Megaafacerea cartofului mov în România. Fratele din Peru al barabulei le aduce profit uriaş agricultorilor autohtoni care au avut curaj să-l cultive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Are de 10 ori mai multă antocianină decât orice cartof pe care îl consumăm în mod frecvent. Antocianina este un puternic antioxidant care luptă cu radicalii liberi din corpul uman FOTO Ionuţ Dima
Are de 10 ori mai multă antocianină decât orice cartof pe care îl consumăm în mod frecvent. Antocianina este un puternic antioxidant care luptă cu radicalii liberi din corpul uman FOTO Ionuţ Dima

Cartoful, leguma preferată a românilor, are un „frate de lux“ de culoare mov. Leguma violetă este originară din Peru şi a fost aclimatizată de câţiva agricultori români. Preţul unui kilogram este între 10 şi 30 de lei, iar pe lângă costul destul de mare, cartoful mov vine cu o serie de calităţi deloc de neglijat, cum ar fi lipsa amidonului sau proprietăţi anticancerigene.

Printre agricultorii români care au pus un pariu câştigător pe cartoful mov se numără şi Gabriel Oncescu, din Voineşti, judeţul Dâmboviţa. Startul a fost destul de timid, dacă luăm în calcul suprafaţa folosită, dar rezultatele au fost spectaculoase.

“Am auzit prima dată despre cartoful mov anul trecut, la o emisiune pe teme de agricultură. Mi-am zis atunci să încerc şi eu acest cartof, mai ales că la noi zonă nu prea mai este rentabilă pomicultura. Au altă culoare şi alte caractere medicamentoase. Sunt chiar sănătoşi aceşti cartofi. Acum sunt la a doua producţie, prima fiind anul trecut. Pentru că am fost mulţumit după primul an de producţie am vrut să mă extind pe o suprafaţă mai mare. Atunci am făcut o asociere cu un prieten din Voineşti, Dumitru Popescu, cu care, am ajuns la o suprafaţă de 1,5 hectare. La început aveam 5.000 de mp”, spune domnul Gabriel.

Profit frumuşel, în ciuda intemperiilor

Investiţia iniţială  a fost de 7.000 de euro pe 5.000 de mp, constând în achiziţionarea seminţei direct din Peru. “Producţia în primul an a fost excelentă. Am încercat să iau sămânţa cât mai aproape de ţara de origine şi cu ajutorul unor persoane de bună credinţă am reuşit să aduc sămânţa chiar din Peru. Am investit 7.000 de euro în 1.000 de kilograme de sămânţă, dar neşansa a făcut ca din cauza inundaţiilor să pierd jumătate din producţie. Am avut o grădina inundată cu apă, din cauza ploilor. În altă parcelă, unde nu am fost afectat de vreme am avut o producţie super. Cu producţia de pe cea de-a doua parcelă am reuşit să îmi acopăr cheltuielile şi am reuşit să îmi produc şi propria sămânţă pentru 1,5 hectare de teren. Am şi vândut sămânţă”, explică agricultorul.

Cartoful mov, profitabil pe suprafeţe mici

Pe lângă cartof mov, Gabriel Oncescu produce şi cartof roşu. Şi el este la fel de sănătos. “Lumea a început să îl cunoască, dar la început era sceptică. Am ţărani prin ţară care mă recunosc doar după cartoful mov. Cartoful este foarte profitabil pentru suprafeţe mici. Nu trebuie neapărat să ai zeci de hectare ca să valorifici peste noapte producţie. Pe 1.000 de mp poţi pune 300 de kg de sămânţă, unde ai o producţie de până la 4 tone de cortofi”, spune dâmboviţeanul. 

Investiţia în sămânţă nu este neglijabilaă, ţinând cont că aveti nevoie de peste 3.000 de kilograme de tuberculi pe hectar. Însă, pentru fiecare kilogram de tuberculi veţi recolta de zeci ori mai mult la recoltă.

Cât de preteniţios este

Cartoful mov este o cultură mai pretenţioasă decât cartoful alb şi are nevoie de condiţii de îngrijire mai deosebite. “Dacă ai grijă de el, îţi dă randamentul pe măsură. Şi seceta poate afecta cultura cartofului mov. Şi am avut de suferit, pentru că nu am avut condiţii de irigare şi se vede diferenţa de producţie. Productivitatea faţă de cartoful alb, obişnuit, este cel puţin egală, uneori chiar mai mare. Cartoful mov îţi poate da şi o producţie de 50-60 de tone la un hectar, dacă terenul este îngrijit ca la carte. Are nevoie de apă suplimentară, aproape în toată perioada de vegetaţie, dar nu foarte multă în acelaşi timp. Are nevoie de puţină apă, dar permanent. Pe de altă parte, nu se simte bine la temperaturi ridicate. La temperaturi de 25 de grade în sus, bulbul nu prea se mai dezvoltă în sol şi cultura e compromisă”, ne explică Gabriel Oncescu. 

În Peru, cultivarea cartofilor mov se face la altitudini de 3.000 de metri, planta fiind rezistentă şi mană. Este sensibilă însă, la fel ca şi cartoful obişnuit, la gândacul de Colorado.

Preţul unui kilogram

Cartoful mov este, în acest moment, una dintre cele mai profitabile culturi agricole pe suprafeţe mici şi nu numai. Un fermier care cultivă un singur hectar poate câştiga peste 100.000 de euro. Pentru că sunt foarte puţin producători pe piaţă la ora actuală, nu numai în România, ci şi în Europa, vânzarea merge foarte bine. Preţul la consum este cel puţin 10 de lei, iar preţul de engros este 5-6 lei. Cu aşa valorificare, agricultorul nostru este gata să renunţe la Frumosul de Voineşti pentru cartoful “paraşutat” din Peru. 

“În proporţie de peste 90% hotărât să renunţ la mere şi să merg cu acest cartof cât îmi permite situaţia, pentru că sunt conştient că la un moment dat, această cultură se va extinde, n-o să fiu unicat. Dar am în plan să dezvolt şi alte culturi mai puţin întâlnit, cum ar fi usturoiul negru.  Noi vrem repede, mult şi profitabil, dar lucrurile nu stau chiar aşa. Trebuie să faci un produs şi calitativ şi sănătos”, spune el.

Pe internet sunt producători care vând cartoful şi cu 30 de lei kilogramul. Dacă luăm în calcul acest preţ, profitul pe hectar ar fi uriaş.

Util în bucătărie

Din cartoul mov se pot face multe preparate, inclusiv suc, pe care îl îndulciţi cu miere. „Se face şi suc din cartof mov. Este dat pe răzătoare. Se pune într-un pahar şi se amestecă cu miere. Este bun şi pentru stomac şi pentru diabet şi pentru multe alte boli. Dn cartoful mov se pot face piure, chiftele, salată orientală. Când am văzut pentru prima dată acest piure mov am crezut că e o prăjitură din fructe de pădure. Are un gust plăcut, uşor şi e bun chiar şi pentru copii, pentru că nu conţine amidon”, spune Andreea Oncescu, fata agricultorului.

Cartoful mov poate înlocui cu succes chiar şi soia, pentru că poate fi folosit în diverse moduri. Când au văzut ţăranii pentru prima dată cartof mov s-au închinat. Cand au gustat, însă, lucrurile s-au schimbat.

“E o recoltă de milioane. Îmi place foarte mult la gust şi îmi vine să îl mănânc din ochi.  Când l-am văzut prima dată nu mi-a venit să cred că e cartof. Eu m-am vindecat de gripă cu cartoful ăsta. La anul pun şi eu tot cartof mov”, ne-a spus tanti Maria, din Voineşti.

Cartoful violet a început să capete notoritetate şi pe piaţa românească. Producătorul damboviţean este asaltat de oameni care vor să-l cumpere atât pentru consum, cât şi pentru a-şi începe propria afacere. 

Calităţile principale

Cartoful violet nu conţine absolut deloc amidon. Culoarea violet a cartofului este dată de conţinutul ridicat de antocianină, substanţă activă ce se regăseşte şi la fructele de pădure şi care este recunoscută ca având un puternic efect de prevenire a cancerului. Are de 10 ori mai multă antocianină decât orice cartof pe care îl consumăm în mod frecvent. Antocianina este un puternic antioxidant care luptă cu radicalii liberi din corpul uman. Din acest pnct de vedere, cartoful violet poate fi pus în acelaşi rând  cu fructele de pădure (mure, zmeură, afine, soc, merişoare), cu cireşele, cu strugurii negri şi vonul roşu, cu rodiile, sau roşiile.

Acest cartof poate fi consumat şi de diabetici. Cartoful violet este bogat în vitamina C, dar şi în fier, calciu, potasiu, proteine, fibre şi carbohidraţi. Această cultură poate fi o mină de aur pentru agricultori, deoarece câştigurile sunt de cel puţin zece ori mai mari decât investiţia.

Cartoful violet este bogat în vitamina C, dar şi în fier, calciu, potasiu, proteine, fibre şi carbohidraţi. Această cultură poate fi o mină de aur pentru agricultori, deoarece câştigurile sunt de cel puţin zece ori mai mari decât investiţia.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite