Istoria impresionantă şi puţin cunoscută a fotbalului în Târgovişte. Autor: "Este o carte scrisă cu multă dragoste faţă de oamenii locului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartea "Fotbal sub Turnul Chindiei" este o incursiune prin fotbalul târgoviştean de-a lungul anilor, care consemnează evoluţia acestuia de la campionatul districtual, prin eşaloanele al treilea şi al doilea, până la divizia „A”.

"Este o călătorie în timp, de aproape un secol, în care performanţele sunt evidenţiate pe larg, iar cele nouă campionate de pe prima scenă a fotbalului românesc reţin atenţia în mod deosebit", spune autorul, Gabriel Degeratu.

    

Cartea ne ademeneşte cu informaţii în premieră despre multe momente de referinţă despre Chindia Târgovişte, precum câştigarea titlului de campioană naţională de juniori din 1953, peripeţiile promovărilor în divizia „A” din 1961, 1977, 1980 şi 1996, dar şi despre încercările ratate de revenire în prima divizie din 1963 şi 1964, ultima pierdută în ultima etapă, despre cea mai bună performanţă a seniorilor în primul eşalon, locul 7 în 1979, aproape de Cupa UEFA, despre luptele la promovare cu Dinamo Victoria şi Flacăra Moreni şi încercarea de a reveni în „A” a Chindiei, cea din 2011.

image

"O să depănaţi amintiri cu fotbalişti valoroşi, de la generaţia lui Pavel Mureşan, Eugen Popescu, Constantin Chiriţă, Eugen Moisescu, Ion Cazacu, Mihai Niţescu şi Marin Andrei, la cea a lui Biţă Stănescu, Mihai Buciumeanu, Mihai Niţescu, Nicolae Dorel Ciobanu, Costel Ionescu-Budulea, Tiberiu Kallo şi Şerban Tiron, de la Narcis Coman, cel mai bun fotbalist al României în 1979, Gigi Tătaru, Claudius Sava, Dumitru Gheorghe, Petre Marinescu, Ionel Pitaru şi Gicu Dobrin, la „Micul Ajax”, cu Adrian Bogoi, Sică Bârdeş, Bogdan Liţă, Cristi Ţermure, Cristian Bălaşa, Remus Gâlmencea şi Laurenţiu Reghecampf", mai spune Gabriel Degeratu.

Sunt antrenori care au făcut istorie la Târgovişte...

Cei care au promovat echipa în „A” sunt Valentin Stănescu şi Marin Alexandru, Nicolae Proca, Ştefan Coidum şi Radu Jercan şi, la ultima reuşită, Silviu Dumitrescu împreună cu Vasile Silaghi şi Gheorghe Păsărică. 

Au fost tehnicieni care au fost aproape de prima divizie, pierzând lupta în ultimele etape sau chiar în runda finală, cum e cazul lui Peniţă Moldoveanu în 1964, când echipa a fost învinsă la Craiova de Ştiinţa cu 3-0 şi a ratat urcarea în „A” în ultimele 90 de minute ale campionatului.  

image

"Demn de amintit sunt antrenorii care au activat în prima divizie de-a lungul anilor, lângă turnul Chindiei: Valentin Stănescu şi Marin Alexandru, Nicolae Proca, Petre Gavrilă şi Gheorghe Becheanu, Paul Popescu, Ştefan Coidum şi Radu Jercan, Emeric Jenei şi Gheorghe Ene, Costică Rădulescu şi Ion Buzoianu, Ion Cârciumărescu şi Nicolae Tătaru, Silviu Dumitrescu, Vasile Silaghi şi Gheorghe Păsărică, Marin Olteanu, Constantin Badea şi Dodu Bărbulescu, Vasile Aelenei, Gheorghe Ungureanu şi Dumitru Gheorghe, Ion Motroc, Constantin Stancu, Marcel Ghergu şi Cornel Iliescu. Suporterii, la rândul lor, au obţinut de două ori consecutiv, în 1978 şi 1979, trofeul sportivităţii „Petschovschi” şi au fost permanent alături de echipă, iar tribunele pline, cu peste 20.000 de spectatori în mod frecvent de-a lungul timpului, sunt dovada că dâmboviţenii au susţinut cu pasiune formaţiile Asociaţia Sportivă Târgovişte şi vestitul T.C.T., Avântul Muncitoresc şi Arsenal, C.F.R., Metalul, C.S., Oţelul Universitatea, Chindia, F.C.M. şi, ulterior, noua Chindia.

fotbal sub turnul chindiei

Autorul aminteşte în cartea structurată pe trei volume despre sute de personalităţi politice şi economice care au ajutat fotbalul târgoviştean, despre arbitrii, o pleiadă de „cavaleri ai fluierului” valoroşi şi cu ştaif, despre ziariştii care au consemnat evenimentele, tipografii şi cameramanii

"Este o carte scrisă cu multă dragoste faţă de oamenii locului, cei care au încercat şi au reuşit să ţină Târgoviştea fotbalistică în centrul atenţiei la nivel naţional şi o încercare de a arăta performanţele de-a lungul anilor. Este o lucrare vastă, în trei volume, primul cuprinde fenomenul cu balonul rotund de la începuturi până în 1976, al doilea se referă la cea mai bună perioadă a fotbalului din oraş, 1976-1990, iar ultimul tratează performanţele din acest sport de după Revoluţie până în prezent. Este o carte amplă, dar nu completă, asta pentru că în inexorabila trecere a timpului, istoria se va scrie şi după apariţia ei. Iar continuarea va fi consemnată de mine sau de alţi iubitori ai fotbalului de sub Turnul Chindiei", adaugă Degeratu.

Gabriel Degerau este printre cei mai vechi corespodenţi ai TVR. Este fiul celui mai longegiv om de fotbal din judeţul nostru, fostul jucător şi preşedinte al Metalului şi CS-ului, Constantin (Titi) Ionescu. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite