Delta dintre dealuri. Imagini superbe cu zona mlăștinoasă de lângă Barajul Pucioasa FOTO

0
Publicat:

Orașul-stațiune Pucioasa, din județul Dâmbovița, este cunoscut în toată țara pentru apele binefăcătoare de care pot beneficia turiștii, dar iese „la liman” și cu o zonă superbă de promenadă și de pretrecere a timpului liber.

Delta dintre dealuri din Pucioasa. FOTO Mădălin Anca
Delta dintre dealuri din Pucioasa. FOTO Mădălin Anca

Este vorba despre „delta dintre dealuri”, o zonă sălbatică a orașului dâmbovițean, indiferent de anoptimp. Ea a fost creată din depunerea de aluviuni, respectiv mâl și nisip, la vărsarea unei apei Râului Ialomița în lacul de acumulare Pucioasa, cunoscut ca „barajul Pucioasa”.

Situată pe râul Ialomița, acumularea Pucioasa este creată prin închiderea văii cu un baraj frontal (tip deversor central din beton masiv etajat cu clapetă timpan și vane de fund ) și diguri de contur executate din pământ.

Punct central de atracție

Lacul Pucioasa reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice ale județului Dâmbovița și este un punct central de atracție al zonei. Construit în anii ’70, la o altitudine de circa 400 metri, barajul are o adâncime care atinge uneori 30 metri, acesta întinzându-se pe o suprafață de 105 hectare. Era, până de curând, sursă importantă de alimentare cu apă a cinci localități din zonă (localitățile au însă și o a doua sursă de apă pe care se bazează, o aducțiune din munte).

Lacul Pucioasa a fost dat în folosință în anul 1974, făcând în prezent parte din circuitul hidroenergetic al țării.

De-a lungul timpul, în zonă s-a format o minunată deltă, ce poate fi admirată în orice perioadă a anului. La deltă se poate ajunge ușor, cu mașina, Pucioasa fiind la doar 15 minute de mers cu mașina de Târgoviște. De asemenea, se poate ajunge și cu trenul, stația CFR fiind în localitatea Moțăieni.

Lacul de acumulare din Pucioasa era, la mijlocul lunii noiembrie, o uriașă mlaștină, din cauza secetei. Din volumul total de 10,5 milioane de metri cubi, în barajul Pucioasa mai erau aproximativ 100.000 metri cubi de apa, adică 1% din volumul inițial.

Situația s-a remediat, spune Dănuț Bazgu, director sistemul de Gospodărire a Apelor Dâmbovița, pentru că în baraj a fost introdusă apă din Ialomița, controlat, însă seceta ar putea pune probleme din nou la anul.

Contaminat cu o bacterie periculoasă

Apele sulfuroase din Pucioasa sunt recomandate în tratamentul afecţiunilor reumatismale, posttraumatice, neurologice, respiratorii, dermatologice şi cardio-vasculară.

În urmă cu șase ani s-a înregistrat o situaţie critică în ceea ce priveşte barajul de la Pucioasa. Locuitorii din Pucioasa, Doiceşti, Vulcana Băi, Vulcana Pandele şi Brăneşti au rămas fără apă după ce barajul a fost contaminat cu o bacterie extrem de periculoasă - clostridium. Cazul s-a lăsat cu dosar penal după ce aproape 250 de persoane, printre care şi copii, au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite