FOTO Un bucureştean va produce afine bio în Dâmboviţa. Investiţia se ridică la aproape 4 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru plantaţia sa de la Cândeşti, Radu Săracu a fost nevoit să aducă şapte camioane de turbă din Letonia, ceea ce înseamnă aproximativ 1.000 de mc
Pentru plantaţia sa de la Cândeşti, Radu Săracu a fost nevoit să aducă şapte camioane de turbă din Letonia, ceea ce înseamnă aproximativ 1.000 de mc

Judeţul Dâmboviţa intră pe piaţa producătorilor de fructe de pădure cu prima plantaţie de afini realizată din fonduri europene. Plantaţia a fost realizată de un antreprenor din Bucureşti, care şi-a trăit copilăria în comuna dâmboviţeană Cândeşti.

Ideea pentru această plantaţie mi-a venit acum cinci ani. Cred că fiecare se naşte cu dragostea de natură. În mine a rămas această dragoste de când veneam la bunicii mei. Eu am copilărit în această zonă“, ne-a spus Cristian Radu Săracu (41 de ani), proprietarul plantaţiei.

Zis şi făcut. În urmă cu trei ani a cumpărat un teren de 7,5 hectare şi apoi şi-a încropit un plan de afaceri pe care l-a prezentat autorităţilor locale. Proiectul a fost depus pentru Măsura 112 din PNDR şi are o valoare de 3,6 milioande de lei, din care contribuţia proprie se ridică la 1,5 milioane de lei.

Aproape doi ani de aşteptare

Am aşteptat aproape opt luni până ce proiectul a fost aprobat şi încă un an până ce am semnat contractul. Apoi am început implementarea, numai că în primul an nu am făcut nimic pentru că am stat după bănci. Între timp a trebuit să fac şi achiziţiile şi abia anul trecut, în 2013, am început această plantaţie. În locul ei era o păşune. Marele dezavantaj al acestei zone este lipsa apei pe deal, iar obţinerea acesteia este destul de costisitoare. Am făcut foraje şi patru captări pe bazine“, spune beneficiarul proiectului.

În total, plantaţia de afini dispune de 35.000 de plante.

Am ales două soiuri. Am mers pe un soi predominant, pe Elliot, care are perioada de coacere estimată în perioada august-septembrie, dar şi Bluecorp. Am ales acest lucru pentru că oamenii din zonă sunt destul de ocupaţi cu livezile proprii, astfel că forţă liberă de muncă găseam foarte greu. Am zis că perioada de august ar fi propice. Aici avem 255 de rânduri, pe care le-am plantat anul trecut în noiembrie. Tăierea a fost făcută anul acesta în martie. Pe rod vor ajunge peste doi ani de zile. Ar trebui ca şi anul viitor să dea ceva rod, dar nu se poate vinde“, crede proprietarul.

10 tone de afine la hectar, certificate bio

Plantaţia de afini se află acum într-o fază incipientă, ea urmând să producă, cel mai devreme, la anul. Fructele pentru export însă, vor apărea abia peste doi ani.

Peste patru ani o să pot scoate undeva la 10 tone de fructe la hectar. În primă fază, fructele vor merge la export. Sper să depăşim acest obstacol şi să se poată vinde aceste produse şi pe piaţa românească, la marii retaileri. Aici ne condiţionează un pic. Cred că ar trebui ca mai mulţi producători să ne asociem şi atunci vor intra şi marile lanţuri“, spune Radu Săracu.

Afinele vor fi certificate bio, pentru că vor fi crescute doar cu îngrăşăminte naturale şi vor ajunge în stare crudă în magazinele din Germania, Olanda sau Spania.

„Afinele se vor culege în caserole de câte un kilogram şi vor merge către o firmă care intermediază vânzarea către ţări din afară, precum Germania, Olanda, Spania. Ar fi nevoie de 100 de localnici, aproximativ o lună întreagă, pentru a culege“, conchide investitorul.

Pentru plantaţia sa de la Cândeşti, Radu Săracu a fost nevoit să aducă şapte camioane de turbă din Letonia, ceea ce înseamnă aproximativ 1.000 de mc. Turba este o varietate de cărbune inferior, o rocă sedimentară de culoare cafenie-închisă sau neagră, care se întrebuinţează drept combustibil şi, în special, ca îngrăşământ natural. El spune că astfel de sol nu se găseşte la noi în România.

Îşi face casă pentru a păzi afinarul

Pentru a-şi supraveghea plantaţia, Radu Săracu a început să-şi construiască o casă de vacanţă la câţiva metri. „Lângă plantaţie vreau să fac şi am început deja o microfermă vegetală, în primă fază pentru consum propriu. Mai departe, poate o să deschid şi un magazin propriu“, povesteşte bucureşteanul. El spune că, la început, nici autorităţile, nici localnicii nu au crezut în reuşita lui, mai ales că zona Cândeşti este cunoscută pentru livezile tradiţionale de măr şi de gutui.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite