Legumele bio de Ciocănari cuceresc Capitala. Ferma dă de lucru șomerilor din sat
0O fermă socială care produce legume bio în satul Ciocănari, din comuna dâmbovițeană Niculești, funcționează de 14 ani, fără întrerupere și livrează marfă în București și în Ilfov. Sătenii angajați provin din categorii vulnerabile.

Doisprezece localnici își câștigă pâinea ca angajați la organizația neguvernamentală „Ateliere fără frontiere”, mai precis la ferma socială a acestui ONG. Acolo se produc mai multe categorii de legume obișnuite, cum ar fi tomate, castraveți, ardei, vinete, salată, spanac, dovlecei, ceapă verde, dar și unele mai speciale, cum ar fi rucola, kale sau muștar.
În total, ferma produce 80 de soiuri de legume, care sunt livrate săptămânal către o sută de clienți din București și llfov. Aceștia plătesc între 55 și 85 de lei pentru un coș ”Bio&co”.
Sătenii angajați sunt persoane vulnerabile, fără un loc de muncă și fără șanse de a găsi oportunități în zonă.
Ferma funcționează pe o suprafață de cinci hectare de teren agricol certificat ecologic, dintre care 4.000 de metri pătrați de solarii (pentru o producție 52 de săptămâni pe an).
Asociația are și un program de inserție socio-profesională. Din 2008 până în prezent, „Ateliere Fără Frontiere” a angajat 254 persoane vulnerabile, oamenii fiind ajutați, în acest fel, să se angajeze pe piața muncii convenționale.








„Prin acest program oferim un loc de muncă stabil într-unul din cele trei ateliere circulare și servicii personalizate de acompaniere socială, consiliere pentru inserție și acompaniere pedagogică pentru formarea de competențe profesionale, educaționale și sociale în rândul persoanelor defavorizate. La finalul acestui parcurs oferim sprijin în găsirea unui loc de muncă sigur pe piața convențională a muncii sau în forme protejate”, spun reprezentanții asociației.
Sunt livrate mii de lădițe
Legumele sunt culese cu o zi înainte de a fi livrate. În 2021, organizația „Ateliere fără frontiere” a sărbătorit pentru prima dată „Ziua Recoltei Sustenabile” la fermă, alături de reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătății, Ambasadei Franței și primăriei locale, dar și de membri ai comunității din satul Ciocănari.
Asociația a raportat, în 2021, o cifră de afaceri de aproape 4,5 mililioane lei. Anul trecut au fost livrate 4.507 de lădițe reutilizabile din carton pline cu legume către zeci de abonați ai coșului, din București.
Pe lângă această ferma socială, asociația mai are în lucru un proiect-pilot, o fermă pedagogică pe tema alimentației sănătoase, biodiversității, protecției mediului și descoperire senzorială pentru copii.