi

Protest la COS Târgovişte. Salariaţii acuză „relaţii feudale de muncă şi că actuală administraţie nu este interesată de ieşirea din insolvenţă”

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite