Ion Constanda a predat 26 de ani matematica, deşi a terminat Facultatea de Litere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În copilărie, a fost băiat de prăvălie la un han din Măcin, judeţul Tulcea. La maturitate, a ajuns să predea ştiinţele exacte la Târgovişte.

Un narator desăvârşit. Şi-a dorit să ajungă avocat pledant la bară, dar destinul a lucrat altfel. Ion Constanda se trage dintr-o familie de ţărani plugari. Dunăreni din satul Dăieni, judeţul Tulcea. Acolo a copilărit. Acolo şi-a petrecut un segment important din viaţă. Acolo s-a întărit ca om, ca personalitate, ca luptător pe frontul vieţii, cum îi place să spună. Ion Constanda a lucrat pământul alături de părinţi şi de fraţii săi. A păscut oile pe luncile din Dobrogea. Îşi aminteşte cu bucurie de zilele în care mama le pregătea ciorba de peşte. „Ea punea zarzavaturile în oală, iar noi, bucuroşi, atunci plecam la pescuit. Într-un ceas, dacă aveai îndemânare şi răbdare, prindeai un sac de peşte”, spune Ion Constanda. Cursurile primare le-a făcut la şcoala din sat. Liceul, la Tulcea, la fără frecvenţă. „Nu am fost la ore nicio zi. nici un ceas. Mă duceam numai la examene. Le-am luat pe toate. Ambiţia şi memoria bună m-au ajutat”. Armata a făcut-o la Marină. I-a plăcut mai mult aici. „Fusesem repartizat la Infanterie, dar eu vroiam să fiu marinar. Am făcut cerere să fiu transferat la această armă. Am stat trei ani şi jumătate în militărie. Am fost pe vapor până la Odessa”, povesteşte Ion Constanda.

A fost director la Casa de Copii
Fire ambiţioasă, profesorul Constanda a mers mai departe pe potecile vieţii, deloc uşoare în acele vremuri. A luat bacalaureatul la Galaţi, în primii 20 de absolvenţi. S-a înscris apoi la Facultatea de Drept, la Bucureşti. Ca să se întreţină, s-a angajat ca salahor pe un şantier. Zâmbeşte trist când îşi aduce aminte că la bocanci, în loc de şireturi, avea sârmă. Îi era ruşine de fete, dar nu avea încotro. S-a înscris şi la Facultatea de Litere. „Mi-au plăcut tare mult aspectele culturale ale vremii. Literatura, arta. Citeam mult încă de pe atunci”. Dar, aşa cum recunoaşte, pe Ion Constanda l-a câştigat matematica. 26 de ani a predat la Târgovişte ştiinţele exacte, deşi nu a urmat o facultate de profil. Toţi cei care au trecut prin mâinile profesorului Constanda, au ajuns oameni mari şi îi apreciază şi acum harul de dascăl. La Târgovişte, a fost iniţial director, timp de un an de zile, al Casei de Copii, după care a intrat în învăţământ. „Eram plin de energie, absorbit de muncă. M-am înscris atunci şi în echipa de teatru, şi la dansuri, şi la formaţia corală. Vroiam să le fac pe toate. Când au auzit colegii mei, au rămas cu gurile căscate. Ziceau că-s nebun fiindcă mă bag în toate, dar să ştiţi că eu am activat în aceste formaţii, nu doar aşa, să mă ţin de comedie”, povesteşte Ion Constanda. Matematica a învăţat-o de unul singur. A avut ambiţie să stăpânească această ştiinţă. „Am învăţat-o dumnezeieşte. Am citit tratate. Am lucrat după o culegere a lui Gheba. Le-am spus părinţilor să nu-i trimită pe copii la meditaţii, că mă ocup eu de ei”, spune profesorul.

Întrebări şi răspunsuri:
În ce împrejurare aţi ajuns director la o Casă de Copii?
Eram student în Bucureşti. Aveam nevoie de bani. Am auzit de la un coleg că se fac angajări la o casă de copii din Bucureşti. Am intrat acolo pedagog. Eu şi un prieten. La început nu ne plăteau. Ne asigurau doar casă şi masă. După circa un an, m-am dus la cursuri pentru director. Trei luni de zile. Mi-am dat examenele şi aşa am ajuns la Târgovişte.

Citiţi mult?
Este una dintre pasiunile vieţii mele. Nu pot să trăiesc fără lectură. Când cumpăr cărţi, le iau în mai multe exemplare. Şi pentru copii, şi pentru nepoţi.

Ce îi place:
„Îmi place munca. Nu exagerez când spun acest lucru. Iubesc matematica, avocatura. Nu mai am timp să fac tot ceea ce mi-ar plăcea”, spune profesorul.

Ce nu îi place:
„Nu îmi place necinstea. Nu îmi place omul puturos, cel care pierde timpul. Detest minciuna. Nu îi agreez pe cei care nu iubesc cartea, cultura”, afirmă Ion Constanda.

Profil:
Nume: Ion Constanda
Născut: 14 august 1920, Dăieni, judeţul Tulcea
Studii: Facultatea de Drept şi Facultatea de Litere din Bucureşti
Familie: Căsătorit, doi copii - Florentina şi Dănuţ - şi trei nepoţi

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite