De ce ţin ortodocşii post miercurea şi vinerea. Simbolurile religioase ascunse a celor două zile care ne aduc mântuirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul este o bună ocazie de a medita la  păcat, dar şi “curăţire” a trupului de toxinele acumulate în carne, ouă sau lapte. Post au ţinut chiar şi Iisus Hristos şi Moise, pe muntele Sinai. Dincolo de periaoadele din calendar, în care Biserica Ortodoxă ne îndamnă la post, mai sunt şi alte zile, cum ar fi miercurea şi vinerea, în care creştinii ortodocşi ar trebui să nu mănânce de dulce.

Postul din zilele de miercuri şi vineri este împământenit în viaţa liturgică a Bisericii încă din primele veacuri creştine. În Didahia, cap. VIII, se spune: "…dar voi să ajunaţi Miercurea şi Vinerea". Tot din Sfânta Tradiţie avem consemnată motivaţia concentrată a postului din aceste două zile ale săptămânii. Sfântul Petru, episcopul Alexandriei, martirizat în zilele lui Diocleţian, spune aşa: "…în a patra zi (miercuri) şi Vinerea, se cuvine nouă să postim după tradiţie..., căci în a patra, sfat nelegiuit au făcut iudeii asupra Domnului, iar Vinerea, fiindcă pentru noi a pătimit El." De asemenea, a doua poruncă bisericească ne îndeamnă să postim toate posturile de peste an, înţelegând aici toate zilele de post rânduite de Biserică, se arată în ziarullumina.ro.

image

Aşadar, creştinii ţin post miercurea, pentru că în această zi au făcut sfat cărturarii ca să-L prindă pe Mântuitorul Hristos, iar Iuda a vândut pe Mântuitorul Hristos pentru 30 de arginţi, tot în această zi.  De asemenea, vinerea se ţine post pentru că este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe Cruce şi a îndurat patimile.

Despre importanţa postului a vorbit şi Ierodiaconul Visarion, în timpul cât era în viaţă. “Sectanţii şi mulţi creştini neştiutori fac puţină pocăinţă, ţinând post, fac rugăciuni, mai fac milostenii, dar nu vor să se spovedească la preot. De aceea pierd şi osteneală postului şi a faptelor bune pe care le-au făcut. Poate omul să-şi dea viaţă averea de pomană, să facă toate faptele bune posibile, dacă nu se spovedeşte la preotul duhovnic, tot în iad se duce, cu toate faptele lui bune. Unii creştini se spovedesc mai rar, alţii mai des, dar preoţii nu le dau canon pentru păcatele lor şi nici ei nu fac nici un fel de pocăinţă. Nu postesc, nu se roagă, nu fac milostenii, fiind şi ei tot în pericol sufletesc. De aceea vin peste ei canoane de ispăşire a păcatelor în diferite chipuri, canoane de la Dumnezeu. Nu se poate împărtăşi cu Trupul şi Sângele Scumpului nostru Iisus Hristos nici un om dacă nu a făcut pocăinţă adevărată, adică post, rugăciuni, metanii, osteneli, diferite fapte bune, chiar ajunări - unii care pot”, spunea Ierodiaconul Visarion.

Zile de post si posturi - Calendar Ortodox 2016

-Miercurile şi vinerile de peste an, afară de cele cu dezlegare, însemnate cu harţi 

-Ajunul Bobotezei ( 5 ianuarie ) 

-Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul ( 29 august ) 

-Înălţarea Sfintei Cruci ( 14 septembrie ) 

-Postul Sfintelor Paşti ( 14 martie - 30 aprilie ) 

-Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel ( 27 iunie - 28 iunie ) 

-Postul Adormirii Maicii Domnului ( 1 august - 14 august ) 

-Postul Naşterii Domnului ( 14 noiembrie - 24 decembrie ) 

-Zile în care nu se săvârseste Sfânta Liturghie 

-Miercuri şi vineri în săptămâna dinaintea Postului Sfintelor Paşti ( 27 aprilie şi 29 aprilie ) 

-Luni şi marţi în prima săptămâna a Postului Sfintelor Paşti ( 02 mai şi 03 mai) 

-Vineri în săptămâna Patimilor ( 29 aprilie ) 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite