FOTO/VIDEO Protest la fabrica de armament MIJA. Pirotehniştii refuză de 7 zile să intre în secţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MIJA

Revoltaţi de faptul că directorii vor prelungirea programului de la 6 la 7 ore pe zi, 85 de pirotehnişti de la Uzina Mecanică Mija refuză să muncească, fiind în şaptea zi de prost. Problemele au plecat încă din 2006, atunci când vechea conducere de la UM Mija nu a mai depus documentaţia la ITM pentru încadrarea angajaţilor pirotehnicieni în condiţii speciale, mai ales că se lucra cu pulberi explozive.


Tocmai din acest motiv, acutala conducere,  vrea ca pirotehniştii care lucrează în condiţii de stres, cu pulberi periculoase, să muncească mai mult pentru salariul mediu lunar, care ajunge la 1400 de lei.

Pirotehniştii vor să să se lucreze la program redus şi cu toate bonificaţiile respective, să se iasă la pensie în condiţii speciale, dar să se elibereze şi retroactiv avizul de condiţii speciale.

Directorului general al UM Mija, Gheorghe Băleanu, a declarat, luni, la o întâlnire cu prefectul, că situaţia ţine de faptul că Inspecţia Muncii, pe baza faptului că s-au redus noxele în unitate, în urma unor investiţii, a transmis o adresă prin care comunică faptul că începând cu 1 ianuarie 2013 personalul de la Mija nu mai beneficiază de condiţii deosebite de lucru.
 

„Am încercat să conciliez. Am hotărât de comun acord să ne întâlnim la Prefectură. Încercăm să găsim înţelegere şi la nivel de Romarm. Acolo mai sunt 250 de muncitori. Ei sunt în a şaptea zi de protest, pe care eu nu îl înţeleg, pentru că singura lor nemulţumire este prelungirea programului de lucru de la 6 la 7 ore şi neacordarea a trei zile la concediu”, a declarat prefectul judeţului Dâmboviţa, Victor Sanda.

Pirotehniştii au nevoie de pauze mai dese şi mult mai lungi faţă de muncitorii obişnuiţi, pentru că orice neatenţie poate duce la explozii.

 „Noi avem program de 8 ore. S-a pierdut grupa I. Sunt colegi pirotehnişti în ţară care beneficiază de grupa I. Noi nu mai suntem consideraţi pirotehnişti. Alţi colegi din Romarm au acest drept. Suntem nevoiţi, şi trebuie să acceptăm, să fim în condiţii normale de lucru. Oamenii sunt foarte revoltaţi şi nemulţumiţi. Sperăm să găsim rezolvare la factorul politic, pentru că să nu uităm, în societate, sunt numiri politice. Vrem ca politicienii să intervină, să înţeleagă că aici discutăm de pirotehnişti şi să respecte programul de lucru. Dacă nu, să îşi asume răspunderea, atât politicul cât şi executivul, pentru că dacă mâine se întâmplă un eveniment, se fac răspunzători”, a declarat liderul Sindicatului de la UM Mija, Vasile Nicolae.

MIJA


 

Vineri, prefectul Victor Sanda s-a deplasat la UM MIJA pentru a le cere personal oamenilor să înceapă munca, pentru a nu periclita comenzile pe care ţările străine le-au făcut în ţara noastră. Au stabilit de comun acord ca luni şi marţi să lucreze, însă conducerea trebuie să fi cea care lasă garda jos şi nu oamenii.

UM MIJA produce pentru industria militară grenade de mână ofensive, defensive şi multifuncţionale, lovituri antitanc PG-7 şi PG-9, produse pentru forţele de ordine publică (grenade cu diverse efecte: acustice, lacrimogene, flash-bang, cu fum colorat, cartuşe cu bile şi fumigene, lacrimogene), bare de torsiune, preum şi cutii de viteze şi distribuţie pentru maşini de luptă.

image

C.N. ROMARM S.A. - Filiala S.C. Uzina Mecanică Mija este o unitate de dimensiuni mari ( 32 ha-teren şi clădiri ) înfiinţată în anul 1938 sub denumirea de "Întreprinderea Româna Mecanica şi Chimica Mija", ca societate pe acţiuni. Unul din fondatori a fost cunoscutul savant Elie Carafoli care împreună cu alţi câţiva membri au pus bazele uzinei mecanice Mija intr-un context economic şi politic ce impunea realizarea acestor schimbări majore în industria româneasca.

MIJA
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite