Istoria celui mai longeviv festival din România. Cum a apărut și cum a supraviețuit „Crizantema de Aur” VIDEO

0
Publicat:

Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur” este organizat fără întrerupere din 1968. Ediția a 56-a evenimentului are loc la Târgoviște, în perioada 19-21 octombrie, la Cinematograful „Independența”.

Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, ediția 2022. FOTO C.S.
Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, ediția 2022. FOTO C.S.

La Târgoviște, fosta Cetate de Scaun a Țării Românești, romanța se întoarce și în această toamnă acasă, așa cum ne-a obișnuit de aproape șase decenii încoace.

Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur” a ajuns în 2023 la a 56-a ediție, iar tema de anul acesta a celui mai longeviv festival din România este deopotrivă poetică și romantică: „Romanța este dor”.

Evenimentul va avea loc în perioada 19-21 octombrie și se va desfăşura sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, la Cinematograful „Independența” din Târgovişte. Festivalul a fost organizat neîntrerupt din iarna anului 1968 la Târgoviște, cu scopul promovării romanței ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale. 

Nici măcar pandemia n-a reușit să oprească festivalul, care s-a ținut an de an, chiar dacă o vreme în format redus și cu multe componente online.

Potrivit organizatorilor, pe scena de la Târgoviște vor urca interpreți de primă mână ai romanței, din țară și din străinătate. Concursurile de creație și interpretare, recitalurile și momentele omagiale vor fi transmise, pe toată durata festivalului, de către Televiziunea Națională, începând cu ora 18.00.

Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur”. FOTO C.S.

Noutatea de anul acesta

Pentru prima oară în istoria festivalului, vor fi organizate în țară, anul acesta, sub egida „Crizantemei de Aur”, mai multe concerte extraordinare. Concertele sunt programate să se desfăşoare în zone istorice din România și Moldova, în perioada 21 octombrie-21 decembrie 2023. În total, pe scenă vor urca 26 de concurenți. 

La evenimente vor participa artiști din România, Republica Moldova, Franța, Germania, Ucraina și Qatar, alături de prestigioși laureați ai festivalului.

„Programul își propune celebrarea valorilor identitare românești slujite de Romanță, gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, dedicat promovării poeziei românești, a limbii române literare și a spiritului unionist, Romanța este purtătoare de DOR, în toate mesajele ei poetice, fiind expresia melodică a cuvântului românesc DOR, unic și intraductibil, aflat în patrimoniul UNESCO”, au precizat organizatorii.

„Departe de a fi un gen istovit, romanţa continuă să îmbrace aspecte contemporane, încât se poate urmări o linie evolutivă în neîntreruptă schimbare, modificare, adaptare, de la cântecele de lume ale lui Anton Pann - romanţe şi ele în mare parte - la Ion Vasilescu”, spune George Sbârcea, compozitor şi muzicolog, membru al juriului.

„Romanţa s-a născut din spiritualitatea profund originală a poporului român şi reflectă caracterul său“, este de părere un alt membru al juriului, artistul emerit Octav Enigărescu.

Structura ediţiei a 56-a a Festivalului

Concursul de interpretare se va desfășura joi, 19 octombrie și vineri, 20 octombrie, zi în care va avea loc și concursul de creaţie. Gala laureaților se va desfășura sâmbătă, 21 octombrie.

Pe parcursul celor trei seri vor avea loc numeroase microrecitaluri și medalioane omagiale dedicate compozitorilor Ciprian Porumbescu, Ion Vasilescu, Nicolae Kirculescu și Sabin Păutza, dar și cu tematici specifice genului: concertul „Tinerețea Romanței” (joi, 19 octombrie), concertul „Seniori ai Romanței” (vineri, 20 octombrie) și concertul „Romanțele dorului” (sâmbătă, 21 octombrie).

Istoria Crizantemei de Aur

Longevivul festival „Crizantemă de Aur“ s-a auzit pentru prima dată în 19-21 decembrie 1968, când s-a desfǎșurat prima ediție a concursului dedicat interpretǎrii și creației de romanțe. De atunci, festivalul a reunit anual nume de prestigiu din viața muzicalǎ româneascǎ.

Inițiatorii festivalului au fost profesorii Paul Bǎnicǎ, director al Casei Creației Populare a județului, Gheorghe Vǎlcescu, metodist la aceeași instituție, Constantin Manolescu, inspector la Comitetul pentru Cultură și Artă al Județului Dâmbovița. Prima ediție a fost loc la Casa Creației Populare devenită, cu timpul, Centru Județean de Îndrumare a Creației Populare și a Mișcării Artistice de Amatori.

Festivalul este condus de o artistă locală, născută la Pucioasa, pe numele său Alina Mavrodin (61 ani). Ea este profesoara de matematică lansată fulgerător pe scena muzicii românești în 1987, când a câștigat Trofeul Mamaia 1987 și Trofeul „Steaua fără nume“. Mavrodin este directoarea artistică a „Crizantemei de Aur“.

Din juriu, la fiecare ediție, au făcut parte nume mari ale vieții muzicale şi literare românești, cum ar fi: Victor Eftimiu, George Sbârcea, Ioana Radu, Mia Braia, Dorina Drǎghici, Octav Enigǎrescu, Ludovic Paceag, Theodor Balş, Ludovic Spiess, Voicu Enǎchescu, Florentin Delmar, Rodica Bujor, Ion Luican, Elly Roman, Laurențiu Profeta, Temistocle Popa, George Grigoriu, Dina Cocea, Aurel Giroveanu, Ion Ungureanu, Felicia Filip şi alții.

Organizatorii ediţiei a 56-a: Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România și cu Uniunea Muzicienilor din Moldova.

Casa Romanței, la Târgoviște

La inițiativa artistei Alina Mavrodin, la Târgoviște a fost realizată Casa Romanței, spațiu muzeal unic în România. Centrul Cultural pentru UNESCO Cetatea Romanței Târgoviște și Federația Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO din Europa și America de Nord (FEACU) au inițiat, în ianuarie 2018, proiectul „Casa Romanței – ambasadă a culturii la Târgoviște“. Clădirea în care vă puteți întâlni cu romanța și slujitorii ei este cea în care a fost semnat actul de naștere al „Crizantemei de Aur“ în anul de grație 1968, pe Bulevardul Regele Carol I nr. 3 din Târgoviște. Casa Romanței funcționează sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO, în fosta „Casă de oaspeți“ a orașului.

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite