Vremea murăturilor. Rețeta de casă care merge la sigur: „Mai sănătos de atât nu există“
0Gospodinele își pregătesc, în această perioadă, bunătățile pentru perioada rece. Legumicultorii din Băleni (Dâmbovița) spun că a fost un an bun, așa că este marfă din belșug.
Cămările vor fi umplute cu castraveți, varză și gogonele, toate murate. Secretul murăturilor perfecte constă în prepararea saramurii, care trebuie combinată cu mirodenii, cum ar fi usturoi, piper, boabe de muștar, foi de dafin și altele.
Producătorii de legume din Băleni s-au pregătit deja pentru a răspunde tuturor cerințelor, iar prețurile sunt pentru fiecare buzunar: roșii de grădină (țărănești) delicioase - 14 lei/kg, roșii rotunde - 7 lei/kg, roșii galbene - 10 lei/kg, ceapă verde - 2 lei/leg, ridichi - 2 lei/leg, vinete - 8 lei/kg, morcovi - 6 lei/kg, sfeclă - 6 lei/kg, varză - 4 lei/kg, cartofi - 5 lei/kg, castraveți - 8 lei, dovlecei - 6 lei/kg, ardei gras - 10 lei/kg, ardei kapia- 12 lei/kg, gogoșari - 12 lei/kg, praz - 10 lei/kg, ardei iute roșu - 10 lei/kg, ardei iute - 1 leu/buc, ardei bulgăresc - 1 leu/buc, pastarnac - 12 lei/kg, pătrunjel - 15 lei/kg, mix rădăcinoase (pătrunjel, pastarnac, morcovi, ceapă) - 10 lei/1kg, ceapă uscată albă - 8 lei/kg, ceapă roșie uscată - 8 lei/kg, usturoi bucată - 2 lei, țelină - 12 lei/kg, dovleac placintar - 8 lei/kg.
Reteța moștenită din generație în generație, care nu dă greș
În Băleni, localitate din Dâmbovița renumită pentru producția de legume, gospodinele au început, deja, să își aprovizioneze cămările cu murături.
„La 8 kilograme de apă folosim un kilogram de oțet, o cană de sare și o cană de zahăr. Se mai pun condimente precum piper, boabe de muștar, foi de dafin, mărar uscat. De asemenea, se mai pune un plic de conservant sau aspirină. Dar noi nu punem aspirină. Cei care vor să mănânce mai repede murăturile pot pune peste murături apă caldă. De regulă se face cu apă rece. Asta e compoziția pe care o folosesc eu și deja am și mâncat din murăturile puse. Este rețeta pe care am învățat-o de la mama mea, care o știe de la mama ei și tot așa și nimeni nu dă greș cu ea”, spune Magda Cristian, legumicultoare din Băleni.
Tot ea arată cum se face bulionul de casă. „Bulionul de casă se poate face și natural, și bio, fără alte chestii. Se toacă roșiile crude, ardeii și verdeața. Punem doar cu sare, îl lăsăm așa o jumătate de zi și apoi îl punem la borcan. Nu se fierbe, se lasă așa și ține toată iarnă. Este bio, e ceva gustos, nu există mai sănătos de atât”, mai spune Magda.
Cât de sănătoase sunt murăturile
Murăturile sunt adorate atât de cei mici, cât și de cei mari. Sunt o sursă bună de probiotice, bacterii benefice care ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv.
Murăturile fermentate, cum ar fi castraveții murați, gogonelele murate sau varză murată, conțin bacterii probiotice care pot ajută la îmbunătățirea digestiei, la reducerea riscului de infecții intestinale și la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, sunt o sursă bună de vitamine și minerale.