Cum să scăpăm de pesticidele din fructe şi legume. Metoda care ne fereşte de cel puţin 70% din reziduurile nedorite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Merele se numără printre alimentele contaminate cu pesticide FOTO healthy-holistic-living.com
Merele se numără printre alimentele contaminate cu pesticide FOTO healthy-holistic-living.com

Majoritatea fructelor şi legumelor din comerţ sunt contaminate cu substanţe toxice. Chiar dacă pesticidele sunt adăugate în alimente cu scopul de a le proteja, reziduurile pot pune în pericol sănătatea.

În 2014, Departamentul Agriculturii al Statelor Unite a constatat că trei sferturi din toate probele analizate au fost contaminate cu pesticide. Acesta este motivul pentru care toţi experţii recomandă doar consumarea de produse ecologice, ca fiind singura cale de a nu introduce în organism substanţele nedorite.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pesticidele pot scădea capacitatea intelectuală, în special la copii.

„Pesticidele sunt produse chimice utilizate în agricultură pentru a proteja culturile împotriva insectelor, fungilor, buruienilor şi a altor dăunători. În plus, faţă de utilizarea lor în agricultură, pesticidele mai sunt folosite pentru a proteja sănătatea publică de bolile răspândite de anumite insecte, cum ar fi ţânţarii. Dar pesticidele pot avea, de asemenea, potenţial toxic şi pentru oameni. Acestea pot avea efecte adverse asupra sănătăţii, inclusiv cancer, pot afecta reproducerea, sistemul imunitar sau pe cel nervos. Înainte ca acestea să poată fi autorizate pentru utilizare, pesticidele ar trebui să fie testate pentru toate efectele posibile asupra sănătăţii, iar rezultatele ar trebui analizate de experţi pentru a evalua orice risc pentru om”, arată OMS, potrivit healthyfoodteam.com.

Cele mai contaminate alimentele cu pesticide grele sunt strugurii, spanacul, roşiile cherry, cartofii, căpşunile, merele, mazărea, ţelina, ardeiul dulce şi nectarinele.

Pe de altă parte, există, de asemenea, fructe şi legume care au cantităţi mici de pesticide. Printre ele se numără avocado, cu un procent de doar 1%. Mai mult, puteţi consuma fără grijă mango, kiwi, vinete, varză, ceapă, porumb dulce, ananas, gemuri şi papaya.

Cum putem elimina pesticidele

Cu toate acestea, nu înseamnă că ar trebui să uitaţi de alimentele preferate. De fapt, vă puteţi curăţa cu uşurinţă legumele şi fructele de orice reziduuri de pesticide şi să le faceţi bune de consum. 

Aveţi nevoie doar de un singur ingredient - oţet alb. Tot ce trebuie să faci este să amestecaţi 90% apa şi 10% oţet alb într-un vas mai mare şi lasati produsele să se înmoaie în acea soluţie timp de cel puţin 20 de minute. După aceea, clătiţi-le cu apă rece.

Anumite fructe, cum ar fi afinele sunt fragile şi ar trebui să fie lăsate la  înmuiat mai puţin timp. 

După perioada în care le-aţi lăsat la înmuiat veţi observa pe fundul vasului reziduul de pesticide ascuns în fructe şi legume.

Chiar şi-aşa, trebuie să ştiţi că nu veţi alimina întreaga cantitate de pestidice din produse. Această metodă vă scapă de 70% din reziduuri, deoarece unele resturi se vor ascunde în locuri înguste şi crăpături.

De asemenea, curăţatul coajei este o altă modalitate eficientă de îndepărtare a reziduurilor şi este recomandată în special atunci când este posibil să existe un anumit reziduu în crăpăturile fructelor.

De asemenea, atunci când gătiţi carne, tăiaţi excesul de grăsime şi pielea, pentru sunt „bureţi” care absorb resturile nedorite de pesticide.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite