Cum pot fi scoase drogurile din creier şi în cât timp dependenţii revin la o stare normală - explicaţia specialiştilor
0Drogurile sunt nişte substanţe care acţionează direct asupra creierului, şi ne referim aici inclusiv la alcool sau ţigări. Atunci când cineva consumă pentru o perioadă îndelungată de timp, ele lasă urme, spun specialiştii, care ajung să nu se mai remedieze, poate, toată viaţa.
“Ne putem imagina situaţia aceasta că nişte oameni care trec printr-un parc. Dacă destui oameni trec prin iarbă, la un moment dat, iarba aceea se toceşte şi nu mai creşte. Se formează o cărare nouă. La fel se întâmplă şi cu drogurile. Dacă sunt consumate pentru mult timp, creează nişte mecanisme prin care creierul interacţionează cu aceste substanţe”, spune psihologul Eugen Hriscu, director ştiinţic la centrul Aliat, specialist în tratarea dependenţelor.
Sevrajul
Creierul se obişnuieşte să funcţioneze, în cazurile grave, doar în prezenţa substanţei. “Atunci când cineva încearcă să renunţe la acele substanţe, acele căi create în timp, rămân acolo. Creierul nu se modifică repede. Va fi nevoie de timp pentru ca iarba să crească din nou. Persoana are nevoie de timp pentru a se acomoda cu o viaţă fără consum. Va fi o perioadă de trecere în oamenii vor experimenta ceea ce se numeşte poftă”, mai spune Eugen Hriscu.
Într-o primă etapă, pentru o perioadă de 7-10 zile sau mai mult, apar simpotomele de sevraj, simptome fizice prin care corpul suferă pentru că nu mai primeşte substanţa. La alcool apar tremuratul, transpiraţiile, starea de rău, iar la heroină apar stări de gripă foarte rea, cu rinoree, lăcrimare, dureri de oase.
Pofta de consum
După aceste simptome de sevraj, care pot fi ameliorate cu medicaţie, urmează peioada în care creierul începe să funcţioneze fără acea substanţă şi apare pofta de consum.
“Chiar dacă pacientului nu îi mai este rău fizic, el începe să experimenteze o poftă. Această nu este o dovadă că persoana este una rea sau nemotivată, ci pur şi simplu este felul în care se întâmplă această trecere de la consum la neconsum. Creierul nu se schimbă atât de repede, are nevoie să se acomodeze cu noua stare de abstinenţă. Sunt oameni care pot să experimenteze poftă şi ani de zile după ce nu mai consumă. Sunt fumători, de exemplu, care se reapucă de fumat şi după 10 ani. Cumva căile acestea continuă să rămână, dar sunt din ce în ce mai slabe. Pe măsură ce persoana acumulează mai multă abstinenţă, aceste episoade de poftă devin din ce în ce mai slabe ca intensitate şi mai rare”, adaugă specialistul în tratarea dependenţelor.
Dacă persoanele au consumat pentru perioade lungi sau s-a ajuns chiar la dependenţă, este posibil ca aceste căi să apară pentru tot restul vieţii, dar mult mai rar, explică psihologul, iar motivaţia de schimbare este esenţială în acest caz.
“Dependenţele severe trebuie tratatate cu tratament de specialitate, pentru că persoana nu mai are capacitatea voluţională să se împotrivească poftelor. Tratamentul depinde foarte mult de persoană, pentru că unii sunt mai impulsivi, alţii au mai mult autocontrol. Una să fii dependent şi homeless şi fără job şi alta e să fii dependent cu familie şi o slujbă. Dar, la un om cu condiţie socială, un tratament mediu durează între 3 şi 6 luni, dar contactul cu psiholog, psihiatru, ar trebui păstrat cam un an de zile“, arată specialistul.
Despre Centrul Aliat
Clinica de Tratament al Adicţiilor Aliat din Bucureşti este cea mai cunoscută clinică pentru tratamentul dependenţelor pe plan local. Dispune de specialişti pregătiţi după metode internaţionale gata să ofere un program individualizat care să conţină: evaluare iniţială, psihoterapie individuală, consult/tratament psihiatric, grup pentru prevenirea recăderilor, şedinţe de consiliere pentru familie.
Clinica de Tratament al Adicţiilor Aliat din Bucureşti are susţinerea şi experienţă organizaţiei ALIAT – Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor, cea mai importantă organizaţie nonguvernamentală în domeniul prevenirii şi tratamentului dependenţelor de substanţe din România. Experienţă acumulată în peste 20 de ani s-a concretizat în 2014 în Reţeaua Naţională de Clinici de Tratament al Adicţiilor – ALIAT, înfiinţată printr-un proiect de economie socială.